TDK'ya göre metot kelimesinin doğru yazılışı "metot"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Günümüzde yazım hatası en yaygın yapılan kelimelerden biri metot sözcüğüdür. Türk Dil Kurumuna göre metot sözcüğünün doğru yazılışı şu şekildedir: Metot – doğru kullanım. Metod – yanlış kullanım.
METOT NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "metot mu , metod mu?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı metot şeklinde olmalıdır.
Metot, (Fransızca Méthode 'dan) bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Yöntem, düzen, tarz, usul. Metot Etüdü, daha kolay, ucuz ve etken yöntemlerin geliştirilmesi amacıyla mevcut yolların sistematik incelenmesi.
Bu gibi alıntılar ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında kelime sonlarındaki sert ünsüzler yumuşar: kitap / kitabı, sebep / sebebi; bant / bandı, bent / bendi, cilt / cildi, etüt / etüdü, metot / metodu, standart / standardı; ahenk / ahengi, hevenk / hevengi, renk / rengi vb.
İlgili 41 soru bulundu
Java Metot Çağırma
Java'da önceden yazdığmız Metot'ları istediğimiz yerlerde çağırabiliriz.Java'da bir metodu çağırmak için metodun adını ve ardından iki parantez () ve bir noktalı virgül yazılmalıdır.Aşağıda ki örnekte yazdir() adlı metodun nasıl çağrıldığı hakkında bir örnektir. // Çıktısı "yazdir(); metodu çalıştı!"
Metot terimi eski Yunanca'da « izleyen, sonraki, müteakip » anlamındaki μετά, μέθ- (metα, meth-) öneki ile “yol, araç” anlamındaki οδός (odos) sözcüğünün birleştirilmesiyle elde edilmiş bir terimdir.
Metot sözcüğünün eş anlamlısı, yöntem sözcüğüdür. Metot kelimesinin sahip olduğu bir adet eş anlam bulunuyor. Metot veya yöntem sözcükleri aynı anlamda kullanılabilir. Hem metot hem de yöntem sözcükleri yazılarda veya konuşmalarda aynı anlamda kullanılır.
Fransızca kökenli bir kelime olması ile beraber Türkçede yaygın şekilde değerlendiren bir sözcüktür.
Bu kelimenin "arttırmak, artırmak mı" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Artırmak şeklinde olmalıdır.
Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
TDK'ya göre kulüp kelimesinin doğru yazılışı "kulüp"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Metot Kavramı : Metotlar bir program içerisinde aynı işi gerçekleştiren satırları belirli düzende sadece birkez oluşturarak gerektiğinde tekrar tekrar kullanabilmemizi sağlayan alt programlardır. Metotlar sayesinde kod tekrarları yapmadan daha anlaşılır bir şekilde kodlama yapılabilmektedir.
Bu kelime genellikle milli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı milli şeklinde olmalıdır.
Bu kelime konusunda doğru yazılış hali, 'Perhiz' sözcüğü olarak öne çıkar. Beslenme üzerinden sağlığı ve kiloyu korumak amaçlı ele alınan uygulama perhiz olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Perhiz' olarak ön plana çıkmaktadır.
Bir sınıftan nesne oluşturulduğu an arkaplanda otomatik olarak çalıştırılan metotlara yapıcı metotlar denilmektedir. Bu yüzden nesne oluşturulduğunda otomatik olarak yapılmasını istediğimiz işlemleri yapıcı metotların içerisine yazarız.
Yıkıcı metotlar, nesne'ye ihtiyacın kalmadığı zaman son olarak çalışan metot tipidir. Yıkıcı metotlar da yapıcı metotlar gibi sınıf ile aynı isimde olmalı ve yapıcı metotlardan farklı olarak sadece “~” işareti ile beraber isim ile yazılmaktadır.
Sınıflarda yer alan alanlara ilk değer atamak için kullanılmaktadır. Sınıftan bir nesne oluşturulduğunda çalıştırılmak istenildiği durumlarda kullanılmaktadır. Bilindiği üzere, nesneler sınıfların canlandırılmış halidir.
Fransızca méthode "yöntem" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca méthodos μέθοδος ""öteye giden yol", ilim yolu, araştırma yöntemi" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca ʰodós ὁδός "yol" sözcüğünden meta+ önekiyle türetilmiştir. odo+ maddesine bakınız.
1. Bir metodu olan, belli bir metoda uyan, sistemli. 2. Çalışmalarında bir metot tâkip eden, bir metoda göre çalışan, derli toplu, düzenli (kimse), metodik.
Metodik kelimesinin TDK sözlüğündeki karşılığı yöntemli olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir işin kurallara ve adımlara göre yapıldığı anlamına gelmektedir. Buna göre metodik bir şekilde yapılmayan iş hiçbir başarıya ulaşmayacaktır.
1. ( ) Aynı sınıf kapsamında birden fazla metot tanımlanamaz. 2. ( ) Overload yöntemi metotların işlevselliğini artırmak için kullanılır. 3. ( ) Overload yönetiminde metot isimlerinin aynı olması zorunlu değildir.
Yapılandırıcı metotlar nesne oluşturduğumuz anda çalıştırılan metotlardır. Herhangi bir geri dönüş tipi yoktur. Evet, ilginç ama void tipinde dahi bir geri dönüşü yoktur. Bir yapılandırıcının yaptığı iş, bir nesneyi ilk kullanıma hazırlamaktır.
Bilimsel metot, en az 17. yüzyıldan beri bilimin gelişimini karakterize eden ampirik bir bilgi edinme yöntemidir. 'Bilişsel varsayımlar'ın kişinin gözlemi nasıl yorumladığını çarpıtabileceği göz önüne alındığında, gözlemlenen şey hakkında titiz bir şüphecilik uygulayarak dikkatli gözlemi içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri