Lazlar Kafkas kökenli bir halktır. Kafkasya'daki sosyal, kültürel ve siyası gelişimlerinden (1877-78 Osmanlı-Rus Harbi, 1917 Ekim Devrimi ve Sovyet sınırının açılması gibi) doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmişlerdir.
Lazlar bu günkü Rize ilinin 25 km kadar doğusunda bulunan Kemer'in doğusuna doğru uzanan sahil bölgesinde yaşar ve konuştukları dil Rumların konuştuğu Antik Yunan kökenli dilden tamamen farklı bir dil ailesine mensuptur.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda 'Güney Kafkas Halkı' olarak geçer.
Lazca; Güney Kafkas dilleri ailesinden olup Gürcüce, Megrelce ve Svanca ile birlikte gruplanır. Bazı dilbilimciler, birbirine çok yakın olan Megrelce ve Lazcayı, Zan dili ya da Kolhis ya da Zan dili olarak tanımlamaktadırlar.
Gürcistan Lazları Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında yaşayan, Güney Kafkas dillerini konuşan etnik gruplardan biridir. Gürcistan'da yaklaşık 2,000 Laz yaşamaktadır. Gürcistan'daki Laz kimliği büyük ölçüde Gürcü kimliği ile birleşmiştir ve "Laz" kelimesi sadece bölgesel bir kategori olarak kullanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Modern teoriler Kolhis halklarının Laz ve Megrellerin atası olduğunu öne sürmektedir. Bu halklar antik dönemde Güneydoğu Karadeniz bölgesinin etnik ve kültürel yapısında önemli rol oynamıştır.
Lazlar: Hemşinlilere, Trabzonlu ve Rizeli Türklere, Gürcülere, Abhazlara ve Ermenilere yakınlar.
Ma-i vana futboli-i? Aşkım benim! Oroperi çkimi!
Lazca bir Güney Kafkas dilidir. Bazı durumlarda Zan dilinin güney lehçesi olarak kabul edilir, bu durumda kuzey lehçe de Megrelce olur. Günümüzde, Lazcanın konuşulduğu alanlar Gürcistan'ın Helvaçauri belediyesine bağlı Sarpi köyünden Rize ilinin Pazar ilçesine kadar uzanır.
Lazca ile Pontusça/Rumca aynı dil değildir ve Lazların. Trabzon'daki Pontuslularla(Rumlarla)bir ilgileri yoktur, iki halk ayrı halklardır bu tarihi gerçeğe inanmayan, inanmak istemeyenler için aşağıda Lazca ile Rumca.
Özellikle Rize ilinin Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı ve İkizdere ilçelerinde, Artvin ilinin Arhavi, Hopa, Borçka ilçelerinde ve Türkiye- Gürcistan sınırı olan Sarp'ta kalabalık nüfuslar halinde yaşadıkları bilinmektedir.
Laz tarihi MÖ 8. yüzyıla (MÖ 764-735) kadar geriye götürülebilmektedir. Bu tarihe ait Urartu yazıtlarında ilk kez Kolkh adından bahsedilmektedir (Lang: 1997). Laz adından ilk bahseden kaynak Pilinius'un “Naturalis Historia” (M.S 79-23/24) adlı eseridir.
Hayır, değillerdir. Gerçek Lazlar, Rize'nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde, ayrıca Artvin'in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadır. Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır.
Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
"Laz" ortalama bir Türkiyeli için, en iyi ihtimalle Sinop'tan başlayarak -ki bunu Zonguldak'tan başlatanlar da vardır- Gürcistan sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridindeki herkesi kapsayan bir addır, bu birinci "tanım".
Kafkas dilleri arasında gösterilen ve Türkçe gibi eklemeli diller grubunda yer alan Lazca UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır.
Lazca, başlı başına bir dildir; Karadeniz Türkçesi ise bir şivedir.
lazca anneciğim deme şekli. lazca anneciğim. "nana" türkçe'de "anne", "çkimi"/"içkimi" ise türkçe'de ki "ciğim" anlamına gelir.
Seni seviyorum. Si malimben. Senden hoşlanıyorum. Sk'ani şeni bğurur ma.
Günümüzde Laz alfabesi Latin harf sistemine dayalı 35 harf içeren bir alfabedir.
Lazca'da kadın, oxorca demek. Oxorca kelimesi, oxori “ev” ve ca “ağaç”ın birleşmesinden oluşuyor ve “evin ağacı, evin direği” anlamına geliyor.
6. bozo “kız; kız çocuğu” (Marr, 1910, s. 131a; de Jong, 2004, s. 5b). bozo (Arhavi - Rize) “Kız” (DS, C II, s. 752a).
BABA= BABA (EBA) DEDE= P'AP'U. NİNE=BEDİ (didi Nana)
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri