Meyvenin etli kısmında kateşin epikateşin denilen ayvaya buruk tadını veren tanenler bulunur. Bu bileşenler kolonda yer alan toksinleri ve kimyasalları bağlayarak ve mukozayı korur. Böylelikle bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu rol oynar. Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir.
Özellikle öksürüğü kesmekte, oldukça işe yarayan bu çay, soğuk kış aylarında en büyük desteğiniz olacaktır. Ayrıca sadece ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
Soğuk algınlığı etkilerini azaltır. Kronik öksürük ve bronşlara iyi gelir. Ülsere iyi gelir. Bronşit tedavisinde kullanılır.
Aç ya da tok karna içilmesi fark etmeksizin günde en fazla 2 fincan kadar içilmesi tavsiye edilir. Ayva içeriğinde A, B ve C vitaminlerini barındıran oldukça lifli ve sağlıklı bir meyvedir.
İlgili 35 soru bulundu
En pratik ayva yaprağı çayı şu şekilde yapılabilir: Kaynamış klorsuz su kullanmanız gerekir. Kaynamış olan su içerisine ayvanın yapraklarını atmalısınız. Bu yapraklarla birlikte 10 dakika kaynamaya devam etmesi gerekir.
Gribe soğuk algınlığına iyi gelen ayvanın akciğer temizleme özelliği de var. Ayvayı taze tüketmek dışında tatlı, şerbet reçel olarak da kullanılıyor. Yaprağı da kaynatılıp içiliyor. Ayva çekirdeği de doğal renklendiricidir.
Uykusuzluğa karşı etkilidir. Regl döneminde ortaya çıkan ağrıları azaltır. Hazımsızlığı önler ve ishali keser. Bronşit dönemlerinde tüketilirse, bronşitin daha hızlı geçmesini sağlar.
Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Mevsiminde soğuk algınlığına, nezleye ve gribe karşı direnç sağlar. Cilde dost bir bitki çayıdır. Deride oluşan bazı yaraların iyileşmesi için kullanılır.
Ayva çayı düzenli tüketildiği takdirde önemli faydaları bulunmaktadır. Ayva çayı genel olarak öksürüğü keser. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren bu çay kış mevsiminde grip ve soğuk algınlıklarından da korumaktadır. Ayrıca kuru öksürük ve nezle gibi sorunları da hızlı bir şekilde çözecektir.
Kötü kolesterolden, stresten korur
Ayrıca bu özelliği ile ayva bağışıklığı güçlendirir, mikroplar ve virüslerden koruyarak hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir” dedi.
Antioksidan içeriği yüksek olan ayva, polifenoller yardımıyla vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kanser riskini azaltıyor. Kalp- damar sağlığını koruyor: Yüksek oranda potasyum içermesi sayesinde kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkili oluyor.
AYVA VE IHLAMUR BOĞAZI RAHATLATIR
“Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenler nedeniyle öksürüğün giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayva ve ıhlamur karışımından elde edilen çaya şeker yerine bal ilave edilebilir. Böylece öksürük ve soğuk algınlığı belirtileri daha etkili şekilde kontrol altında tutulabilir.”
Ayva kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntının, çarpıntının geçmesine yardımcı olur.
Ayva yaprağı antioksidan maddeler içermektedir. Antioksidan maddeler sayesinde ödem problemini kısa sürede ortadan kaldırır. Ayva yaprağının bağırsakları düzenleme görevi vardır.
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
9.Asit reflü (gastroözofageal reflü) şikayetlerini azaltır.
Ayva çekirdeği ile hazırlanan çaylar, Afganistan'da akciğer iltihaplarına karşı kullanılan doğal bir ilaç olarak bilinmektedir.
Bronşit Ve Öksürük İçin Faydalıdır: Ayva yaprağının kaynatılmasıyla yapılan çay; bronşit rahatsızlığı olanlar için faydalıdır. Ayva yaprağı her derde deva diye fazla kullanmak ve sürekli kullanmak doğru değil. Günde 2 fincan yeterlidir.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim. Hepinize şifa olsun.
Toz zencefil, karanfil, bal ve limon karıştırılıp çay şeklinde içilmesi öksürüğü rahatlatır.
Ayva çekirdeğinin bal ile karıştırılıp tüketilmesi ise vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.
Astım hastalarının daha rahat nefes almasını sağlar ve astım krizlerinin ortaya çıkmasını önler. Karaciğer ve kalp sağlığını korur. Ayva çayı öksürük için de çok faydalıdır. Doğal bir öksürük kesicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri