ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri beklentileri, ihtiyaçları ve mevzuat şartlarını karşılama yolu ile müşteri memnuniyetinin artırılmasını öngören dünyaca kabul görmüş bir kalite yönetimi sistemi biçimidir.
ISO 9001 Standartları Nedir Ne İşe Yarar? ISO 9001, bir kalite yönetim sistemi ("KYS") için uluslararası standarttır. Standart, kuruluşlar tarafından müşteri ve legal gereklilikleri karşılayan ürünleri ve hizmetleri tutarlı bir şekilde sağlama ve sürekli iyileştirme gösterme becerilerini göstermek için kullanılır.
ISO 9001 belgesi almak için alt çalışan sınırı bulunmamaktır. İster BİR isterse YÜZ çalışanınız olsun ISO 9001 belgesi sahibi olabilirsiniz. Vergi levhası bulunan her firma sertifika alabilmektedir. Önemli olan kalite yönetim standardı için gereken şartları yerine getirmektir.
Zorunlu değildir. Ancak ISO 9001 belgesi alan işletmeler, genel kalite standartlarını karşıladıklarını kanıtladıkları için müşteri gözünde imajını yükseltirken, dış pazarlarda rekabet gücünü arttırır. Ayrıca iş kalitesiyle iş süreçleri olumlu etkilenir.
ISO iç denetçi sertifikası, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) standartlarına uygunluk konusunda iç denetim yapma yeteneğinizi doğrulayan bir sertifikadır. ISO standartları, birçok endüstri ve iş alanında kalite, çevre yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi güvenliği ve diğer alanlarda uygulanır.
İlgili 38 soru bulundu
Birçok kurum, ilgiyi belgeyi alarak, müşterilerine global düzeyde bir hizmet kalitesini sundukları güvencesini veriyor. Müşterilerine kaliteli hizmet sunmak isteyen, marka sadakatini ve imajını arttırmayı hedefleyen işletmeler için ISO 9001 Belgesi'ni almak şarttır denilebilir.
Bir sınırlama söz konusu değildir. Herhangi bir kuruluş, işletme ya da kurum bu belgeyi edinebilir.
Standartların her 5 yılda revize edilmesi beklenir. ISO 9001:2008 Standardı yürürlükten kalkmasına rağmen, ISO 9001 Belgelendirme periyodu 3 yıl olduğundan, daha önce ISO 9001:2008 standardını uygulamış ve ISO 9001:2008 belgesine sahip kuruluşlar. Belgelerinin 3 yıl sonuna kadar geçerliliği vardır.
ISO 9001 Standardı, esas olarak bir kontrol mekanizmasıdır. Bu standardın amacı, hata ve kusurları azaltmak, ortadan kaldırmak ve daha önemlisi oluşabilecek hata ve kusurları önlemektir. Standart, direk olarak ürün ve hizmet kalitesiyle ilgili değil, yönetim sisteminin kalitesi ile ilgilidir.
Ülkemizde ve tüm dünya ülkelerinde ISO Kalite Belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Belgeler 3 yıllık olarak hazırlanır ve her yıl ara denetim ve gözetim işlemleri yapılmaktadır.
Yabancı akreditasyonlu iso belgesi tek başına 1.800 TL + kdv olmaktadır. Fakat size iki yada üç belge gerekiyorsa daha avantajlı şekilde olan fiyatlarımızdan faydalanabilirsiniz. Örnek vermemiz gerekirse; iso 9001 belgesi - 2.400 TL + kdv iken, iso 9001 ve iso 14001 belgesi aynı anda alındığında 3.500 TL + kdv olur.
İSO 9001 Belgesi denetim ve sözleşme sürecinden geçmiş olan kuruluşlar için en fazla 20 gün içerisinde alınmaktadır. Hızlı bir süreç olan belge alma süreci, firma standartlarını gerçekleştirmiş ve belgelendirme kuruluşuna gerekli olan evrakları teslim etmişse kısa zamanda teslim edilecektir.
ISO belgesi, büyük veya küçük çaplı her türlü işletme için gerekli olan bir belgedir. İş politikası süreçlerini belgeler ve bu süreçleri resmi olarak tanımlar. En yaygın olarak bilinen ISO belgesi ise "ISO 9001" Kalite belgesidir.
ISO 9001 belgesi almak için öncelikle ISO 9001 belgelendirme sürecini başlatmanız gerekmektedir. Bunun için ISO 9001 belgelendirme kuruluşlarıyla iletişime geçmeniz önemlidir. Dilerseniz sizler için akredite kuruluş bulmada yardımcı olabiliriz. Belgelendirme kuruluşları, genellikle bir başvuru formu talep ederler.
Bir ürüne veya hizmete ait kalite belgesi (TS 12257 öğrenci ve personel taşımacılığı, TS 73 ahşap yer döşemesi), firmaya ait yönetim sistemi belgesi (TS EN ISO 9001, ISO 13485, ISO 22000) ve ürüne ait CE belgesi bir birine alternatif oluşturacak belgeler değildir.
Standardın gerekliliklerini yerine getirebilmek için işletmeler bu 8 adet temel prensipler olan; müşteri odaklılık, liderlik, çalışanların katılımı, süreç yaklaşımı, yönetimde sistem yaklaşımı, sürekli iyileştirme, karar vermede gerçekçi yaklaşım, karşılıklı faydaya dayalı tedarikçi ilişkilerini uygulanmaktadır.
ISO belgesi; Hizmet alanının farklı sektörlerinde faaliyette olan işletmelerin belirli bir standarda uygun olarak hizmet sunduklarının ispatında bulunan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten bir belgedir.
ISO belgesini kim verir? ISO belgesini IAF akreditasyonuna kuruluşlar veya bunların akredite ettiği (yetki verdiği) yetkilendirilmiş belgelendirme firmaları verir. Türkiye'de kamuya ait tek belgelendirme kuruluşu TSE tek akreditasyon kurumu da TÜRKAK'tır.
ISO 9001 Dokümantasyon Eğitim Süresi :
Genel Katılıma açık olarak verilir ise 2 gün. Size Özel Yüzyüze Eğitim olarak verilirse ISO 9001 Temel ve İç Tetkik Eğitimi birlikte 2 gün. Online Eğitim olarak verilir ise 6 saat.
ISO belgesi almak zorunlu değildir, her organizasyon kendi yararına olduğunu düşündüğü bir ISO kalitesine sahip olabilir.
ISO, 23 Şubat 1947 yılında kurulmuş olan(Uluslararası Standart Organizasyonu) kalite yönetim sistemleri standartıdır. En çok rağbet gören ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile beraber 8 ISO Belgesi vardır.
Türkiye de iso belgelerini veren tek kuruluş TSE değildir. TSE de normal bir belgelendirme kuruluşu olup devlete aittir. TURKAK Türk Akreditasyon Kurumu türkiye de belgelendirme firmalarını akredite etmeye yani ISO belgelerini vermeye yetkili kılmaktadır.
Ayrıca türkak akreditasyonlu iso belgesi aldıysanız (belgenizin üzerinde türkak logosu ve logonun altında bir yetki numarası mevcuttur) https://secure.turkak.org.tr/kapsam/search bu linkte bulunan ekrandan belgenizi vermiş olan kuruluşun belgelendirme yetkisine ait bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kalite belgesi almak için öncelikle bir akredite kuruluşa başvurmak gerekir. Daha sonra kuruluşun yetkilileri işletmelerin kontrolünü gerçekleştirir. Eğer yeterli görülürse işletmelere kalite belgesi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri