Bu itibarla, iade işlemine ilişkin olarak firmanız tarafından düzenlenecek gider pusulasında KDV gösterilmemesi gerekmektedir. Öte yandan, müşteriye ödenecek söz konusu bedel için KDV hesaplanmayacağından, bu bedelin bayisi olduğunuz firmaya aktarılması amacıyla düzenlenecek faturada da KDV hesaplanmayacaktır.
Bu nedenle satış sözleşmesine konu olan malların alıcı firma tarafından satıcı firmaya iade edilmesi hâlinde bu işlem nedeniyle ödenen cezai bedeller herhangi bir mal teslimi ya da hizmet ifası karşılığı olmadığı için KDV'ye tabi tutulmayacaktır.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Mal iadelerinin Kanun'un sözü edilen 35. maddesi kapsamında değerlendirilmesi ve iade nedeniyle daha önce satış sırasında hesaplanan ve alıcısı tarafından indirilen KDV'nin düzeltilmesi gerekir.
Oranı kategorisine girerse ve bunun için, kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan teslimler için, kanunun yürürlük tarihinden itibaren gerçekleşecek olan, “iade”, “fiyat farkı”, “vade farkı”, “kur farkı” işlemlerinde uygulanması gereken KDV. Oranı %8 olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
İade faturasının, Maliye Bakanlığı onaylı veya noter tasdikli olması gerekiyor. İade faturası, satın almayı yapan alıcı tarafından satıcıya kesiliyor. İade faturasında yer alan mal bedelinin, satın alma yapılırken kesilen faturada bulunan mal fiyatı ile aynı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
Tebliğ Taslağında yer alan düzenlemeye göre, sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılar, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin yüzde 10'una kadar KDV iadesi talep edebilecekler.
Gider pusulası düzenlemeyi gerektiren bazı durumlar mevcuttur. Mevzuata göre yalnızca gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV (Katma Değer Vergisi) mükellefleri fatura kesebilmektedir. Fatura düzenleyemeyen kişilerden alınan malların ve hizmetlerin belgelendirilmesi ancak gider pusulası ile mümkün olur.
Gider Pusulası Fatura Yerine Geçer mi? VUK Tebliğine göre fatura ile aynı hukuki hükümlere sahip olmakla birlikte kanunda: “Vergiden muaf olmayan mükellefin düzenlediği gider pusulası, olanlar için fatura hükmündedir.” ibaresi yazar.
Bu farklar aşağıdaki gibidir: Gider makbuzu özünde satıcıyı ilgilendiren bir kavramdır. Gider pusulası daha çok alıcıyı ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkar. Gider pusulası alıcı tarafının kayıtlarına işlenir ve de alıcı tarafından düzenlenir.
Öncelikle iade faturası kesilebilmesi için fatura koçanı ya da e-fatura uygulaması kullanılır. Kullanılan iade faturasının Maliye Bakanlığı ve noter onaylı olması gerekir. Daha sonra fatura üzerine "İade faturasıdır." şeklinde bir ibare yazılır. Ürün hangi fiyattan satılmışsa iade tutarı da o miktarda olur.
İade Faturası Nasıl Kesilir? İade faturası kesmek için satış faturası koçanı kullanmak gerekir. Satış faturası koçanı yoksa e fatura da kullanılabilir. Satış faturası koçanının üzerine iade faturasıdır yazdıktan sonra ürünün fiyatı, ürünün neden iade edildiği ve kaç tane iade edildiği gibi bilgiler yazılmalıdır.
Özetleyecek olursak; 10.07.2023 tarihi öncesi %8 KDV yada %18 KDV oranıyla bir teslim gerçekleşmiş, 10.07.2023 tarihi sonrasında ise ortaya iade, kur farkı, fiyat farkı yada vade farkı çıkmış ise, teslimin gerçekleştiği tarihteki KDV oranı (10.07.2023 tarihi öncesi, %8 yada %18) üzerinden işlem yapılacaktır.
Örneğin; Bakanlar Kurulu Kararı yürürlük tarihi olan 25.11.2016 tarihinden önce % 18 KDV ile satışı yapılan bir malın KDV Oranı % 8'e düştükten sonra iade edilmesi durumunda satışı yani işlemin tabi olduğu KDV Oranı % 18 olduğundan iade faturasında KDV %18 olarak düzenlenecektir. Saygılarımızla.
Satıştan iadelere ilişkin KDV tutarı, KDV-1 beyannamesinde “indirimler” kulakçığının “indirimler” bölümünde, 103 numaralı kod ile “Satıştan iade edilen, işlemi gerçekleşmeyen veya işleminden vazgeçilen Mal ve hizmetler nedeniyle indirilmesi Gereken KDV” satırı işaretlenerek beyan edilir.
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun yasalaştığı ilk günden bu yana, kanunun 29. maddesinde yer alan düzenleme uyarınca, devreden katma değer vergisinin iadesi yapılamamaktadır.
Direk ihracata ilişkin iadenizi 10.000 TL'ye kadar nakden ve sınırlama olmaksızın tamamını mahsuben YMM Raporu olmaksızın, 10.000 TL'yi aşan tutarın üzerindeki tutarları ise YMM Raporu ve/veya inceleme raporu ile nakden iade almanız mümkün bulunmaktadır.
İade faturasının açık ya da kapalı fatura olarak kesilmesi tamamen müşteri ile satıcı arasındaki ticari teamüllere bağlıdır. Bu sebeple faturanın altına veya üst kısmına basılır diye bir kural yoktur.
İade faturası ne zaman kesilmelidir? Bildiğiniz gibi kesilen bir faturanın sistem tarafından otomatik olarak onaylanma süresi 7 gün. Herhangi bir sebepten ötürü iade etmek istediğiniz ürünler için iade faturası süresi, satış faturasının kesildiği tarihten itibaren 7 gününüz bulunuyor.
Görüleceği gibi alıcı hesap dönemi geçtikten sonra iade işlemi yaptığı için sorumlu sıfatıyla ödediği KDV konusunda herhangi bir düzeltme yapmamıştır. KDV tevkifatına tabi bir malın iade edilmesi halinde tekrar KDV tevkifatı yapılmaz. Sonuç itibariyle yapılan işlem bir düzeltme işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri