Boğazı tuzlu su ile gargara yaparak rahatlatmak. Buhar solumak ve bu sayede boğazın ve sinüslerin yumuşamasına yardımcı olmak. Papatya yağı, kekik yağı ya da lavanta yağını sıcak su içerisine eklemek ve sıcak sudan çıkan buharı solumak.
Ses kısıklığı için bir çay bardağı suya 1 - 2 çorba kaşığı çiğ, süzülmemiş elma sirkesi ve bir çay kaşığı bal eklenerek elde edilen karışım günde 2 ila 3 kez içilir. Elma sirkesi tuzlu suyla hazırlanan gargaraya da eklenebilir. Ballı papatya çayı tüketmek.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Papatya çayı hem ses kısıklığı hem de ses tellerine görülen tahrişin giderilmesinde etkili olur. Ses tellerinde nodüle iyi gelir sorusunun cevabı da bitki çayıyla cevaplanabilmektedir. Zencefil ve ekinezya çayı ses tellerinde görülen sorunlar için tüketilebilmektedir.
İbrahim Saraçoğlu'nun ses kısıklığına iyi gelen kürü şöyledir: Birkaç tane kabuk tarçın bir bardak kaynamış suyu içine atılır ve 56 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Süzülen çaya bir tatlı kaşığı bal eklenir ve karıştırılır. Bir hafta boyunca hazırlanan kür tüketilir.
Su-tuz gargara: Ses tellerini her daim korumak isteyenler günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez bir bardak suyun içerisine yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak gargara yapabilir. Elma sirkesi: Elma sirkesi doğal bir antimikrobiyaldir.
Konuşmak için doğru nefes, diyafram nefesidir. Diyafram nefesini kullanabilmek için de doğru postür yani dik durmak önemlidir. Sık ve şiddetli boğaz temizleme, sık ve şiddetli öksürük ses tellerini tahriş edeceğinden bu davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara, boğazdaki ağrı ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir. Solunan havayı nemlendirmek: Kuru hava solumak boğazdaki tahriş ve ses tellerindeki iltihabı daha kötü hale getirebilir.
Ani ses kısıklığı yapan akut larenjitin en sık nedeni grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit ise sesin yanlış kullanımı, aşırı alkol tüketimi, duman ya da kimyasal gazların solunması gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabilir.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
SESİN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI
“Sigara sesin en büyük düşmanıdır. Gırtlak ve akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Sigaranın kesinliklebırakılması, bulunulan ortamda sigara dumanına maruz kalınmaması gerekir. Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
Sakinleştirici etkileriyle bilinen papatya çayı, ses tellerinin sağlığını destekliyor ve burada oluşan deformasyonları en aza indirerek ses kısıklığının giderilmesini sağlıyor.
Çiğ domates, kereviz ve salatalık, ayrıca elma, üzüm, şeftali gibi gıdalar yorulmuş ses tellerine faydalı olacaktır. A vitamini yumuşak dokuların, cildin ve mukoza zarlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Boğazda da bulunan mukoza zarlarının sağlıklı olması, genel olarak bölgenin daha iyi durumda olmasını sağlar.
Yüksek sesle konuşmaktan kaçının: Bağırmak, çığlık atmak ses tellerinde kanamalara neden olarak ses kalitesinde kalıcı hasarlar yapabilir.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
Seste meydana gelen anormal ton değişiklikleri sonucu genel bir durumdur. Ses kısılması sonucu; seste çatallaşma, ton değişimi ve sesin fısıltı şeklinde çıktığı görülmektedir. Ses tellerinde meydana gelen düzensizlik veya düşme tellerin uygun şekilde bir araya gelme işlevini bozarak, seste değişime neden olmaktadır.
Ses kısıklığı birçok nedene bağlı
Bunların yanı sıra nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler de ses kısıklığına yol açabilir.
İNSAN SESİNİ İNCELTMESİ HAKKINDA
Ses tellerini hava yerine helyumun titreşmesi ve sesin helyum içinde daha hızlı ilerlemesi nedeniyle, insan sesi tiz bir şekilde çıkar. Alınan helyum, tekrar verildikten sonra bu ses incelmesi etkisini kaybeder.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
Ses kısıklığını azaltmak için zencefil çayı içebilirsiniz. Zencefili yemeklerinize ve çorbalarınıza karıştırarak da kolaylıkla tüketebilirsiniz. Zencefil, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı en faydalı olan baharatlar arasında yer alır. Ses kısıklığına en iyi gelen şeylerden birisi de baldır.
Soğuk algınlığı denince akla ilk gelen malzemeler olan bal ve limon, ses kısıklığı sorununu da çözmeye yetecektir. Bir fincan kadar sıcak su içerisine yarım limon sıkın ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Güzelce karıştırıp içtikten sonra ses kısıklığınızın düzeldiğini göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri