Hızlı Okuma Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Hızlı okuma egzersizleri ve teknikleri üzerinde kapsamlı olarak durulan hızlı okuma programları 6- 32 saat aralığında değişir. Dolayısıyla hızlı ve anlayarak okuma becerisi kazanmak için çok fazla zaman harcamak gerekli değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
MEB'e veya üniversiteye bağlı kurumların düzenlediği hızlı okuma eğitmenlik kurslarına katılarak alınacak sertifika ile hızlı okuma eğitmeni olabilirsiniz.
Bir kitabı içten ya da dıştan okumak ikisi de yanlış yöntemlerdir. Kitap göz ile okunur. Okuma organımız ağzımız değil gözlerimizdir. Bu nedenle kitap okurken doğru organı kullanmak oldukça önemlidir.
Okuma hızının bir sayfalık bir okuma üzerinde hesaplanması oldukça basittir. Üzerinde okuma hızı hesabı yapılacak bir kitap alınır ve bu kitaptan seçilen bir sayfa anlayarak okunur. Okunan sayfanın kaç dakikada tamamlandığı okuma zamanı olarak kaydedilir. Daha sonra okunan sayfadaki kelime adedi sayılır.
Birçok insan ortalama dakikada 250 kelimelik bir hızla okur. Bunun anlamı bir kitap veya belgedeki ortalama bir sayfayı okumanın 1-2 dakika sürmesidir. Yine de dakikada 500 kelime hıza çıktığınızı düşünün.
Okuduğunu anlamayı etkileyen dış faktörler; DEHB, disleksi, okumaya ilgi, kelime tanıma hızı, kelime bilgisi ve metin karmaşıklığı gibi dış faktörlerdir.
Genel anlamda zamanı verimli kullanmayı sağlamanın yanında, hızlı okuma becerisi kazanmış olmak sınavlarda da ciddi avantajlar sağlamaktadır. Hızlı okuma teknikleri, öğrencilerin hem sınav öncesi hazırlıklarını kolaylaştırmakta, hem de sınav sırasında birçok avantajlar sağlamaktadır.
Çok kitap okumak, bilişsel yeteneklerin gelişiminde önemli bir rol oynar ve kişinin zeka seviyesini artırır. Özellikle düzenli okuma alışkanlığı, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturarak zekanın gelişimine katkıda bulunur.
b. Gözden Geçirme: Bu okumanın göz atarak okumadan farkı, sadece belli bir konuya dikkat edilmesidir. Söz gelimi bir antolojide sadece kahramanlık şiirlerine dikkat edilerek okuma bu türden bir okumadır. Gözden geçirmede, belli bir konu ve kavramın aranması esas alınır.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Okuma yarışması çocuklar arasında yapılıyorsa yaşıtlarıyla birlikte oynanması daha uygun olur. Oyun dışında çocuğun okuduğu metin ya da kitap seçimide okumanın hızlanmasında oldukça etkilidir. Çocuklar anlayabildikleri yazıları daha hızlı okuduğundan dolayı kitaplar yaşına uygun seviyede olmalıdır.
Hızlı Okuma Hız Testi Değerlendirmesi
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Sesli kitap okuyan kişiler kendilerini daha iyi ve daha doğru ifade ederler. Sesli kitap okuyarak zekanızı, diksiyonunuzu ve anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bununla beraber kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve duygusal zekanızı da geliştirebilirsiniz.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
Hızlı Okuma, göz kaslarını eğiten, gözün görme alanını genişletip kelimeler üstünde başıboş gezinmesini önleyen bir okuma tekniğidir. Hızlı Okuma ile göze etkin bir tempo kazandırılır ve görme ile algılama arasında uyum sağlaması yapılır. Hızlı Okuma Tekniği ülkemizde 1985 yıllarından sonra kullanılmaya başlanmıştır.
Hızlı Okuma Kursu, duyulardan hafızaya kadar çok fazla yetiyi geliştirir. Eğitim alan kişiye pek çok faydası bulunan Hızlı Okuma Kursu ile beyin normalde çalıştığından daha hızlı çalışır. Hızlı okumayı gerçekleştirirken görme yetisi de gelişir. Bunun yanında kelime dağarcığı genişler ve elbette ki bilgi birikimi artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri