Bu nedenle profesyonel hukuki destek alınması son derece önemlidir. Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
Dolandırıldım paramı nasıl alırım? Dolandırıcılara para kaptıran kişinin önce suç duyurusunda bulunması, bu şekilde dolandırıldığını ispatlaması gerekir. Ayrıca dolandırıcılara karşı alacak davası veya icra takibi başlatmak gereklidir. Bu şekilde dolandırıcıdan para geri alınabilir.
IBAN Dolandırıcılığı, genellikle ticarette alım satım yapan şirketlerde, korsanın maillerde araya girmesi ve hazırladığı maili sanki diğer taraftan gelmiş gibi göstermesi ile oluyor. Bu sırada IBAN NO'sunu kendisininki ile değiştiriyor ve sanki ticari ilişkinin karşı tarafı göndermiş gibi gösteriyor.
Dolandırıcılık suçunun cezası 3 yıldan 10 yıla kadardır. Dolandırıcılık suçunda şartları oluştuğu takdirde hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.
Paranızı geri almak için ceza davasının yanında hukuk davası açılmalıdır. Bu şekilde dolandırılan kişiler paralarını geri alabilirler. Parayı geri alma yöntemleri suçun faili, mağduru, somut olayın özellikleri ve tahsil kabiliyetine göre değişir. Zarar, farklı şekillerde giderilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Verilen cezanın ne kadarının yatılacağı Ceza İnfaz Kanununa göre belirlenir. Örneğin; Sanığa dolandırıcılıktan verilen ceza 3 yıl 1 ay 1 gün hapis cezası ise; yatarı 1 yıl 6 ay 18 gün hapis cezasıdır.
Öncelikle, IBAN sayesinde para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına aktarılmakta, yurtiçi ve yurtdışı para transferleri daha kolay ve güvenilir bir şekilde yapılmaktadır.
Bir şey olmaz hesabınızla ilgili bir harekette zaten bankanız size bildirim gönderir. Korkacak bir durum yok.
IBAN'ın ilk iki hanesi ülke kodu, ikinci iki hanesi ise kontrol basamaklarıdır. Sonraki beş hane banka kodudur. Banka kodunu, bir haneli rezerv alan takip eder. Rezerv alan 0 (sıfır) olarak kabul edilmiştir.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Öncelikle hiç vakit kaybetmeden bankanın müşteri hizmetleri servisi aranarak, yanlış hesaba para transferi yapıldığı bildirilmeli. Eğer hesabın sahibi ile para gönderen aynı bankanın müşterisi ise; banka ile direkt iletişime geçerek konu hızlıca çözüme kavuşturulabilir.
Söz konusu işlem, ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
Korsanlar oltalama (phishing) yöntemiyle şirketlerin gönderdikleri IBAN numarasını kendi IBAN numarasıyla değiştiriyor. Sonuç ise hüsranla sonuçlanıyor. Şirketler, aldıkları ürünlerin parasını hiç farkına bile varmadan bilgisayar korsanlarının hesabına yatırıyor ve bunun farkına hiç kimse farkına varmıyor.
İsim Soyisim bilgileri haricinde hiçbir kişisel verin para gönderdiğin kişi tarafınca paylaşılmayacaktır. Sıkça Sorulan Sorular sayfasında ilgili açıklama mevcuttur. Bu bağlantıya tıklayıp ilgili konuya gidebilirsin. İsim Görünümü 'nü kapatarak (Papara'da) işlem yaparken isim ve soyisim bilgini maskeleyebilirsin.
Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur. IBAN numaralarının başında, hesabın bulunduğu ülkenin kodu yer alır. Türkiye'nin kodu TR olduğu için ülkedeki tüm numaralar bu kısaltma ile başlar. Ülke kodundan sonraki 5 rakam, IBAN şube kodunu ifade eder.
Vatandaşların hesap numarası bilgilerini tanımadığı kişilerle paylaşmaması gerektiğini belirten Avukat Alper Sarıca, şunları anlattı: “Bu kişilere hesap bilginizi sakın vermeyin. Aksi halde tuzağa düşüp dolandırıcıların yerine siz 10 yıla kadar hapisle sanık olabilirsiniz. Tutuklanabilir hatta mahkum olabilirsiniz.
Web sitemiz üzerinden çekim talebinizi verirken IBAN bilginizin altında bulunan “Rumuz” alanına bir isim yazarak IBAN'ınızı kaydedebilirsiniz.
IBAN'ın amacı, bankalardaki her bir müşteri hesap numarasını uluslararası standartta yeknesak bir şekilde tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır.
Banka hesap numarası aynı zamanda IBAN olarak da bilinmektedir. IBAN kelimesinin açılımı ise International Bank Account Number olarak ifade edilebilir. Kelimenin Türkçe anlamının ise Uluslararası Banka Hesap Numarası olduğu bilinmektedir.
Bankaların yurt içi ve yurt dışından gelen ve alıcı hesap numarası IBAN olarak belirtilen para transferlerinde IBAN'ı doğrulaması, giden transferlerde ise göndericiye ve alıcıya ait IBAN'ı kullanmaları gerekmektedir.
Bu numara sayesinde banka müşterisi, her türlü ödeme işlemini yapılabilir. Banka hesap numarası ile kart olmadan işlem yapmak da mümkündür. Nakit para akışından çok tercih edilen kartlar bankaların müşterilerine verdikleri seçeneklerle ödeme kolaylıkları da sağlar.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
Bu durumda verilen ceza 1-5 yıl aralığında hapis ve 5000 gün adli para cezası olur. Dolandırıcılık suçu nitelikli olarak işlendiği takdirde de verilecek cezada artışa gidilmektedir. Suçu nitelikli hale getiren birtakım unsurların tespit edilmesi durumunda verilen ceza artar.
NTV'de yer alan habere göre, TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, "Tüketicilerimiz dükkanlarında fiilen mal ve hizmeti aldıklarında eğer IBAN ver diyorlarsa parayı rahatlıkla gönderebilirler dolandırılma riski ile karşı karşıya değildirler.
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri