Kateksis: Doğuştan gelen temel dürtü ve güdülerin belirli uyaranlarla doyurulmasının öğrenilmesi. Örn. Doymak için mutlaka ekmek yemesi gerektiğini düşünen bir kişi. Eşdeğer İnanç: Öğrenilmiş ihtiyaç ve güdülerin işaretlenmesidir.
Kateksis, en basit haliyle; “arzunun enerji halinde bir şeye yoğunlaşması” şeklinde tanımlanabilir. Burada enerjiden kastedilen, Freudyen bakış açısıyla libidodur. Yani kateksis, libidonun bir şeye yoğunlaşmasıdır.
Kateksis kavramının olumlu ya da olumsuz şekilde çeşitlendiğini de çeşitli kaynaklarda görebilirsiniz. Örneğin bir insan acıktığında aklına öncelikle tavuk dürüm yemek geliyorsa bu durum onun için olumlu kateksise örnektir. Vejeteryan bir kişi acıktığında ise tavuk dürüm onun için olumsuz bir kateksistir.
Kateksis ya da duygu yatırımı, psikanalizde, bir etkinliğe, nesneye veya görüşe bağlanan duygusal önem, ya da ruhsal enerji yükü.
Burada kullanılan ve ileride daha etraflıca değinilecek olan “kateksis” veya “katetik enerji” kavramını, belirli bir uyarım miktarının belirlediği bir tür duyusal yer değiştirme, “bastırılmış” veya “reddedilmiş” bir düşünce dizisi ile geri çekilme hali olarak tanımlamak olanaklıdır (Freud, 2010, s. 590).
İlgili 22 soru bulundu
Dürtü kuramı, Freud'un çalışmalarında en çok yer verilen kavram olmuş; insanı ve insanın içsel yaşamını dürtüler üzerine kurmuştur. Bu sebeple de Dürtü kavramı Freud'un çalışmalarının temeli haline gelmiştir. Çalışmasının başında Freud, libidinal yani yaşam dürtülerini tanımlar.
Psişik determinizm (nedensellik) klasik psikanalizde ve bu akımın kişilik oluşumu üzerindeki varsayımlarında önemli bir yer teşkil eder. Bu fikre göre psikolojik etmenler davranışlara ve semptomlara sebep olur. Zihindeki her oluşum, ondan öncekiler tarafından belirlenir. Dolayısıyla hiçbir şey şans eseri olmaz.
Davranışsal ketlenme çocuğun yeni çevrelere veya yabancı insanlara karşı gösterdiği kaçınma davranışı olarak tanımlanan bir mizaç türüdür. Bebeklik döneminde ilk belirtileri ortaya çıkan ve erken çocukluk döneminde devam eden davranışsal ketlenmebireyin daha sonraki gelişim dönemlerinde de etkili olmaktadır.
3. 1. 2. Wertheimer, problemler için iki tip çözümden bahseder: A Tipi Çözüm B Tipi Çözüm A Tipi Çözüm; Gestalt ilkelerine dayalı öğrenmede problemin doğasını anlamaya yönelik olup, yaratıcılık ve içgörünün olduğu çözümlerdir. B Tipi Çözüm; Öğrencinin olguları veya kuralları anlamadan ezberlediği çözümlerdir.
Zeren, 2007İşaret- Gestalt Kuramının TarihçesiEdward Chace Tolman (1886- 1959)İşaret- Gestalt Kuramı, Edward Chace Tolman tarafından ortaya konmuş bir kuramdır. Zeren, 2007İşaret- Gestalt Kuramına Göre,Davranışın parça parça ele alınması yerine bütün olarak değerlendirilmesi gereklidir.
Ketlenme: İstenmeyen durumlar karşısında egonun işlevlerinden bir bölümünün bir süre doldurulması ve sınırlandırılmasıdır. Örnek: Olumsuz bir durum karşısında donup kalmaktır.
Tolman'a göre; bütünsel davranış (molar behavior) amaçsal niteliğe sahiptir ve ayrıca bilişsel ve uysaldır (docile). Bu iki terim bütünsel davranışı, değişmez, dönüşlü (reflexive) mekanik davranışlardan farklı kılar. Bütünsel davranış, reflekslerden farklıdır.
Ödül Beklentisi : Tolman'a göre organizma, belli bir yere giderse belli bir pekiştireci elde edeceğini öğrenir.
Katarsis, “saf” kelimesinden türeyen bir kelime olup; bireyin, ruhunu kötülüklerden arındırması olarak nitelendirilir. Aynı zamanda, temizlenme olarak da ifade edilebilir. Antik çağlarda dinsel açıdan ruhun aydınlanması şeklinde ifade edilse de sosyal psikolojide saldırganlık olarak kullanılır.
Tolman; öğrenmenin, organizmanın çevresi hakkındaki bilgi ve bilişleri ve bunlarla kendi arasında nasıl bir ilişki kurduğu ile ilgili olarak gerçekleştiğini söylemiştir. Tolman'ın bu kuramı, Thorndike ve Hull'ın öğrenmenin sıkı bir uyaran - tepki eşleşmesiyle gerçekleştiğini öne sürdükleri kuramlarının karşısındadır.
EŞDEĞER İNANÇLAR:Birey alt ve esas amaçla aynı etkiyi gösterdiğinde alt amaç eşdeğer inanç oluşmaktadır. Daha çok sosyal dürtülerin doyurulması ile ilgilidir. ALAN BEKLENTİLERİ:Birey bir uyarıcıdan sonra onu neyin izleyeceğini öğrenir. Bunun için pekiştirme gerkmektedir.
“A Tipi Düşünce Biçimi: Yaratıcı, üretici, gruplama ve yeniden örgütleme yapabilen ve temel etmenleri görüp yeni çözümler bulan düşünce biçimidir.
Bir objeyi, koşullar değişmesine rağmen aynı obje olarak görmemize algısal degişmezlik denir. Kapının pozisyonuna bağlı olmaksızın(örneğin kapalıyken ya da açıkken) onu kapı olarak,kişiyi önümüzde durmasına ya da daha uzakta olmasına bağlı olmaksızın aynı kişi olarak algılarız.
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir.
İçe atım dışarıdaki bir nesnenin veya nesnenin bir parçasının ya da nesnenin bir özelliğinin pozitif veya negatif anlamda içe alınarak zihinsel anlamda onun yaşatılmasıdır. Bu durum genelde zayıf bir ego'nun, kendisini daha güçlü hissetmek için başvurduğu bir çözüm yoludur.
a. doğru olan davranışı ketleme.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Conversation. Parafraks (Freud Sürçmesi): “Davranışlarımızın tümünün gerçek kaynağı olan bilinçaltımızın konuşma dilimizde kendini göstermesi.” Lügatınıza yeni bir sözcük katmak istedik...
Freud'a göre zihinsel yaşayışımızın içgüdüsel görünümünden iki dürtünün sorumlu tutulması gerekir. Bunlar cinsel (sexuel) ve saldırgan (agressive) dürtülerdir (Brenner, 1977). Bir başka deyişle yaşam (eros) ve ölüm (thanatos) içgüdüleridir.
Freud, bu psişik enerjinin bebeğin doğuştan getirdiği biyolojik bir enerji olduğunu söyler. Libido adını verdiği bu biyolojik enerji, bebeğin büyüyüp geliştiği süreçte psişik bir enerji haline gelir. Kurama göre, bu süreç bebeğin bilinç düzeyinde değildir, bilinçdışı olarak gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri