% 40'lık döviz satış tutarı İBKB'ye bağlanacak tutar üzerinden hesaplanacaktır. Örneğin, 100 bin USD ihracat bedelinin 80 bin USD'lik kısmı için İBKB düzenlenir. TCMB'ye satılacak tutar 80 bin USD'nin yüzde 40'ına tekabül eden 20 bin USD'dir.
İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) Nedir? İhracat bedellerinin yurda getirildiğini ve İhracat Genelgesinde belirtilen oranda dövizin bankaya satıldığını tesvik eden bir belgedir.
15.000 ABD doları veya eşitinden fazla ihracatların İBKB'ye bağlanarak kapatılmaması halinde bankaların 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine bilgi vermeleri zorunludur.
Yani bu tarihten itibaren ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır. Tebliğin getirdiği en önemli değişiklik, ihracat bedelinin en az %80'ininin Türk lirasına çevrilerek Döviz Alım Belgesine bağlanması şartının kaldırılması olmuştur.
İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Cevap 11: Muafiyet kapsamındaki ihracat bedelleri için ihracat bedeli olduğunun tevsik edilmesi amacıyla İBKB veya DAB düzenletilmesi halinde bu bedellerin de %25'inin TCMB'ye satılması gereklidir. Diğer taraftan, bu bedellerin sadece Türk lirasına çevrilmesi için bir DAB düzenlenmesi halinde TCMB'ye satış yapılmaz.
TCMB'ye satış tarihi, İBKB'nin düzenlendiği tarihtir. İBKB'de belirtilen ihracat bedelinin yüzde 40'ı, İBKB'nin düzenlendiği tarihte TCMB'ye satılır.
Merkez Bankası tarafından yayımlanan İhracat Genelgesi gereği ihracat bedellerinin süresinde yurda getirilerek İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne (İBKB) bağlanması, sonrasında da söz konusu ihracat bedellerinin yazımız tarihi itibarıyla en az %40'lık kısmının ilgili bankaya satılma, yani Türk Lirası'na çevrilme ...
Bankalar Sorumluluğu Vergi Dairesine Atıyor
Eğer ihracat hesabı süresi içerisinde kapatılamazsa, yani ihracat bedeli 180 gün içinde Türkiye'ye getirilip İBKB düzenlenmezse, bu durum banka tarafından vergi dairesine bildiriliyor. Vergi daireleri ihracatçıya 90 gün süreli bir ihtarname gönderiyor.
[Tek Cümlede Özet: 15.000 USD'yi aştığı için 180 gün içinde yurda getirilerek, İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %40'ının satılması zorunludur.]
Bilindiği üzere, İhracat Genelgesi'nin ek 1 inci maddesi uyarınca, 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren, ihracat bedel kabul belgesine (İBKB) veya döviz alım belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin en az %40'ı İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunludur.
Altı Ay Süre İle İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye'ye Getirilme Ve Yüzde 80'inin Bankaya Bozdurma Zorunluluğu.
Ticari İnternet Şubemiz Dış Ticaret menüsünü kullanarak, Şubenize başvurmadan İBKB düzenleyebilir ve onay anında geçerli olan TCMB kurundan zorunlu döviz satışını gerçekleştirebilirsiniz.
Başka bir anlatımla döviz üzerinden yapılan ihracatta bedellerin döviz olarak yurda getirilmesi gerekmektedir. Ancak Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ihracatta GB'ler döviz üzerinden düzenlenmiş olsa bile ihracat bedelleri TL olarak yurda getirilebilir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca İhracat Genelgesinde yapılan değişiklik ile 03.01.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin bankalara satılması zorunlu hale getirildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatı ile 18.04.2022 tarihinden itibaren İBKB'ye veya DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40'ının İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir.
İhracat hesabının kapatılabilmesi için gümrük beyannamesi örneği ve bilgileri, ilgili İBKB'ler, satış faturası ile indirim ve mahsup konusu belgelerin aracı bankaya ibrazı zorunludur (md.25). Eğer ihracat hesabı bu şekilde kapatılmazsa banka 5 iş günü içinde durumu vergi dairesine ihbar edecektir.
Bu bedellerin bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılması ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılması gerekmektedir. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenmektedir.
İhracat Bedeli yurt dışından havale yoluyla Bankamıza gelmiş olan Peşin ya da Gümrük beyannamesi oluşmuş ihracat bedelleriniz için İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ni (İBKB) DenizBank İnternet Bankacılığı'ndan kolayca oluşturabilirsiniz.
İhracat bedellerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na satış zorunluluğunda uygulanan oran %25'ten %40'a çıkarılmıştır.
İhraç kaydıyla alınan malların hiç ihraç edilmemesi ya da süresinden sonra ihraç edilmesi halinde teslim mahiyet itibarıyla yurtiçi mal teslimine dönüşür. Bu durumda, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren AATUHK'nun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte imalatçıdan tahsil olunur.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü yazısı uyarınca, ihraç kayıtlı satışlar kaynaklı ödemelerin de TL olarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.
İhracat tutarının belirlenmesinde gümrük beyannamesindeki döviz kuru dikkate alınır. İhracattan elde edilen gelir, fiili ihracat tarihinin ait olduğu dönemin kazancı olarak işlem görür. KDV fiili ihracat tarihinin ait olduğu dönemin KDV beyannamesinde gösterilir.”
Döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseselere 1.1.2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri döviz alım ve döviz satım belgelerini “e-Döviz Alım Belgesi” ve “e-Döviz Satım Belgesi” olarak düzenlemeleri zorunluluğu getirilmiştir.
İlgili hizmetten yararlanılırken Merkez Bankası tarafından 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 ve 15:00 saatlerinde açıklanan TCMB Döviz Alış kuru kullanılmaktadır (Saat 08:00 ile 10:00 arasındaki işlemlerde bir önceki gün 15:00'te açıklanan kur kullanılmaktadır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri