İslami anlayışta Yunus Ninova halkına peygamber olarak gönderilen Yunus, 33 yıl onları tanrının dinine davet etmiş, kendisine bu süre içerisinde sadece iki kişi inanmıştır. Bu durum kendisinin canını sıkmış, ALLAH'ın izni olmadan Ninova'dan ayrılıp Akdeniz'e kadar giderek bir gemiye binmiştir.
Balığın karnında hatasını anlayıp dua eder; bunun üzerine balık onu karaya kusar. Tekrar Ninevâ'ya gitmekle görevlendirilir. Halkı tövbe edip kendisine inanır ve cezalandırılmaktan kurtulur.
Kur'ân-ı Kerîm'e göre Allah'ın elçilerinden biri olan Yûnus (es-Sâffât 37/139) -kavmi kendisine inanmayınca- öfkeyle onlardan uzaklaşmış (el-Enbiyâ 21/87), yüklü bir gemiye binmiş (es-Sâffât 37/140), çekilen kura neticesinde kaybedenlerden olmuş ve kendisini bir balık yutmuştur (es-Sâffât 37/141-142).
Yunus, balığın karnında hayatta kalarak mucizesini göstermiştir. Ninova halkına da peygamber olduğunu ve söylediklerinin hak kelamı olduğunu ispat için mucizeler göstermiştir. Bu mucizelerden bazılar şunlardır; - Dua ederek bulutlardan ateş çıkarıp, ağaçları yakmıştır.
kendilerine peygamber olarak Hz Yunus gönderilmiştir. Hz Yunus (a.s) milletini otuz üç yıl Allah'a iman etmeye davet etti, tebliğde bulundu ve peygamberlik vazifesini yerine getirdi. Ancak sadece iki kişi ona iman etti.
İlgili 25 soru bulundu
Yûnus peygamberin Kur'an'da geçen “balık sahibi” anlamındaki sıfatı. Kur'ân-ı Kerîm'de adı geçen bir peygamber. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Kur'an-ı Kerim'de kendisinden "balığın karnındaki peygamber" diye söz edilen Hazreti Yunus'un türbesi, Musul'daki "Yunus Peygamber Tepesi"nde yer alıyor.
Metta (Metta oğlu Yunus), Asur İmparatorluğu'nun başkenti Ninova (Ninive) halkına gönderilmiş bir peygamberdir. Yunus (A.S.) kıssası Kur'an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes'te geçmektedir.
Yunus'un çok fazla zikretmesi onu balığın karnından kurtarmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ise bu mucizevi hadise ile şu hadi-i şerifi buyurmuştur: 'Sıkıntıya düşmüş ve başı belâya düçâr olmuş hangi Müslüman bu duayı yaparsa, Allah Teâlâ mutlaka onun duasını kabul buyurur. '
Yunus Peygamberin Duası
İçinde bulunduğu durumdan kurtulması neredeyse imkansız iken Allah'a şu duayı etmiştir: Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn. Duanın Türkçe meali, "Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim. Şüphesiz ben kendine zulmedenlerden oldum." şeklindedir.
Özellikle kurtuluş olarak gösterilen yunus balığı; zarafeti ve güzelliğinin yanı sıra, gücü ve samimiyeti ile dikkatleri üzerine çeker. Kurtuluş ve zafer için ideal bir simge olarak karşınıza çıkar.
Hz Yunus'un Duası Kaç Kez Okunmalıdır? Yunus peygamberin balığın karnındayken ettiği dua oldukça faziletlidir. Dertlerinden, sıkıntılarından ve hastalıklarından kurtulmak isteyenlerin okuması faziletlidir. Duanın faziletinden yararlanabilmek için kırk kez okumak ise önemlidir.
Kur'an'da ismine sûre olan Hz. Yunus'un kıssası bize Yunus peygamber ve peygamber olarak gönderildiği Ninova ahalisinin başından geçenleri anlatmaktadır. Kur'an da anlatılan ve bir masal kahramanının başından geçen olayları anımsatan bu kıssa, Avrupa ve İslam ikonografisinde de kendine geniş bir yer bulmuştur.
Yunus Suresi (Arapça: سورة يونس) Kur'an'ın onuncu suresidir. Sure 109 ayetten oluşur. Sure, adını ayrıntıları Saffat Suresi 139-148. ayetlerinde ve bazı hadislerde anlatılan Yunus kıssasından almıştır.
Yunus (Arapça: يونس, Yūnus) veya Yonah (İbranice: יוֹנָה, lit. "güvercin"; Grekçe: Ἰωνᾶς, Iōnâs; Latince: Ionas), MÖ 8'inci yüzyılda Kuzey İsrail Krallığı'nda yaşamış, Tanah'ta ismi geçen bir Yahudi peygamber.
Tefsir kaynaklarına göre Zünnun, Hz. Yunus'un lakabı olup “balık sahibi” anlamına gelir. Ona bu lakap, kendisini balık yuttuğu için verilmiştir.
Yunus Peygamber (A.S) Hayatı, Soyağacı, Kıssası ve Mesleği. Hz. Ali'den aktarılan rivayetlere göre Hz. Yunus peygamberlik vahiyini aldığında 30 yaşlarındaymış. 83 yaşında ibadet halindeyken Ninova topraklarında hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Yunus, kavmine kızmış, onların başına gelecek bir musibetten kendisini kurtarmak için gemiye binip şehirden uzaklaşmıştır. Bindiği gemide çekilen kûra sonucu denize atılan Hz. Yunus, balık tarafından yutulduğu için kendisine Zünnûn lakabı verilmiştir.
Nûh Peygamber olduğunu değil, Hz. Yunus Peygamber'in de Kürtçe konuştuğu iddia eder; Seyahatname: “Lisân-ı Ekrâd, fesâhat ü belâğat üzre tekellüm eder. Hazret-i Yûnus aleyhi's-selâm diyâr-ı Musul'da sâkin iken Kürd lisânın söylemiş ola.”
Tefsir (Kur'an Yolu)
Zünnûn, Yûnus peygamberin lakabıdır. Balık tarafından yutulduğu için kendisine Zünnûn lakabı verildiği söylenir. Putlara tapan Ninevâ (Ninova) halkını tevhid dinine davet etmekle görevlendirilmiş olan Hz. Yûnus, halkı uzun süre dine davet etmesine rağmen kendisine çok az kimse iman etmişti.
Türkiye'de her ne kadar birçok peygamber makamı bulunsa da Danyal peygamberin kabri resmi makamlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu kesinleşmiş tek peygamber kabridir.
Balığın Yuttuğu Peygamber: Hz Yunus'un İbretlik Hikayesi!
Zulkifl(A.S.) ile Nebi Harun-i Asefi, Nebi Alak, Zenun, Danyal ile Hz. Elyesa(A.S. )'nın amcasının oğlu Hürmüz, Nebi Harun'un yeğeni ve yardımcısı Ruyem gibi Nebi ve velilerin kabirleri kentte bulunmaktadır.
Musul yakınlarındaki Nineve (Ninova) ahâlisine gönderilen peygamber. Babası Metâ adında bir zât olup sâlih kimselerdendi. Yunus aleyhisselam kendisini balık yuttuğu için Zinnûn ve Sâhib-i Hût adlarıyla da anılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri