Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Direksiyon titremesinin en yaygın nedenlerinden birisi rot ayarlarının bozuk olmasıdır. Rot ayarları bozuk olması durumunda, tekerleklerin birbirine farklı olarak konumlandırılması direksiyonun titremesine neden olur. Özellikle engebeli yollarda sürekli araç kullanmak, zamanla rot ayarının bozulmasına neden olur.
Balans yapan fren diskinde oluşan salgı, frenleme esnasında direksiyon simidinin titremesi ile sürücüyü uyarır. Bu durum aracı güvensiz hissettirir. Ayrıca ani frenlemede tehlike oluşturabilir. Yani fren yaparken direksiyon simidinin titremesinin en büyük sebebi fren disklerinin bozulmasıdır.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Direksiyon titremesi, sürüş güvenliği açısından büyük bir sorundur ve önlem alınmazsa hem araçta daha büyük sorunlara yol açabilir hem de can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu nedenle aracınızda sağa sola çekme veya direksiyonda titreme gibi problemler varsa ihmal etmeden bakıma göütün.
İlgili 41 soru bulundu
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Aracınıza LPG takıldıktan sonra, yüksek hızda ve rölantideyken titreme yapabilir. Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır.
Titreyen bir direksiyon simidi basitçe lastiklerinizin dengesiz olduğu veya aracınızda aşınmış bir bileşen olduğu anlamına gelebilir, ancak aynı zamanda işlevsiz bir fren sistemi gibi çok daha derin bir sorunu da ifade edebilir.
Şaftın zamanla balansı bozulur. 90-120 km/h aralığında araç silkeleme yapıyorsa sorun şaft balansındadır. Şaftın balans ayarı yapılarak sorun çözülebilir. Şaft Takozları ve Mafsalı silkeleme yaptırabilir: Şaftın takozları veya mafsalı arızalandığında araç silkeleme yapabilir.
Bu kapsamda sorun tekerde ise çok ama çok nadir arıza verseler de yatak ve rulmanlar kontrol edilmelidir. Onun dışında sorun lastiklerde ise araç belli bir hıza ulaştıktan sonra titreme ve ses görülüyorsa lastiklerin balansa ihtiyacı var demektir.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Hocam genelde gözle görülmesi çok zor. Ancak sabit bir hızda frenleri hafifçe ve aynı oranda sıktığımızda frenlemede ara ara fark oluyorsa kayda değer bir disk yamukluğu anlaşılabilir. Yamuk bir diskte frenleme aynı oranda devam etmez dalgalanmalar oluşur.
Nadiren de olsa göbekler eğrilir. Bir diski, eğrilmiş bir poyraya vidalamak her zaman fren titreşimine neden olur. Göbek yüzeyindeki herhangi bir pas, disk takılmadan önce temizlenmezse titreşime neden olur.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Balans ayarı bozulmuş tekerlekler
Balans ayarında ağırlığın tüm tekerleklere eşit bir biçimde dağıtılması amaçlanıyor. Eğer balans ayarında bir bozukluk yaşanmışsa bu gaza basınca direksiyon titremesine neden oluyor. Balans ayarından kaynaklı direksiyon titremeleri daha çok yüksek hızlarda oluşuyor.
Aracınız servis bölümümüze girdikten sonra rot ayarı hizmeti 15-30 dakika kadar sürebilir. Zaman, rot ayarı bozukluğun ciddiyetine ve aracınızın itme veya dört tekerlek hizalaması gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak artabilmektedir.
Araba Gaza Basınca Neden Tekler? Eğer aracınız özellikle çalıştığı esnada ve gaza basıldığında tekliyorsa sorunun kaynağına yönelik ihtimaller daha aza inmiş demektir. Bu durumun en yaygın nedenlerden biri, bujilerin aşınmış olmasıdır. Bujiler aşındığında, yakıtı tutuşturmak için yeterli kıvılcımı sağlamaz.
Debriyaj Silkelemesi NEDİR ? Vites değiştirme aşamasında değişken bir tork oluştuğunda (örneğin, sürtünme değerlerindeki dalgalanmalardan dolayı) ve aktarma organının titreşmesine neden olduğunda, buna debriyaj silkelemesi denir. Debriyaj doğru kaymadı, ancak aniden devreye girer ve sonra bağlantıyı kaybeder.
Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
Sağa ya da sola çekme var sa rot ayarından, Direksiyonda titreme varsa balans ayarından, Frene bastığında titreme varsa disklerinin eğrilmiştir. Yani tornaya girmesi gerekir.
Otomatik şanzıman kalkışta titreme yapıyorsa, kavrama sorunu olabilir. Kavrama işlemi, debriyaj sisteminde bulunan baskı balata ile gerçekleşir. Aracın harekete başlaması için kavrama yapılması gerekir. Eğer kalkış sırasında otomatik şanzıman titreme yapıyorsa, kavrama sorunu var demektir.
Zaten otomatik vites araç vites geçişlerinde titreme olmasına neden olan konular şanzımana yağ sızıntısı, balata aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini kaybetmesi veya bakımların yeterince yapılmamasıdır. Bunların dışında farklı sorunların olup olmadığını tespit etmek amacıyla servise başvurulması gerekmektedir.
Dizel araçlarda rölantide titreme sorunu genelde mazotta su olması ya da yakıtta pislik olması gibi masumane nedenlerden olduğu gibi enjektörün yeterince yakıt püskürtmemesi ya da yakıt pompasının gönderdiği yakıtın basıncının düşük olması ihtimalleri de ortaya çıkabilmektedir.
Balans ayarının amacı, lastiklerin dengede kalmasını sağlayarak sürüş güvenliği ve sürüş konforu sağlamaktır. Balans ayarı sırasında lastiğin her iki tarafının ağırlığı eşitlenir ve lastikler sürüş sırasında dengede kalır.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri