Ben sadece onun kokusunu sevmiyorum!” buyurdu. Yani Hazret-i Peygamber (asm), Allah'ın helal kıldığı bir şeyi haram kılmaz. Eğer kılmışsa Allah'ın tasvibi olduğunu anlarız.
''O Nebi müminleri iyilikle (maruf) emredecek, kötülüklerde (münker) yasaklayacak; İyi şeyleri onlara helal kılacak (Yuhillu); Pis şeyleri onlara haram (yuharrimu) kılacaktır...'' ayeti de açıkça peygamber efendimizin ümmetine iyi şeyleri helal kılma, pis şeyleri de haram kılma yetkisini ispat eder.
Bu kabul, Muhammed (a.s.)'ın helal ve haram koyma yetkisine sahip olmasının yanı sıra tebyin görevinin bulunmasıyla temellendirilir. Tebyin görevinin kapsamına, onun söz ve uygulamalarıyla âyetlerin açıklanması, gerektiğinde de nesh, takyid ve tahsis etmenin girdiği kabul edilir.
Vahiysiz dine ait hüküm yoktur. Düzeltildiği için Resulullahın yanlış olan, vahye dayanmayan bir ictihadı yoktur. Hepsi vahye dayanır. Bu hadis-i şerif de gösteriyor ki, dine ait, hüküm koyan sözler vahiyledir, yanlış olma ihtimali asla yoktur.
Haram kelimesi fıkıh terminolojisinde Allah tarafından yasaklanmış eylemleri ifade eder. Bu sebeple bir eylemin haram sayılabilmesi için O fiilin Kur'an'da yahut da sahih hadislerle yasaklanmış olması gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
6. İyi niyet, haramı helal yapmaz. Aslı haram olan bir şey ne kadar iyi niyetle yapılırsa yapılsın yine de haram olur.
Haramlar, haram kılınan fiil veya nesnenin mahiyeti, delilinin kuvveti ve yasaklanan şeyin nevi itibariyle çeşitli kısımlara ayrılmış, yasaklanan fiil veya nesnenin mahiyeti bakımından “haram li-zâtihî” ve “haram li-gayrihî” olmak üzere iki kısımda incelenmiştir.
Haram olduğu belirtilmeyen, başka bir deyişle hakkında herhangi bir hükmün indirilmediği konuların ise mubah kabul edilmesi, daha fazla kurcalanmaması öngörülmüştür.
Hz. Muhammed (asm) son semavi din olan ve hükmü kıyamete kadar geçerli olacak, dini ve daveti umumi ve tüm beşereyiti kapsayan İslam dinini getirdiği ve bundan sonrada herhangi bir din ve şeriat gelmeyeceği için, o da peygamberlerin sonuncusu olmuştur. Ondan sonra resul ve nebi gelmeyecektir.
Peygamberimiz (asm) ne Şafidir, ne Maliki, ne Hanefi, ne de Hanbelî… Peygamberimiz (asm), bütün bu mezhepleri çekirdeğinde ve gövdesinde barındıran bir şecere-i rahmettir.
Helâl ve Haram Kılma Yetkisi Yalnız Allah'a Aittir
el-Mâide 5/103; el-En'âm 6/143-144.
Ey peygamber, mehirlerini vermiş bulunduğun eşlerini ve ALLAH'ın sana bağışladığı elinin altındakileri, seninle birlikte göç eden amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını ve teyzelerinin kızlarını sana helal kılmışısızdır.
Bir şeyi yemek ya da kullanmak konularında "caiz değildir" sözü, haramdır ve helal değildir demektir. Örneğin "domuz etini yemek, içki içmek caiz değildir" derken, haramdır ve helal değildir, anlamında kullanılır. Mekruh olan bir şey için de "keraheten caiz" ifadesi kullanılır.
Eğer peygamberler günah işleselerdi, Allah onlara uymayı emretmezdi. Çünkü Allah kullarına günah işlemeyi emretmez. Allah peygamberleri örnek alıp onlara uyulmasını emrettiğine göre peygamberlerin her türlü günahtan uzak bulunmaları aklın ve dinin bir gereğidir.
İlgili âyetlerde belirtildiğine göre mutlak hüküm yalnız Allah'a aittir, O, hüküm verenlerin en hayırlısı olup en güzel hükümleri verir ve dilediği hükümleri koyar. Allah, gönderdiği kitaplar aracılığıyla insanların anlaşmazlığa düştükleri konularda çözümler içeren hükümler indirmiştir.
Çünkü peygamberlerin hak dine davet için ortaya atılması gerekmektedir. Hâlbuki tesettürü/örtünmeyi lazım gelen kadın bu haliyle ortaya atılamayacak dolayısıyla peygamberliği hak etmeyecektir. Risalet ve Nübüvvet başka bir deyişle peygamberlik, görevi/doğası gereği kadınlardan çok erkeklere daha uygundur.
Bizim kültürümüzde, minyatürlerde Hz. Peygamber'in yüzü daima peçeyle gösterilmiştir. Çünkü yüzünün tam olarak aksettirilemeyeceği, bir fotoğraf gibi olamayacağına inanılır.
İnsanların kötü alışkanlıklara tekrar dönmemeleri için Peygamberimiz (asm) her tür resim, heykel, put ve benzeri "gölgeli-gölgesiz" resimlemeleri yasakladı. Bu açıdan "Peygamberimizin resmi olsaydı, bazı insanlara daha inandırıcı gelirdi." ifadesine bir gerek kalmamış oluyor.
1785- Helâl mal haram malla karıştığında, insan, haram malın miktarını bilmese bile sahibini tanırsa, birbirlerini razı edemezlerse, onun olduğunu kesin bildiği miktarı ona vermelidir. Eğer helal ve haramın karışmasında kendisi suçluysa, farz ihtiyat gereği onun olduğuna ihtimal verdiği fazla miktarı ona vermelidir.
Haram olan şeylere muharremât denir. Haramı işlemeyenler sevap, işleyenler de günah kazanırlar. Bazı durumlarda bunun dünyevi cezası da vardır. Örneğin zina edene 100 değnek vurulur, hırsızın eli kesilir.
Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya ya da haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin etmek, Müslümana yakışan bir davranış değildir. Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerîm'de, “İyilik etmemek, takvaya sarılmamak, insanlar arasını ıslah etmemek yolundaki yeminlerinize Allah'ı siper yapmayın.
Sağlığa zarar veren ve insan hayatını riske atan yiyeceklerin tüketilmesi haramdır. Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır.
Haramlar ikiye ayrılır. Birisine haram li aynihi denir; “kendi yapısında haramlık olan şey” demektir. Domuz eti, şarap ve ölü hayvan eti böyledir.
Örneğin Kuran'ı Kerim'de ''hamr'' olarak bahsedilen şarap tüm Müslümanlara haramdır. Çünkü şarap, aklı örter ve insanın sağlıklı düşünmesine mani olur. Şarap insanın birçok büyük günahı işlemesine de neden olur. Domuz eti yemek de Haram Li Aynihi'ye örnek olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri