Malatya'da üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını Malatya karşılıyor. Iğdır ve Anamur'da yetişen kayısı ile Malatya'da yetişen kayısılar arasında fark vardır. Diğer kayısılar yalnızca sofralık olarak ikram edilebilirken Malatya kayısısı fırınlanarak, güneşte kurutularak da ikram edilebilir.
Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır. Malatya kayısısı, Avrupa Birliği tarafından coğrafi tescile sahiptir. Prunus armeniaca L türü olan kayısının hasadı temmuz ayının ortasında yapılır.
İlgili 21 soru bulundu
Malatya'da üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir. Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır.
Kayısı yaklaşık 60 ülkede yetiştirilir ama Malatya dünya kayısısının başkentidir; yeryüzünün en lezzetli kayısılarının yurdudur. Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 50'si, kuru kayısı üretiminin ise % 85-90'ı Malatya'da yapılmaktadır.
Zerdali, Türkiye'nin bazı bölgelerinde genel olarak kayısı anlamında kullanılabilmekle birlikte, kayısının Akdeniz'de yetişen daha küçük meyveli kültivarlarına atıfta da bulunabilir. Tarihi açıdan zerdali kayısıyı belirtmek için kullanılmasına rağmen günümüzde bu anlamlara evrilmiştir.
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
En İyi Malatya Kayısısı Hangisi? En iyi Malatya kayısısı olarak bilinen Hasanbey kayısısı, halk arasında sıklıkla geçen bir sofra yiyeceğidir. Fabrikasyon yatkınlığı yerine sofralık olarak görülmesi ise tadından ileri gelir.
2023 yılı güncel Kuru Meyve fiyatları 9,90 TL ile 399,00 TL aralığındadır.
Ürünün Tanımı: Prunus armeniaca L. türüne ait olan Malatya Kayısısı'nın başlıca çeşitleri: Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çataloğlu ve Çöloğlu'dur.
Temmuz'un sevilen meyvelerinden kayısı, iştah açıcı özelliğiyle demir bakımından oldukça zengindir.
Hasat tarihi 18 Mayıs-19 Haziran arasındadır. Meyve şekli basık yuvarlaktır.
Dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresi ile Kağızman'da yetişen bu kayısı türünün şekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir. Çekirdekleri uzun şeritli ve tatlı olduğundan kuruyemiş olarak tüketilebilir.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'ya özel toprağın ve iklim özelliklerinin buluşmasıyla yetişen kayısılar, lezzet açısından da pek çok ülkede yetiştirilenlere fark atıyor.
Dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği Malatya'nın Kale ilçesinde üreticiler, tarım işçileriyle birlikte kayısı bahçesinde hasat yapıyor.
15 Haziran`da başlayan kayısıda hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Kayısı, Malatya'nın geleneksel ve kültürel bir sembolüdür. Şehirde kayısıya ithaf edilen festivaller, yarışmalar ve etkinlikler düzenlenir.
Iğdır'da mikroklima özelliği sayesinde birçok ürün yetişiyor. Onların başında da kendine has aromasıyla sofralık olarak tüketilen kayısı geliyor. Ekonomiye yıllık 240 milyon lira katkı sağlayan kayısı Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odamızın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve “Malatya Kayısısı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası” ve “Aydın İnciri”ndensonra AB'de tescil edilen üçüncü ürünümüz olmuştur.
Coğrafi konumu ve sahip olduğu iklimiyle birçok sebze ve meyvenin yetiştiği Iğdır'ın en önemli tarımsal ürünü kayısının hasadı başladı. Bahçe sahipleri ve işçilerin ağaçlara merdivenlerle tırmanıp topladığı kayısılar kasalara dolduruluyor. Iğdır'ın coğrafi işaretli kayısısı bahçede 6 ila 9 lira arasında alıcı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri