Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
EFT (Elektronik Fon Transferi) işlemleri genellikle bir kere başlatıldıktan sonra iptal edilemez. EFT işlemi, gönderen bankadan alıcı bankaya elektronik olarak para transferi yapılmasını ifade eder.
Banka transferinin banka hesabınızda tekrar görünmesi genellikle 0–3 iş günü alır. Para biriminiz ve ödeme yöntemizle ilgili daha özel zaman aralıkları bilgisi için ödeme yaptığınız para birimini bulun.
Yanlış hesaba para yatırılması durumunda, paranın geri alınması mümkündür.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
Bu sorunu çözmenin iki yolu vardır. Paranın nerede olduğuna bağlı olarak, transferi kendiniz iptal edip yeniden başlayabilirsiniz. Eğer para alıcınıza ulaşmışsa, o zaman alıcıya ulaşıp paranızı geri istemelisiniz.
Anasayfada Papara numaranın altında yer alan Papara IBAN'ına para yatırdığında ya da başkasından para aldığında saniyeler içinde hesabına yüklenir.
İşlem tamamlanmadan müşteri hizmetlerin veya mobil bankacılığı kullanarak iptal işlemi yapmak çok kolaydır. Fakat mesai saati içindeyseniz para karşı tarafın hesabına düşer ve para transferi yapılan kişinin onayı olmadan bu işlem yapılamaz.
BPN temsilci noktalarında gerçekleştirilen yurtdışı para transferi işlemlerinde ana paranın tamamı iade alınabilmektedir. Fakat ödenen para transferi işlem ücreti maalesef iade edilememektedir.
Hatasız kul olmaz. Bu hatayı çözmenin en hızlı yolu transferi sizin iptal etmenizdir. Ardından doğru adı yazarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
İptal işlemi tamamlandıktan sonra, iade ödemesi genellikle birkaç iş günü içinde işleme alınır. Ancak, ödemenin hesabınıza yansıması bankanızın veya kredi kartı şirketinizin işlem süreçlerine bağlı olarak değişebilir. Çoğu hava yolu şirketi, iptal işlemi onaylandıktan sonra 7-20 iş günü içinde iadeyi işleme alır.
Yatırılmış olunan paranın miktarı fazla ise çağrı merkezi aranarak, para aktarılan yanlış hesabın bloke edilmesi talep edilebilir. Bu süreç mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uygulanmalıdır. Çünkü para iade edilirken karşı tarafın gönderilen tutar ile yapmış olduğu harcamaların iadesi gerçekleştirilememektedir.
Hukukçular, hesaba gelen yanlışlıkla gelen parayı harcamanın suç olduğunu belirtiyorlar. “Banka hesabına yanlışlıkla yatan parayı harcamak, sebepsiz zenginleşmeye girer.” diyen hukukçular buna gerekçe olarak da Türk Borçlar Kanunu 72-2 maddesini gerekçe gösteriyorlar.
Genellikle, nakit para transferleri dakikalar2 içinde gelirken, banka transferleri 1-7 iş günü sürebilir.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer? EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
İş Bankası üzerinden yapacağınız EFT işlemi saatleri bireysel müşteriler için 08.30 – 17.00, ticari müşterilerce tekli EFT işlemlerinde 08.30 – 17.00, çoklu para aktarma ile EFT işlemlerinde 08.30 – 16.30 saatleri arasındadır. Bu saatler dışında yapılan EFT işlemleri sonraki iş günü gerçekleşir.
EFT'nizi iptal etmek istediğinizde, gönderi detayları, işlem tarihi ve saat gibi bilgileri hazır bulundurmalısınız. Banka görevlisi, bu bilgileri kullanarak işleminizi iptal etmeye çalışacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, EFT alıcının hesabına ulaştıktan sonra iptali genellikle mümkün olmamaktadır.
Bir gönderici, bir para transferinin iptalini sadece varış ülkesindeki bir alıcı tarafından tahsil edilmemiş olması halinde talep edebilir. İnternet bankacılığı ile gönderilen para transferinizi iptal etmek istiyorsanız lütfen bankanıza ulaşın.
En hızlı şekilde bankanın müşteri hizmetleri servisine ulaşarak hatalı para aktarımını bildirmelisiniz. Gönderici de aynı bankanın müşterisi ise sorunu banka ile kolayca çözebilirsiniz. Aksi durumda ise süreç biraz daha uzayabilir. Karşı tarafın hesabı için bloke edilmesini isteyebilirsiniz.
Kural olarak havale bir ödeme aracı olup, havale belgesinde paranın borç olarak gönderildiğinin belirtilmesi gereklidir. Aksi halde gönderilen havalenin bir borcun ödenmesi amacıyla gönderildiği karine olarak kabul edilmelidir. Borç ödeme belgesi olan havale nedeni ile alacaklı olduğunu davacı ispat etmelidir.
Paranın iade edileceği durumlar: Havale/EFT ile yatırırken açıklama kısmına Papara numarasının yazılmaması Havale/EFT ile yatırırken açıklama kısmına Papara numarasının hatalı yazılması Havale/EFT ile yatırırken Papara hesap sahibi ile banka hesap sahibinin farklı olması
EFT, Elektronik Fon Transferi, paranızı bir bankadan başka bir bankaya aktarma işlemi olarak tanımlanabilir. Farklı bankalar arasında yapılan transferlerde işlem ücreti ödeme ihtimaliniz vardır. EFT işlemlerinde, alıcı hesabın IBAN'ı ile işlem yapabilirsiniz.
Para göndereceğiniz kişinin IBAN'ını nasıl öğrenebilirsiniz? Para transferi yapacağınız kişilerin IBAN'larını doğrudan kendilerinden öğrenmeniz en sağlıklı yöntemdir. Pek çok bankanın web sitesinde hesap numarası girilerek IBAN karşılığını öğrenebileceğiniz çeviriciler sunulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri