Karamelizasyon, Maillard reaksiyonundan daha hızlıdır ve yüksek ısı gerektirir. Bu reaksiyonlar sadece şeker içerir. Genellikle 150 ile 180 santigrat derece aralığında başlar ve şekerin içinde su moleküllerini kaybetmesi ile bir olaylar zinciri oluşur.
Öncelikle toz şekeri yayvan bir tavaya alarak kısık ateşte şeker eriyene kadar bekleyin. Şeker erimeye başladığında önce şeffaflaşır, ardından karamelize olmaya başlar. Şekerin tamamı eridiğinde içerisine tereyağı ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Bu esnada şeker kabarmaya başlayabilir, kısa sürede sönecektir.
1 su bardağı şekeri önce kalın tabanlı tavada kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Daha sonra üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın. Şeker hemen erimeye başlayacaktır.
Karamelin şekerin ısıyla eritilmesiyle elde edildiğini belirtmiştik. Ancak bu noktada şekerin yanmasını önlemelisiniz. Şeker yandığı takdirde acılaşacak ve karamelinizin lezzetini bozacaktır.
Saf şekerin 170 derecede ısıtılması sonucunda karamelizasyon meydana gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Besin değeri ve kimyasal özellikleri
20 °C sıcaklığındaki 100 mL suyun içinde sadece yaklaşık 203,9 g şeker çözülürken, 100 °C sıcaklığındaki ve aynı miktardaki suda çözünebilen şeker miktarı 487,2 g dir.
Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Bazı tariflerde şeker hiç dokunulmadan eritiliyor, bazılarında ise limon suyu ilave ediliyor içerisine. Bizim size önerimiz tarifinizin içerisinde su kullanmanızdan yana. Bu sayede karamelin donmasını, yapışmasını ve şekerin de yapım aşamasında yanmasını engellemiş olursunuz.
Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170 °C civarında olur. Şeker molekülleri oksitlenir ve bazı uçucu maddelerin kaybolması sonucu karamel lezzeti ortaya çıkar. Karamel şekerlemelerde ve tatlılarda yaygın olarak kullanılır.
Kabın kenarlarındaki şekerler sarı renk alırlar. 145 dereceye kadar iyice sertleşir, 150 dereceden sonra tekrar yavaşca sıvılaşır, yanık şeker kokusu vermeye başlar ve rengi önce sarı, sonra açık kahverengi olur.
Sütlü bonbon rengini alan şeker karışımına soğuk tereyağı katıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Rengi koyulaşan ve kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz karamel karışımına son olarak krema katıp hızlıca karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdiğiniz karamel karışımını ocaktan alın.
Şekeri yayvan bir tavaya koyun ve ocağı kısık ateşe alarak şekerin erimesini beklemeye başlayın. Şeker eridikçe önce şeffaflaşacak ardından karamelize olmaya başlayacaktır. Bu noktada karıştırmayın ve şekerin eriyerek karamel rengini almasını bekleyin.
Karamel'in temel malzemeleri şeker ve su rengi değişip piştikten sonra kullanım amacına göre içine ilaveler yapılabilir ya da o şekilde bırakılabilir. Eğer içine glikoz ya da bal gibi eklemeler yapılmazsa tekrar donup sertleşecek ve yenilemez hale gelecektir.
Şeker Karamelize Etmek
En çok bilinen ve kullanılan şeker karamelizasyonu yönteminde yüksek sıcaklıkta ısıtılan şeker, içerisinde yer alan moleküllerin dehidrasyon ve oksidoredüksiyon reaksiyonları ile kimyasal bir değişikliğe uğrar. Böylece daha koyu renkli ve kıvamlı bir maddeye dönüşür.
Rengini açık isteyen şekerler kremayla birlikte eridikten sonra ocaktan alabilir fakat biraz daha koyu istiyorsanız bir miktar daha kremayla kaynatabilirsiniz. ☝☝Ayrıca kremayı ekledikten sonra ne kadar kaynatırsanız hem rengi hem kıvamı daha koyu olacaktır bilginiz olsun lütfen.
Karamel, dünyadaki pek çok resmi otorite tarafından güvenli olarak kabul edilen bir gıda renklendiricisidir ve uzun yıllardır gıda sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu otoritelerin tamamı yiyecek ve içeceklerde karamelle renklendirmenin güvenli olduğuna karar vermiş ve kullanımına bir kısıtlama getirmemiştir.
Sıcak suda parçacıklar daha hızlı hareket ettikleri için şekere daha fazla yer kalıyor. Bu nedenle de sıcak suda daha fazla şeker eriyebiliyor.
Şeker, sıcaktan ve nemden en çok etkilenen ürünlerden biridir. Şekeri, özellikle ocak ve doğalgazdan uzak, kiler gibi bir ortamda saklamak gerekir. Şekeri kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek gerekir. Özellikle küp şeker, nemden etkilendiğinde üzerinde bir takım değişmeler meydana gelebilir.
Şeker karamelize olmaya başlayacaktır. O noktada eğer şekerin içinde topaklar olduysa veya yanlarda yapışan şekerler olduysa tahta kaşık veya silikon spatula yardımıyla karıştırabilirsiniz. Şeker tamamen kahverengi bir ton aldıktan ve eridikten sonra tarifte yazan miktarda tereyağı ilave edin ve karıştırın.
Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kavanozları koyup 2-3 hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir veya hemen tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
Kan şekerinin 240 mg/dL'nin üzerine çıkması, idrarda keton görülmesine sebep olur ve bu da ketoasidoz yani “diyabetik koma” riskini arttırır. Bu sebeple, hastaların kan şeker seviyeleri normale dönene kadar ölçüm yapmaya devam edilmelidir.
Açlık kan şekeri seviyesinin 100 mg / dL'den (5.6 mmol / L) az olması normaldir. Açlık kan şekeri seviyesi 100 ila 125 mg / dL (5.6 ila 6.9 mmol / L) olarak kabul edilir. İki ayrı testte 126 mg / dL (7 mmol / L) veya daha yüksekse, diyabetiniz vardır.
Asitlerin yakıcı etkisi olduğunu biliyoruz.Sonuç olarak Küp şeker erimez,Yanar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri