Renksiz, kokusuz, zehirsiz, parlayıcı olmayan soğutularak sıvılaştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Oksijen Yanıcı mı, Yoksa Yanıcı Bir Madde mi? Oksijen ise yakıcı bir maddedir.
Sıvı oksijen 1.141 g/cm³ (1.141 kg/L or 1141 kg/m³) yoğunluğa sahiptir ve kaynama noktası 101.325 kPa (760 mmHg) da 90.19 K (−297.33 °F, −182.96 °C) ve donma noktası 54.36 K (−361.82 °F, −222.65 °C) dir.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanıcı değildir.
Yanma reaksiyonu için gerekli oksijen genellikle havadan sağlanır. Havada % 21 oranında oksijen bulunur. Ortamdaki Oksijen miktarının % 16 civarında olması yanma olayı için gerekli ortalama değerdir. Maddenin ısı ve oksijen (O2) ile birleşmesi (reaksiyonu) sonucu oluşan kimyasal bir olaydır.
İlgili 28 soru bulundu
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Oksijen ile ısı birleşirse; yanma olmaz. Yanıcı madde + Oksijen + Isı, üçü bir arada birleşirse; Yanma olur.
İçilebilir mi? Evet, uygun dozlarda suya karıştırılarak içilebilir.
Standart sıcaklık ve basınçta oksijen çok soluk mavi renkte ve kokusuz bir gazdır.
Cilt ile doğrudan temasta bile tehlikeli olabilen oksijenli suyun içilmesi de bir o kadar tehlikelidir. Oksijenli su zararları olmayan bir maddedir. Tek tehlikeli yönü, ısı ile temas ettiğinde yanıcı bir hal almasıdır. Bu nedenle kullanırken ısıdan uzak durulması gerekmektedir.
“Oksijenli su nerede satılır?” sorusunun cevabı ise medikaller, alışveriş platformları ve eczaneler olarak sıralanabilir. Buralardan temin ettiğiniz bu kimyasal maddeleri kullanırken yukarıdaki noktalara dikkat etmeniz, güvenli ve başarılı bir sonuç elde etmenize olanak tanır.
Molekül ağırlığını soruyorsan Azotun molekül ağırlığı yaklaşık 14 g/mol, Oksijenin molekül ağırlığı yaklaşık 16 g/mol'dür. Yani Oksijen daha ağırdır. Atmosferdeki oranları ise Azot yaklaşık %78, Oksijen yaklaşık %21'dir.
Suyun elektrolize edilmesi ile de oksijen elde edilebilir. Suyun içine belli bir voltajda elektrik verilir. Tepkime sonucunda hidrojen ve oksijen atomları birbirinden ayrılır. Laboratuvar ortamında, potasyum klorat ve mangandioksit elementleri tepkimeye sokulur.
Oksijen tek başına yanmaz veya patlamaz. Oksijen konsantrasyonu yüksek ise ve ortamdaki gres yağı veya yağ ile temas haline kolayca geçebiliyorsa patlayabilir. Basınçlı kaplar içerisindeki sıkıştırılmış gazların, kabın darbe ve çarpmaya maruz kalması sonucunda patlama tehlikesi ortaya çıkar.
Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir ve yanmayı hızlandırır. Yangın esnasında mümkünse gaz akışı kesilmelidir.
Yanma olayının gerçekleşmesi için yanıcı madde, yakıcı madde (Oksijen gazı) ve tutuşma sıcaklığı gereklidir.
Oksijen ve Hidrojenden oluşan, Sıvı durumunda bulunan, kokusuz, renksiz, ve tatsız. Maddeye Su Denir.
Dünya atmosferinin %21' ini oluşturan oksijen veya O2, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Oksijen yaşamı destekler ve yanmayı mümkün kılar. Dünyamızda bulunan en bol elementtir. Okyanusların % 85' i, kayaların ve minerallerin %46'sı, insan vücudunun % 60' ı oksijendir.
Oksijen miktarı yeterli seviyede olduğu takdirde alev kaynağı vasıtasıyla parlama meydana getirebilirler. Parlamayan gazlar: Hava etkisiyle ve saf oksijen atmosferinde yanmayan gazlardır.
Kullanıcıların, nemli oksijen kullanmadıklarında, burunda yanma, boğazda kuruluk ve öksürük gibi şikayetleri olabilmektedir. Bunu önlemek için mutlaka oksijen konsantratörü su kabının minimum ve maksimum limitleri arasına saf su veya içme suyu konulmalıdır.
Ancak su, su moleküllerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve bu moleküller arasında bir yanma reaksiyonu gerçekleşemez. Ayrıca, su moleküllerinin yapısı, hidrojen ve oksijen moleküllerinin bir araya gelmesini önler. Bu nedenle su yanmaz.
Su yanıcı bir madde değildir. Bu özelliği nedeniyle ateş söndürücü olarak kullanılır. Fakat suyun bileşimindeki oksijen yakıcı bir gazdır, hidrojen ise yanıcı bir gazdır.
Oksijen : Oksijen kendisi yanmayan fakat yanmayı gerçekleştiren renksiz ve kokusuz bir gazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri