KONU: REÇETE GEÇERLİLİK SÜRESİ HAKKINDA Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir. Hafta sonu günleri Cumartesi, Pazar bu 4 günün içinde sayılmaz. Yani Cuma günü reçete edilen bir ilacı Çarşamba gününe kadar alabilirsiniz.
Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
Reçete sadece kaydeden eczacı tarafından değiştirilebilir. Reçetedeki bilgilere Ceza İnfaz Kurumundan müdahale mümkün değildir. Reçete tarihinin giriş yapıldığı tarih ile arasında en fazla 30 gün olabilir. Reçete tarihinden itibaren 30 gün geçmiş reçeteler sisteme girilememektedir.
İlaç yazdırılıp alınmazsa ne olur? Reçete 4 gün içinde işleme konulmazsa, geçerliliğini yitirir. Bu durumda ilacın tekrar yazdırılması ya da eczaneden ücreti mukabilinde alınması gerekir.
E-nabız üzerinden alınan raporlar, kullanılan ilaçlar, aşı takvimi, röntgen filmleri, tahlil sonuçları, hastalıkta konulan tanılar, randevu takvimleri ve yazılan reçeteler gibi konulara ulaşım sağlanmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir. Hafta sonu günleri Cumartesi, Pazar bu 4 günün içinde sayılmaz. Yani Cuma günü reçete edilen bir ilacı Çarşamba gününe kadar alabilirsiniz.
Paylaş: Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama hizmeti ile, hekim tarafından yazılan ilaç reçeteleri ve katılım payı bilgileri artık e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.
Silinecek reçetenin tekrar giriş tarihi ile reçete tarihi arasında 30 gün veya daha az gün olmalı.Aksi halde tekrar reçete girişi yapılmamaktadır. Fatura isteği gönderilmiş reçetelerde Fatura Süreci "İşlem Görmemiş" - "Onaylanmış" durumda ise reçete silinmesi mümkün değildir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, karar üzerine SUT'ta yaptığı değişiklikle 6 Nisan'dan itibaren reçetede 4 ilaç sınırlamasını kaldırdı. Artık hekim tanısı doğrultusunda reçeteye istediği kadar ilaç yazabilecek.
Kurumun karşıladığı bütün ilaçlar için emekli olmayan kişi ve bakmakla yükümlü olduklarından alınan ücret. Kurum ilaç fiyatının %80'ini öder, kalan %20 hastaya aittir ve elden ödenir.
Bildiğiniz üzere; İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir.
SUT'un 4.5.2 - Reçetelerin geçerli olduğu süre maddesinin 1.fıkrasındaki “(1) İlaçlar reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 işgünü içinde sözleşme yapılan eczanelerden temin edilecektir.
Hastalanırsak. Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
İlk olarak reçetelerin geçerlilik süresi araştırılarak vatandaşlar bu süre kapsamında ilaçlarını temin etmektedir. E-reçete sistem içerisinde 4 iş günü üzerinden geçerlilik sunmaktadır. Bu nedenle reçetenin verildiği tarihten itibaren 4 iş günü içerisinde ilaçların alınması gerekmektedir.
30 Nisan 2022 tarihine kadar raporlarını yenilemeyen kişilerin raporları geçersiz sayılacak ve raporlu ilaçlar alınamayacak.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğe göre aile hekimlerinin yazdığı reçeteye de 3 lira ödenecek. Daha önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerdeki doktorlara ilaç yazdırılması halinde verilen ücret, aile hekimleri için de geçerli olacak.
MADDESİ GEREĞİ; AİLE HEKİMLERİ, AİLE HEKİMİ UZMANININ YAZABİLECEĞİ TÜM İLAÇLARI REÇETE EDEBİLİRLER.
"Eczane eczacıları olarak her türlü kontrolünü, denetimini yaptığımız ilaçlarımızı, vatandaşlarımıza verdikten sonra, halk sağlığını ve eczanelerimizdeki ilaç kalitesini korumak açısından geri almamız mümkün değildir.
Eczaneye raporlu ilacını almaya giden bir kişi, Sosyal Güvenlik Kurumunun belirttiği gibi hiçbir para ödemesi gerekmemektedir. Sağlık raporu ile bir hastalık belgelendiği takdirde ilaca para ödenmesi gerekmemektedir. Aynı zamanda sağlık raporu ile belgelenen hastalığın ücret bakımından farkı da yoktur.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, aktarıldığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklanır.
Hak sahibi kişiye reçete yazılması durumunda; 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL katılım payı alınır.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
7. Kullanım periyodu/Birimi; Hekim bu bölümde "Kaç kez/Seferde Kaç doz" bölümüne yazdığı bilginin hangi sürede ne sıklıkla kullanılacağını belirleyecektir. Örneğin gün içerisinde sabah 1 adet akşam 1 adet ilaç kullanılacaksa bu bölümde 1 günde sabah 1 adet/akşam 1 adet ilaç kullanılacağının yazılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri