Işte o günden sonra Hızır As.in her gün caminin güney duvarında bulunan VAV harfinin altında namaz kıldığı söylenir. Orada namaz kılmak için herkes birbiriyle yarışır.
Bahse konu efsaneye göre 5 vakit namazını bu camide kılan kişinin muhakkak bir vakitte Hızır Aleyhisselam ile karşılaşacağına inanılır. Hızır Aleyhisselam'ın her gün bir vakti burada kılacak olmasından olsa, Murat Paşa Camii çok temizdir.
Halk, Hızır Aleyhisselâm'ın her cuma ve kandil namazlarında Çapanoğlu (Büyük) Cami'de olduğuna inanmaktadır.
Rivayet odur ki, Hızır Aleyhisselam, her gün bir defa olmak üzere Ulu Camiye gelip, Kıble duvarındaki Vav harfi önünde Namaz kılmaktaymış! Bu rivayetten dolayı olsa gerek, Hızır'la beraber namaz kılmak umuduyla, Vav'ın önünde namaz kılanlar hiç eksik olmaz.
Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. Hz. Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur'an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Zor anlarında insanların yardımına koşar, başkalarının kılığına bürünebilir, olağanüstü özellikleri olan bir peygamber olarak düşünülür.
Hızır aleyhisselam'ın melek veya veli olduğuna dair pek çok bilgi tartışması yer almıştır. Bazı alimler ona melek derken bazı alimler ise melek olduğunu reddederek veli veya nebi olarak adlandırmışlardır. Tasavvuf'ta da Hz. Hızır aleyhisselam'ın ismi bolca yer verilmiştir.
Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde bulunan Hz. Hızır (A.S.) Makamı.
Lale süsleme sanatında Allah'ı c.c. sembolize eder. Vav harfi, Vahidiyet, Vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah'ın birliğini ifade eder.
Ulu Cami'nin kutsallığı, yapıldığı devirde din adamlarının ve evliyalarının gösterdiği ilgiden gelir (Yapılmasını teklif eden Emir Sultan; ilk namazı kıldıran Somuncu Baba; ilk cemaati Emir Sultan, Molla Fenârî, Yıldırım; ilk imamı Süleyman Çelebi; müezzinlerinden birisi Üftade) Cami yapımı sırasında işçileri sürekli ...
Kur'ân-ı Kerîm'de onun ismi veya sıfatı olarak hızır lafzı geçmemektedir. Ama Hz. Peygamber bir hadîs-i şerîfinde onu Hızır olarak nitelendirmiştir. Onun Mûsâ Peygamber ile olan yolculuğu Kehf sûresinde anlatılmaktadır.
Onu bana Hızır (a.s) öğretmiştir: İki rekatlık namazın ilk rekatında Fatiha'dan sonra 10 defa Kâfirûn Suresi, ikinci rekatında da Fatiha'dan sonra 11 defa İhlas suresi okunur. Selamdan sonra secdeye gidilir. Secde esnasında Hz. Peygamber'e (s.a.v) 11 defa salatü selam getirilir.
Bu hususta kesin bir söz söylemek mümkün değildir. İmam Nevevî "Tehzîb ül-Esma ve'l-Lugat" isimli kitabında, bazı hadîslere dayanarak Hazret-i Hızır'ın ölmediğini ve kıyamete kadar yaşıyacağını beyân ediyor. İbnü's-Salah da şöyle diyor: Ulemânın çoğuna göre Hazret-i Hızır hâlâ yaşıyor.
Hatay ilinde çok sayıda türbe içinde en ünlüsü Samandağ'da yer alan türbedir. Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın buluştuğu yer olarak kabul edilen kayanın üzerine kuruludur.
Hızır duası birçok fazileti içerisinde barındıran bir duadır. Bu duayı kişiler 3, 5, 7, 21 defa okuyabilir. Tek sayılarda okunması gereken bir duadır. En önemli özelliği de duanın içerisinde Allah'ın birçok isminin yer almasıdır.
Kur'ân'da Allah tarafından kendisine “rahmet ve ilim” verilmiş olan kul,3 hadislerde Hızır olarak geçmektedir.
Elif harfinin en önemli özelliği, her zaman tek başına ve dik şekilde yazılıyor olmasıdır. Bir inanışa göre elif alfabenin ilk harfi olduğu için diğer harflerin de varlık sebebidir. Tasavvuf sanatında Elif harfi Allah'ı sembolize eder. Elif harfi zarafetin, aynı zamanda gücün timsalidir.
- Vav, yüce yaratıcının tekliği, yaratılanın çokluğu anlamlarını da taşır. İslam alimlerine göre Tasavvuf'ta 66 sayısı, Allah kelimesinin karşılığıdır. Günümüzde de kullanımı oldukça yaygın olan; birbirine kenetlenmiş iki Vav harfi, yüce yaratıcıyı temsil eder.
Hemze ( ء )
Hemze, bazı kelimelerde Vav ( و ) ve Ye ( ى ) 'nin üzerinde yazılmıştır. Bu şekilde yazıldığında bu harfler yerine hemze okunur.
Hz.Hıdır Türbesi , Hz.Hızır Ziyareti , Hıdır Türbesi , Mar Circus olarak da bilinir. Samandağ şehir merkezinde deniz kıyısındadır. Yörenin en çok ziyaret edilen inanç merkezlerinden birisidir. Müslümanlara göre Hz.Hızır'la Hz.Musa'nın buluştukları mekândır.
İnanca göre Hızır ile İlyas peygamberlerin 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece gerçekleşen buluşmasının bir gül ağacının dibinde olduğunu aktaran İnayet, bu nedenle Hıdrellez kutlamalarında gül ağaçlarının önemli yer tuttuğunu ifade etti.
Kur'an'a göre Mûsâ ile Hızır'ın buluştuğu yerin adı. “İki denizin birleştiği yer” anlamındaki bu ifade Kur'ân-ı Kerîm'de Hz. Mûsâ ile ilgili bir kıssa sebebiyle yer almaktadır.
Sıhhatleri tartışmalı olan rivayetlere göre Hızır, Hz. Âdem'in çocuklarından Kābil'in oğlu Hazrûn veya Hz. Nûh'un oğlu Sâm'ın torunlarından Belyâ b. Melkân yahut Hz. İshak'ın torunlarından Hazrûn b. Amâyîl'dir.
İbrahim aleyhisselamdan sonra yaşamış bir peygamber veya velî. Avrupa ve Asya kıtalarına hâkim olan Zülkarneyn aleyhisselamın askerinin kumandanı ve teyzesinin oğludur. İsminin, Belkâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nûh aleyhisselamın Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir.
Hızır, insanlara rüya görülerinde veya basiret yoluyla gelen manevi bir rehberdir. Durugörü muhakeme (furkan) anlamına gelir. Duyularda mevcut olmayan nesneleri ayırt etmenin gücüdür; sıradan algı sınırlarının ötesindeki konuları algılama gücü. Diğer bir deyişle, “algının ötesinde” bir deneyimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri