Sizler için en sık kullanılanlarını şu şekilde derledik; abi, iki, aksi, bekçi, cami, asabi, empati, asgari, emekli, görevli, ilişki, lösemi, madeni, medeni, evli, öfkeli, yedi, telafi, tahinli, ticari, zevkli, askeri, akademi, bilgili, bisküvi, coğrafi, dönerci, dövmeci, döşemeci, felsefi, gamzeli, kahveci, kıdemli, ...
Türkçe'de b harfi ile biten kelime yoktur.
Öz Türkçe olan kelimeler B ile bitmez. Bunun nedeni B harfinin, G ve D gibi yumuşak ünsüz olmasıdır. Farsça ve Arapça gibi doğu dillerinden Türkçeye geçen kelimelerin arasında B ile biten birçok sözcük yer alıyor. Bu kelimeler zamanla Türkçeleştiği için son harfleri hem B hem de P şeklinde yazılır.
ığıl, ıhma, ılık, ılım, ırak, ırıp, ırki, ısıl, ısın, ıska, ışık, ışıl, ışın, ışkı, ıtır, ıtri.
Öz Türkçe'de b ile biten kelimelere rastlamak mümkündür. Buna örnek olarak Kül Tigin, Tonyukuk ve Bilge Kağan yazıtlarında rastlanan "sab" ve "sub" sözcükleridir. Sub, "su" anlamına gelirken sab ise "haber" demektir.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de sonu C harfi ile biten kelimeler sesi olarak iki tane sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler amaca uygun olarak anlamı üzerinden farklı yerlerde kullanılmaktadır. Özellikle kelime açısından bulmacalar söz konusu olduğunda çok fazla ön plana çıkarlar. Bu kelimeler arasında 'Hac ve Sac' sözcükleri bulunmaktadır.
Dil organik bir yapıdır ve bu gibi kelime alışverişleri de olağan bir durumdur. Günümüz Türkçesinde b harfi ile sona eren pek kelime bulunmuyor.
Dünya genelinde ı harfiyle başlayan ne yazık ki bir ülke vardır. Bu ülkede başkenti Bağdat olan Irak'tır. Irak, Asya'nın batısında yer alıp Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün'le sınır komşusudur.
I harfiyle başlayan hayvan isimleri sorulduğunda, İguana, ipek böceği, iskorpit, istiridye verilebilir. İstavrit, inci balığı, ispinoz, inek, izmarit gibi hayvanlar da bulmacalarda ya da isim şehir hayvan, bitki oyunlarında yazılabilmektedir.
"ğ" harfi Türkçede 9. harftir. "ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
Sonunda Y olan ve farklı anlamlara sahip olan birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler 12 harfli veya 11 harfli gibi pek çok kategoriye ayrılabilir. Genelkurmay, kervansaray, Çerkezköy, gibi kelimeler bunlardan bazılarıdır.
Kaya Bilgegil, “Türkçe kelimeler b, c, d, g harfleri ile bitmez, sonu bu harflerden biri olan yabancı asıllı kelimeleri de bu harflerin sert leriyle telâffuz ederiz” (Bilgegil 1981: 299) tespitinde bulunurken, Haydar Ediskun ise, “Türkçe bir kelimenin sonunda süreksiz-yumuşak ünsüzler (b, c, d, g) bulunmaz.
ö ile biten kelimeler Türkçe dilinde var olan ama sayıca oldukça az olan kelimelerdir. Bu sebeple çok fazla sonu ö ile biten kelimeler bahsedilmesi mümkün değildir.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olan tüm seslere ve söz gruplarına kelime denir. Kelime Neye Denir? Cümle kurmamıza ve birbirimizle iletişime geçmemize yarayan sesler, kelime ya da sözcük olarak tanımlanır.
I Harfi ile Başlayan Meyveler
- Işkın (ışgın), - Ispıt, Genel olarak meyve açısından ele alındığı zaman I harfi ile başlayan bu kaynakları değerlendirebilirsiniz.
İ harfi ile başlayan bitki isimleri İtüzümü, İncir, İzlanda likeni, İğde ve İncir ağacı olarak karşımıza çıkar. İ harfi ile başlayan bitki ismi sorulduğunda İtüzümü, İğde, İncir ağacı, İncir ya da İzlanda likeni cevaplarını vermek mümkündür.
I ile başlayan eşya isimleri Isıtıcı, Isıtma kabı, Işıldak, Izgara, Islak Mendil, Isı ölçer ve Işık ölçer olarak karşımıza çıkar.
Z Harfi İle Başlayan Ülke
Z harfi ile başlayan ülkeler ise, Zambiya ve Zimbabve olarak bilinir.
R Harfiyle Başlayan Ülkeler
Rusya (Başkenti Moskova) Romanya (Başkenti Bükreş) Ruanda (Başkenti Kigali)
Dünyanın en uzun kelimesi Türkçe bir sözcüktür. Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine. Toplam 70 harften oluşan kelime başarı anlamına gelen muvaffakiyet sözcüğüne getirilen birçok ekle oluşturulmuştur.
Türkçenin en uzun kelimesi, popüler kültürde, 70 harften oluşan "muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine" sözcüğü olarak geçmektedir. Teknik olarak Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için sonsuz sayıda harften oluşan kelimeler oluşturmak mümkündür.
Türkçe Kelime Sayısı Kaçtır? Dilimizde ne kadar kelime sayısı olduğu hemen herkes tarafından merak edilen bir konudur. TDK üzerinden incelendiğinde güncel sözlükte yaklaşık olarak 616.767 tane kelime olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri