Emniyet Genel Müdürlüğü, Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki değişikliklere açıklık getirdi. Buna göre, şehir içindeki bölünmüş yollarda üst limit 82 kilometre olacak.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor.
Buna göre geniş ve konforlu yollarıyla dünyanın 5 milyonluk kentleri arasındaki en rahat trafik akışına sahip olan Ankara'da da otomobiller için 70 kilometre olan hız sınırı, UKOME tarafından alınan kararla 82'ye çıkarıldı.
Hız limit levhalarının “82” olarak yerleştirildiğini ancak bu sınırın yüzde 10'luk opsiyonla birlikte 90'a çıktığını anlatan yetkililer, “Yeni uygulamaya göre trafik işaretlemeleri tamamlanan yollarda, sürücülerin yeni belirlenen hız limitlerine uygun seyretmeleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ...
Bu matematik üzerine 90 km hız sınırı yüzde %10 geçilerek en fazla 99 km/s'ye kadar aşılabilir. Eğer hız 100 km/s olur ise ceza uygulanılabilir duruma geçilir.
İlgili 40 soru bulundu
2014 yılı mart ayına kadar belediyelerin il trafik komisyonları aracılığıyla bu sınırı, güvenliği sağlanmış uygun yollarda +20 km/s arttırma yetkisi var idi ve çoğu ana alterde 70km/s uygulanıyordu. bu tarihten sonra belediyelere +20 yerine, +32 km/s arttırma izni verildi ve çoğu yerde açıklanan hız sınırı 82'ye çıktı.
HIZ CEZASI NE ZAMAN BELLİ OLUR? Hız cezası da olmak üzere kesilen tüm trafik cezaları 1030 gün içinde kayıtlı bulunduğunuz adrese gönderilerek tebliğ edilebilir.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Kocaeli İl EDS kurulu, EDS cihazlarının kurulduğu noktalarda yapılacak maksimum hız limitlerini belirledi. Tünel hariç bu limitlerin çoğunluğunda otomobiller için 82, minibüs, otobüs, kamyon ve kamyonetler içinse 70 km belirlenmiş durumda.
Yapılan değişiklik ile UKOME veya komisyonlara yasada ifade edilen bölünmüş yollarda araç cinslerine göre şehir içi hız limitini (50 km) saatte 32 kilometreye kadar artırabilme yetkisi verilerek hız üst limitinin saatte 82 kilometreye çıkarıldığı ifade edildi.
ankaradaki sabit radarlar bir yıldır çalışmıyor.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Trafikte bolca gördüğümüz EDS Kameralarından tahmin ettiğiniz gibi yakında yavaşlamanız sizi kurtarmıyor. EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor. Bildiğimiz trafik radarlarıysa 3000 metreye kadar arabanın hızını ölçüyor.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Otomobiller İçin Hız Sınırı
Otomobil için hız sınırı, yerleşim yeri içinde 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yol hız sınırı 110 km, KGM tarafından işletilen otoyollarda 130 km, YİD otoyollarında 140 km'dir.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Genel manada yokuş yukarı giderken 90 km için 4.vites idealdir. 5.vites ise düz yola aracı rahatlatır.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
Bu oranlara göre hız sınırı saatte 70 km olan bir yolda; saatte 77 km ile 90 km arasında sürate sahip bir araç 951 TL, saatte 91 km ile 105 km sürate sahip bir araç bin 979 TL, saatte 105 km üzeri hıza sahip bir araç ise 4 bin 64 TL trafik cezası ile karşılaşacaktır.
82/1-b trafik cezası, şehirlerarasında bulunan akaryakıt istasyonlarında sağlık malzemesi bulundurmayan işletmelere kara yolları trafik kanunu gereğince kesilen ceza türüdür. Bu yasağa uymayan işletmelere Karayolları Trafik Kanunu gereğince verilen cezadır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri