Evet, diş eti çekilmesi tedavi edilebilir. Tedavi yöntemi, diş eti çekilmesinin sebebine bağlı olarak değişir. Diş eti hastalığı, diş taşı birikimi veya kötü ağız hijyeni nedeniyle oluşan diş eti çekilmesi, diş temizliği, diş taşı temizliği veya diş eti tedavisi ile tedavi edilebilir.
Tedavilerde genellikle lazer uygulamaları kullanılıyor ve kanama olmadığı için iyileşme süreci diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı oluyor. Diş eti estetiğinde iyileşme süreci ortalama 10-14 günde tam olarak gerçekleşir.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Kullanılan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar sayesinde ağrısız ve rahat bir iyileşme süreci yaşanır. İyileşme sonucunda diş eti tamamen eski haline döner.
Diş eti cerrahisi iki şekilde uygulanır. Greftleme adı verilen ilk metotta hastamızın damağından alınan ve greft adı verilen parça diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Kaydırma adı verilen ikinci metotta ise çekilme olan bölgesinin yanında sağlam doku varsa doku çekilmenin üzerine kaydırılarak kapatılır.
İlgili 40 soru bulundu
Diş etinin çekilmesi hafif düzeydeyse basit diş taşı temizlikeri ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) tedavileri ile sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür.. Ancak ilerleme söz konusuysa dişeti ameliyatları (flep operasyonları) olarak adlandırılan cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Tuzlu su diş eti çekilmesine iyi gelir. Tuzlu su ile yapılan gargara diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kesin tedavi için diş hekimine gidilmelidir.
Diş etleri doğal olarak yenilenmez. Kaybolan diş eti dokusu, sorunun nedeni etkili bir şekilde tedavi edilmiş olsa bile "geri büyümez". Diş eti dokusunu eski haline getirmek için nispeten kapsamlı cerrahi prosedürler gereklidir.
K vitamini, hem kemik büyümesinde hem de kemik yoğunluğunun korunmasında rol oynar. K vitaminin eksikliği, kemik kaybına ve dolayısıyla diş eti çekilmesine sebep olabilir.
Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine veya diş kaybına neden olabilir. Diş eti çekilmesi (periodontitis) yaygın olarak görülen, ancak büyük ölçüde önlenebilir bir durumdur. Genellikle ağız temizliği ve bakımının kötü yapılmasından kaynaklanır.
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
Diş ve diş eti bakımı için düzenli fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır. Diş fırçası doğru bir şekilde ve doğru teknikle fırçalanmalıdır. Çok sert olmayan kıllara sahip diş fırçası kullanılmalıdır. Diş hekimi tarafından düzenli aralıklarla diş taşı temizliği yapılmalıdır.
Orta derecede diş eti çekilmesi, etkilenen bölgenin derinlemesine temizlenmesi ile tedavi edilebilir. Bu tedaviyle, dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki kök yüzeylerinde biriken plak ve tartar dikkatlice çıkarılır. Kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotik kullanımı da önerilebilir.
Herkesin sağlıklı bir diş ve diş eti için günde iki kez dişlerini fırçalaması gerekiyor. Bunu doğru formatta ve doğru materyallerle yapması ise gerçek anlamda önem taşıyor. Diş hekiminize danıştığınız zaman bu durumdan söz ederek ağız yapınıza uygun bir diş fırçası tavsiyesi alabilirsiniz.
D vitamini
Bu bağlamda diş eti hastalığı da dahil olarak pek çok enfeksiyon riskini azaltır. Birçok araştırma D vitamini eksikliğinde diş çürümesi riskinin de arttığını göstermiştir. Çünkü D vitamini vücudun kalsiyum ve fosfatı kolayca kullanmasına yardımcı olur.
Güçsüz diş etine yaşlanma, çok sert fırçalama ve hatta kötü ağız hijyeni dahil bazı faktörler neden olabilir. Kötü ağız hijyeni, plakların varlığı nedeniyle diş eti sorunlarına yol açabilir ve önlem alınmadığında diş eti güçsüzleşmeye başlar.
Diş eti iltihaplanmasına karşı tuzlu suyla gargara yapmak eskiden beri bilinen ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su karışımını ağızda yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yaparak, ardından tuzlu suyu tükürüp ağız durulanarak uygulanır.
Tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yapmak, ağız içindeki bakterileri yok eder ve diş ağrısını azaltır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra düzenli olarak tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yaparak diş eti problemlerinizi kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz.
Tuzlu su gargarası; tuzlu su gargarası dişetlerindeki zararlı bakterileri azaltır ve ağrıyı hafifletir. Karbonatlı su; bir bardak ılık suyun içerisnine yarım çay kaşığı karbonat atarak karıştırın ve gargara yapın, diş etlerinizdeki kanama ve ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Kekik suyu, antiseptik etkisi sayesinde ağız içerisindeki mikropları temizleyerek, diş eti çekilmesine iyi gelir.
Diş etlerini ne rahatlatır? Tuzlu su ile gargara yapmak diş etlerini rahatlatmaktadır. Eğer diş etlerinizde ağrı varsa, ağrılı bölgeye buz ile basınç uygulamak sizi rahatlatacaktır. Ağrı olan bölgeye karanfil sürmek de rahatlatıcı etki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri