Mevlana'nın anıldığı törenlerde icra edilen
Hazreti Mevlana'nın Allah'a ulaşmak düşüncesiyle yaptığı hareket, günümüzde tüm dünyada karşılık buluyor. Semazen, tören sırasında üstündeki siyah hırkayı çıkarıyor, sembolik olarak hakikate doğuyor. Allah'a olan aşk ile harekete geçiyor, kulluğunu idrak edip "insan-ı kamil"e doğru yöneliyor.
Sema veya Sama, (Arapça: سماع), sufinin musiki nağmelerini dinlerken sesi ve anlamı işitmesi, vecde gelip hareket etmesi ve kendinden geçip dönmesi anlamında bir tasavvuf terimidir. Arapçada "işitmek" anlamındaki semi kelimesinden gelir ve mecazi olarak "şarkı, nağme, musiki, raks" anlamlarındadır.
Neden semazenlerin başları dönmüyor? Semazenler başlarını aynı dünyanın 23 derecelik açısı gibi 20-25 derece sola eğerek dönerler. Bu eğimin iç kulaktaki etkileri nötralize eder ve baş dönmez.
Sol taraf: Mânâ/melekût âlemi' ni temsil etmektedir. Semazenler çark atarlarken, sağ elleri yukarı, sol elleri ise aşağıya dönüktür. Ellerin bu duruşu, "Hak' tan alır Halk' a veririz. Hiçbir şeyi kendimize mal etmeyiz " demektir.
İlgili 40 soru bulundu
Zaman gazetesinin haberine göre, Ramazan nedeniyle çok yoğun olan bir semazenin 15 dakikalık gösterisinin bedeli 150 ila 200 YTL arasında değişiyor. Bir gecede 3 semaya gidenler günde 600 YTL kazanıyor. Ramazan ayını ise 18 bin YTL ile kapatıyorlar.
Yıllar evvel yaşayan kadın sufiler olduğu gibi günümüzde kadın semazenlerin sayısı da giderek artıyor. Didem Andaç, Cumhuriyet tarihinde erkeklerle meydana çıkan ilk kadın semazen. Sema meydanına ilk defa 28 Kasım 1993 tarihinde adım attı.
Çiviyi öptükten sonra, avucundaki tuzu çivinin etrafına serper. Tuz, meşk esnasında ayağın rahatça kaymasını sağladığı gibi, ayakta bül gelişip epidermisin ülserasyon sonucu yara olmasını da engeller.
Hazreti Mevlana döneminden günümüze kadar gelerek seyredenleri etkileyen Türk kültürünün de önemli bir tanıtım unsuru olan semada semazenler bedeniyle dönerken kalbi ve diliyle de Allah'ı zikrediyor.
– Allah'da Senden razı Ya Ebu Bekir, deyince, Ebu Bekir (ra) Efendimiz, 'Allah' dedi ve başladı sema etmeye. Peygamberimizin etrafında yedi defa döndü ve Peygamber Efendimiz kelimeyi şahadet getirerek O'nu durdurdu.
Semah, Alevi inanç ritüeli olan cem içinde yapılan ve insan yaratılışının işlendiği kırklar söylencesini betimleyen folklorik nitelikli bir danstır.
Semah dönmek için kadınlar geleneksel kıyafetler giyerler, semah'ın Alevi ve Bektaşi Cem'lerinde yaygın olarak ve müzik eşliğinde dönüldüğü doğrudur, fakat semah bir dans değildir. Semah, Hâkk'a yaklaşmaktır, semah insanın maneviyatıyla yüzleşmesi ve maddi dünyadan uzaklaşmasıdır.
Sema, Mevlevi ve diğer Sünni tarikatların; Semah ise Alevi Bektaşilerin dinsel oyununa verilen addır.
Mevlâna Hazretleri, akşamın başlangıcından itibaren kıyama durup, sabahın başlangıcına kadar iki rekât namaza dalar kalırdı. Aynı şekilde bütün gün ve gece rükû ve secdede kaldığı da görülmüştür.
Tennure, Mevlevi dervişlerin giydikleri sema töreninin ayrılmaz bir parçası üst tarafı dar, aşağısı geniş, kolsuz bir elbisedir. Sema tennuresi ve hizmet tennuresi olarak ikiye ayrılır. Sema tennuresinin beyaz renkte olması kefeni ve ölümü simgelemektedir.
Semah, Alevi ve Bektaşiler tarafından inançları gereği cemlerde icra edilen semah, hizmet sahipleri olan zakirlerin çaldığı saz eşliğinde söylenen sözler ve müziğin ritmine uyarak yapılan mistik ve estetik hareketler ile Tanrı'ya ulaşma yoludur.
Buna 'Ayak mühürlemek' denir ki 'elim, ayağım yok; başım eğik, kesik; erenlere teslim olmuşum' demektir. Ayak mühürlemenin ne suretle töre olduğu hakkında çeşitli rivayetler vardır. Güya, Selman'ın sol ayağının baş parmağı yokmuş da bunu göstermemek için böyle dururmuş.
Ama bunun sorumlusu Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir. Mevlevilik özünden saptırılmış, iktidarlara hizmet eder hâle gelmiştir, o ayrı konu. Ama Mevlâna kesinlikle Ehlibeyt taraftarıdır.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye (ö. 672/1273) nisbet edilen tarikat. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair.
Herkes Semazen Olabilir mi ? Semazen olmak için önce mevlevi olmak gerekir çünkü semazen sema ile döner. Her mevlevi sema etmeyi çok iyi bilir.
Salon Semazen / Sultanbeyli kaç kişilik düğün kapasitesine sahiptir? Salon Semazen / Sultanbeyli 200 kişiden 875 kişiye kadar yemekli hizmet, 200 kişiden 875 kişiye kadar kokteyl hizmeti sunmaktadır.
Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin izinden giden çocuk semazenler, sema meydanında günahsız kalpleri temsil ediyor. Sema meşk tahtasında aylar süren eğitimle yetişen küçük semazenler, Mevleviliğin temel öğretileri sevgi, saygı, hoşgörü gibi olumlu duygu ve davranışları da kazanarak hayatlarına yansıtıyor.
İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar. İslam dininde değerli anlamları bulunan pek çok ayin bulunmaktadır. Bu ayinler, dinde bütünleşmeyi sağlamak ve dini çok daha etkileyici şekilde sunmak gibi görevlere sahiptir. Semazenler, İslam dini içerisinde önemli ayinlerin birini gerçekleştirmekte olan kişilerdir.
Semâ yapan anlamında bir Mevlevî terimi. Mevlevîler'in zikir törenlerine verilen ad.
Sema bir folklor türüdür. İbadet asla değildir. İbadet maksatlı yapılmaması şartı ile yapılabilir. İbadet görüntüsü verilirse ya da icra esnasında başka bir haram işlenirse caiz olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri