Iban'a para gönderme özelliği anlaşmalı tüm bankalarca hesaplara 7/24 gönderim yapılabilmektedir. Hafta içi, hafta sonu ayrımı yoktur. Anlaşmalı bankalarda para hesaba anlık olarak geçecektir. Diğer bankalarda ise para EFT saatlerinde hesaba geçecektir.
Gönderici, alıcı hesabın IBAN numarasını ve banka bilgilerini girdikten sonra transferi gerçekleştirir. Havale işlemi genellikle birkaç dakika ile birkaç saat arasında tamamlanır ve alıcı hesaba para anında geçer.
İş Bankası üzerinden yapacağınız EFT işlemi saatleri bireysel müşteriler için 08.30 – 17.00, ticari müşterilerce tekli EFT işlemlerinde 08.30 – 17.00, çoklu para aktarma ile EFT işlemlerinde 08.30 – 16.30 saatleri arasındadır. Bu saatler dışında yapılan EFT işlemleri sonraki iş günü gerçekleşir.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer? EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
EFT, havale, Western Union ve birçok işlemin gerçekleşme süresi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
İlgili 40 soru bulundu
Hafta Sonu EFT Ne Zaman Hesaba Geçer? Yukarıdada belirtiğimiz gibi belli saat dilimleri arasında işlem yapılan EFT para transferi işleminde hesaba para yine aynı mesai saatleri içinde geçecektir. Eğerki hafta sonu veya hafta içi saat 17.30 dan sonra yapırırsa EFT işlemi ilk mesai gününde gerçekleşecektir.
EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır. EFT işleminin gerçekleşmesi için bankalar tarafından belirlenen EFT işlemi saatleri mevcuttur. Bankadan bankaya değişen EFT işlemi saatleri dışında işlem yapılması durumunda beklemede kalır.
EFT işleminde paranın bir diğer hesaba ulaşma süresi bankalar arası yoğunluk ve teknik detaylar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Transfer süresi 30 dakikayı bulabilir.
ATM'lerden hesaba yatırılan tutarlar hesaplara hemen yansır.
SWIFT işlemleri genellikle birkaç gün içerisinde gerçekleşiyor. Yurt dışı para transferi için bankaya mesai saatleri içerisinde talimat verildikten sonra ortalama 2 gün içerisinde işlem tamamlanıyor.
Banka şubesinin kapalı olduğu saatlerde ise şubeyi kullanarak havale yapmak mümkün olmaz. Eğer internet veya cep şube tercih edilirse havale işlemi için herhangi bir saat sınırı bulunmaz, haftanın her günü her saatte aynı banka içinde para transferi yapılabilir.
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
IBAN, para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan, uluslararası banka hesap numarası tanımlama sistemidir. Standartları Avrupa Bankacılık Standartları Komitesi (ECBS) tarafından geliştirilmiştir.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Günlük işlemlerde SWIFT olarak belirtilen kod, kurumlar arası iletişimde ve dış ticaret süreçlerinde BIC Kodu olarak geçer. SWIFT işlemlerinde paranın ilgili hesaba gönderilmesi genel olarak 2 ya da 3 gün sürer. Para transferi saat 17.00'ye kadar yapıldığı takdirde para karşı hesaba 2 iş günü içerisinde ulaşır.
EFT işleminin hatasız gerçekleşmesi için, alıcı adı ve alıcı hesabının IBAN bilgisinin eksiksiz ve doğru bir biçimde girişinin yapılması gerekmektedir. Türkiye'de hesaplara ait IBAN numaraları 26 haneden oluşmaktadır. Hatalı bir EFT işleminin iadesi, EFT'nin gerçekleştirildiği banka tarafından yapılabilmektedir.
Havale tuşuna tıklanır; hesap numarası ya da IBAN ile para yatırma seçeneklerinden biri seçilir. Para yatırılacak hesaba ait şube kodu, hesap numarası ya da IBAN numarası tuşlanır ve yatırılacak miktar girilir. Aidat, kira vb. bir açıklama girilir, daha sonra göndericinin kimlik numarası ve doğum tarihi istenir.
Havale işlemlerinde, paranız bankanızın hesapları arasında yer değiştiriyor. Bir başka deyişle sizinle aynı bankayı kullanan bir kişiye ya da kuruma, havale işlemiyle hızlı ve kolay bir şekilde para gönderebiliyorsunuz.
*EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. **ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmektedir.
EFT ile yapılan para transfer işlemlerinin hesaba geçmesi, genellikle yalnızca birkaç dakika sürer. Ancak bu noktada EFT yapılan saat oldukça önemlidir. Birçok banka üzerinden belirli saatler ve hafta içi dışında EFT yapmak mümkün değildir.
FAST ile EFT farkı nedir? FAST ile EFT'nin temel farkı, FAST aracılığıyla 7/24 para transferi yapabilmenizdir. EFT'de ise işlem saatleri, mesai saatleri ile sınırlandırılmıştır ve mesai saatleri sonrasında yapılan işlemler bir sonraki iş günü gerçekleştirilmek üzere bekletilir.
Şube aracılığı ile EFT/Havale'de limit yok. Mesela Garanti BBVA'da şu an Havale/EFT üst limiti 2.500.000 TL, bunun üzerinde işlemi ancak şube aracılığı ile yapabilirsiniz.
Banka havalesinin ulaşması bir iş günü ve ACH ile gönderilen paranın ulaşması 1-3 iş günü sürer. ABD dışından gönderilen paranın ulaşması genellikle 4-5 iş günü sürer, ancak saat farkı veya birden fazla aracı banka nedeniyle daha uzun sürebilir.
Yatırılmış olunan paranın miktarı fazla ise çağrı merkezi aranarak, para aktarılan yanlış hesabın bloke edilmesi talep edilebilir. Bu süreç mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uygulanmalıdır. Çünkü para iade edilirken karşı tarafın gönderilen tutar ile yapmış olduğu harcamaların iadesi gerçekleştirilememektedir.
Öncelikle hiç vakit kaybetmeden bankanın müşteri hizmetleri servisi aranarak, yanlış hesaba para transferi yapıldığı bildirilmeli. Eğer hesabın sahibi ile para gönderen aynı bankanın müşterisi ise; banka ile direkt iletişime geçerek konu hızlıca çözüme kavuşturulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri