Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Olması gereken zamanda değiştirilmemiş, kirlenmiş hava filtresinden hava akışı azalır. Bunun yanı sıra araç gereğinden ve olması gerekenden fazla yakıt yakmaya başlar. Doğru bakım veya zamanında değişim yapılmadığı için özelliğini yitiren hava filtresi motor içerisine toz ve partiküllerin girmesine sebep olur.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Hava filtresinin tıkanması motorun ihtiyaç duyduğu soğutmayı yapmasını engeller. Filtre tıkandığı zaman motor dışarıdan yeterli miktarda hava alamaz. Bu da motorun performansının düşmesine yol açar. Motorun performansına yaşanan düşüş de aracın performansına yansıyacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Açık hava filtresi araçların performansını güçlendirerek motorun beygir gücünü arttıran bir üründür. Aracın gücünü arttırır ve bazı toz parçacıklarının motora hasar vermesini engeller.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir. Hava filtresi olmazsa ne olur: Hava filtresi olmaması durumunda kirli hava doğrudan motora girebilir ve bu da motorda hasara neden olabilir.
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için. Kağıt filtrelerde filtre dolmaya yakın turbonun emişi zorlaştığından yağlama olaylarıda görülebiliyor ayrıca.
Hava filtresi, dışarıdan motora gelen havanın temizlenerek motora iletilmesini sağlamaktadır. Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz.
Hava filtresinin değişmesi gerektiği nasıl anlaşılır? Hava filtresinin değişmesinin gerektiğini ise filtreye bakarak anlayabiliriz çünkü filtre kirlenmiş ve siyah bir renge bürünmüş olacaktır. Eğer hava filtreniz böyle ise kesinlikle değişmelidir.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Motosiklet Hava Filtresi Ne Zaman Değişir? Hava filtresinin ne kadar sürede değiştirileceği kilometreye bağlıdır. Genel olarak, 10.000 veya 15.000 periyodik araç muayenesinde hava filtresi değiştirilir.
Filtreler periyodik bakım aralıklarında değiştirilir. Bakım, markaya bağlı olarak 10.000 km ile 30.000 km arasında değişmekte veya 1 yıl sürmektedir.
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
Soğuk ve bol su ile hava filtresi yıkanıyor. Hava filtresi yıkanır mı sorusunun yanıtı da bu şekilde ortaya çıkıyor. Filtrenin su ile temizlenmesi gerekiyor. Ancak bu işlemde filtrenin ön ve arka yüzüne dikkat edilerek temizlenmesi gerekli.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Motor içerisinde yakıtın tutuşmasını sağlayan havanın, partiküllerden arındırılmasını sağlayan parçaya hava filtresi denir. Markalara göre farklı tiplerde üretilirler, ancak neredeyse tamamının işlevi aynıdır.
Yağ filtresi arızasının en açık belirtisi yağ uyarı ışığının yanmasıdır. Bu ışık yandığı zaman motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Birçok durumda sorun, yağ filtresi ya da yağ pompası arızasından kaynaklanır. Yağ uyarı ışığı yandığı zaman aracı kullanmayı bırakmanız gerekir.
Sıkça sorulan sorular. Filtre ne sıklıkla değiştirilmeli? Günde 12 saatlik kullanım baz alındığında, HEPA+Karbon filtresi 12 ayda bir değiştirilmelidir.
Kirli bir hava filtresi her zaman değiştirilmeli, temizlenmemelidir. Aracınızı ara sıra kullanıyor olsanız bile, hava filtrenizi iki yılda bir değiştirmelisiniz. Çünkü; hava filtresi yaşla birlikte kırılgan hale gelir ve filtreleme yapamaz.
Hava filtresini değiştirmek motorun ömrünü uzatır, kirlenmiş filtre nedeniyle yanma odasına yabancı partiküller gitmez ve arabanın yakıtı yüzde 7'ye kadar azalır. Oldukça kolay bir işlem için herhangi bir yedek parçacıdan hava filtrenizi temin edebilir ve kendiniz değişimini hemen yapabilirsiniz.
Yakıt filtrenizi her 30.000 ila 40.000 km veya iki yılda bir değiştirmelisiniz. Ayrıca rutin bakım aralıkları boyunca filtrenizin kontrol edilmesine de özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri