Müslümanların ülke veya şehirleri i'lâ-yi kelimetullah amacıyla İslâmiyet'e açmaları, İslâm devleti idaresine almaları. İslâm dinini yayma ve müslümanları dinî görevlerini yerine getirmeye çağırma anlamına gelen İslâmî bir terim.
Îlây-ı Kelîmetullah'ın anlamı 'Allah adını yüceltmek' demektir. Hele bir insan iç ve dış dünyasını Lafza-i Celâl (Allah lafzını) zikriyle cilalamaya dursun bir anda eşrefi mahlûkat olarak yücelir de.
i'lây-ı kelimetullah için nizâm-ı âlem, ırkları, kavimleri, milletleri ezmeden, inkâr etmeden, zayıflatmadan, bir diğerinin tahakkümüne sokmadan, birer ademoğlu olarak kendi millî şahsiyetleri ve şuurları içinde tutarak, küfürden, batıldan, haramdan arındırarak huzura kavuşturmak demektir. bütün mü minleri (ırk-ırk, ...
Sözlük anlamı, Allah'ın kelimesini yüceltmek demek olan "i'lây-ı kelimetullah", ıstılahta Allah'ın adını veya İslâm dininin tevhid akîdesini şanına uygun bir biçimde yüceltip yayma manasına gelir.
Sözlükte "yükseltmek, yüceltmek" anlamındaki i'lâ masdarıyla "Allah'ın sözü" mânasındaki kelimetullāhtan oluşan bu terkipte yer alan kelimetullahın, tevhid inancının esasını teşkil eden "lâ ilâhe illallah" (Allah'tan başka tanrı yoktur) sözünü ve daha genel olarak Allah'ın insanlığa gönderdiği son dini ifade ettiği ...
İlgili 35 soru bulundu
Allah'ın dostu anlamında Hz. İbrâhim için kullanılan lakap. Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslâm'ın müştereken kabul ettiği büyük peygamber.
Muhsin Yazıcıoğlu'nun kurucusu olduğu Büyük Birlik Partisi'ne (BBP) yakınlığı ile bilinen, amacını İ'lay-ı Kelimetullah için Nizam-ı Âlem olarak yani Allah'ın adını yüceltmek için âlemin düzeni şeklinde açıklayan ve genellikle Türk-İslam ülküsünü ve Türk milliyetçiliğini benimseyen bir kuruluş olarak tanımlanır.
Nizam-ı âlem ülküsünde İslam düşüncesinin egemen olduğu anlaşılmakta ve İslam düşüncesi çerçevesinde geleneksel ve modern anlamda Türklerin nizam-ı âlemi sağlamakla vazifeli oldukları yorumlanmaktadır. Mülkün (vatan) sınırları içinde öncelikli nizam vazifesi siyasal güvenliğin sağlanmasıdır.
Osmanlıda, devletin bekası için kardeş katilinin vacip olduğunu bildiren yasaya nizam-ı alem denir. Bu yasa Osmanlı Devletinin 7. padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından hazırlanmıştır. Yasanın temel amacı taht kavgalarını önlemek ve devletin idari ve ekonomik açıdan daha da güçlenmesini sağlamaktır.
Musa aleyhisselama Kelimullah denir. İsa aleyhisselama Ruhullah denir. Kelimetullah da denir. Âdem aleyhisselama Safiyullah denir.
Osmanlıca Türkçe sözcük olan Rıza-yı İlahi, Allah rızası anlamına geliyor.
Rızâ kavramı, memnun olmak, hoşnutluk, beğenmek, karşı çıkmamak gibi anlamlara gelmektedir. Tasavvufî mertebelerden biri olan rızâ makâmı, müminlerin ulaşmayı hedefledikleri Allah rızâsının anahtarlarındandır.
Bu ordunun temeli 1717 yılında İstanbul'a gelen Fransız subayı De Rochefort'un, sadaret kayslahat projesinin tercümesinde, yapılacak askerî yeniliğe Nizâm-ı Cedîd denmiştir. Bu ordu Yeniçeri ocağının çıkardığı Kabakçı Mustafa İsyanı sonucu ortadan kaldırılmıştır.
İslâm düşüncesinde genellikle âlemdeki düzeni ifade etmek üzere nizâmü'l-âlem tamlaması kullanılır. Eski Yunan felsefesinde “âlem” anlamına gelen kosmos aynı zamanda “düzen” demektir.
Kanunnâme Türkiye'de ilk defa Avusturya Millî Kütüphanesindeki yazmaya dayanılarak Mehmed Arif Bey tarafından Târîh-i Osmânî Encümeni Mecmuasının eki olarak yayınlanmıştır.
MHP ve Türk-İslam Ülküsü
CKMP partinin kitleselleşmesi için Türkeş de "Tanrı Dağı kadar Türk, Hira Dağı kadar Müslümanız" sloganını kullandığı gibi hareketin ideolojisini genişletmeye çalışmıştır. Seyyid Ahmet Arvasi ve Dündar Taşer gibi ideologların girişimleriyle "Türk-İslam Ülküsü" denilen şeklini almıştır.
Musa'nın dış görünüşüne dair iri yapılı ve düz saçlı olduğuna dair bazı rivayetler bulunmaktadır. Kendisini dört kutsal arasında yer alan Tevrat indirilmiştir. Aynı zamanda Hz. Musa Allah ile konuştuğu için de “Kelimullah” sıfatına layık görülmüştür.
Kur'an'da birçok ayette ismi geçer ve bir peygamber olarak kabul edilir. Öyle ki ona "Allah'ın dostu" manasına gelen Halilullah sıfatı verilmiştir.
Habibullah kelimesi, peygamber efendimiz için kullanılan bir sıfat olarak bilinmektedir. Peygamber efendimizi övmek için kullanılmakta olan habibullah kelimesi, Allah'ın sevgili kulu manasına gelmektedir.
III. Selim döneminde 1793 yılında kurulan İrâd-ı Cedid Hazinesi, Malikâne, Esham ve Tımar düzenlemelerinin ıslahını içermektedir. İrâd-ı Cedid Hazinesi, askeri giderleri ve savaşı finanse edebilmek için oluşturulmuş bir fon niteliğinde olup kurulma amacı gelir kaynaklarını etkin ve verimli yönetmektir.
24 Ara 1761 - 28 Tem 1808
Selim, divan edebiyatındaki mahlasıyla İlhami, 28. Osmanlı padişahı ve 107. İslam halifesidir.
Allah razı olsun sözü, teşekkür ederim ve sağ ol kelimelerinin yerine kullanılır. Bir kişiden büyük bir iyilik gören kişi, bu iyilik karşısındaki memnuniyetini bu söz ile dile getirir. 2- Birisinden yardım ve destek alındığında. Birisinden maddi ya da manevi bir destek görüldüğünde de Allah razı olsun denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri