Anoreksiya veya aşırı zayıflık da koruyucu yağ tabakasının eksikliği nedeniyle üşümeye neden olan bir problemdir.
Bu nedenle sürekli üşüme genellikle kasları erkeklere göre daha az gelişim gösteren kadınlarda daha fazladır. Yağ doku bilinenin aksine ısı oluşumuna katkıda bulunmaz ve sadece ısı kaybının önlenmesinde etkilidir. Bu nedenle kas yapısı az gelişmiş obezlerde de sürekli üşüme şikayeti görülür.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur? B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.
Ayrıca, insan burnunun dış kısımları çoğunlukla nispeten ince bir deri tabakası ve minimum miktarda yalıtkan yağ ile kaplanmış kıkırdak dokusundan oluşur, bu nedenle burun bacaklardan veya göbekten çok daha kolay soğur.
İlgili 20 soru bulundu
Yani kaslarımız vücudumuzun kaloriferi, kadın vücudundaki kas oranı da sadece yüzde 23'tür. Erkeğinkinin neredeyse yarısı. Bunun sonucu olarak kadının vücüt kaloriferi ısı olarak daha zayıf. Bu yüzden kadının ayakları erkeklerin ayaklarından daha çok üşür.
Anemi (Kansızlık)
Anemi nedenleri; demir, B12 vitamini veya folat gibi vitamin ve minerallerin eksikliği veya kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Soğuk eller genellikle vücudunuzun normal vücut ısısını korumaya çalıştığının bir işaretidir. Bununla birlikte, sürekli soğuk ellere sahip olmak, kan akışınızda veya ellerinizdeki kan damarlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Anemisi olan kişilerin vücutlarında kan dolaşımı zayıf olur çünkü dokulara oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi bulunmaz. Bu sebeple el ve ayaklarda üşüme olur. Özellikle aşırı kansızlık belirtileri el ve ayakların üşümesidir.
Normal vücut ısısı yaklaşık 37 C civarındadır. Hipotermi tanısı vücut sıcaklığı 35 C altına düştüğünde ortaya çıkar. Durumun belirti ve semptomları vücut sıcaklığının düşüklüğüne göre değişir.
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
Ayak üşümesi çoğunlukla geçici ve zararsızdır, ancak daha ciddi sağlık koşullarına işaret edebildiği durumlar da olabilir. Kadınlarda üşüme olayı her zaman erkeklerden daha fazladır. Bunun bir nedeni, kadınların istirahat halindeki metabolizma hızının daha düşük olmasıdır.
Gece ayak yanmasının en belirgin nedenlerinden biri de gün boyunca ayakta durulması olarak bilinir. Bunun yanında yanlış ayakkabı seçimi, diyabet, sinir sıkışması, ayak mantarları nedeniyle de gece ayak yanması meydana gelir. Gündüz görülen ayak yanması gece boyunca şiddetli şekilde görülebilir.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Havuç, maydanoz, ıspanak, domates ve kayısıyı bol bol yiyin.
Nöropati ayaklarda yanma, parestezi (karıncalanma veya uyuşma) hissine yol açabilir. Damar Problemleri: Ayaklarda meydana gelen dolaşım bozuklukları, damar tıkanıklığı veya kötü kan akışı ayaklarda yanma hissine neden olabilir. Sinir sıkışmasına bağlı ayaklarda anlık yanma hissi görülebilir.
Ayak parmak ağrısının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar yaralanma, zedelenme veya yaş kaynaklı ağrılar kaynaklı ortaya çıkabilir. Bunun yanında, ayak parmağının derisinde, kaslarında, kemiklerinde, eklemlerinde, tendonlarında ve bağlarında gelişen yırtılma da ağrının kaynağı olabilir.
B12 vitamini eksikliği beyin ve sinir dokusunu etkiliyor
B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta görülen belirtiler; çarpıntı hissi, üşüme, halsizlik, yorgunluk, uzuvlarda uyuşmalar, dil üzerinde ağrı, ağız ülserleri (aftlar), cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo kaybı, ishaldir.
Sık enfeksiyon geçirme , ishal, saçlı deride pullanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi, diş çürümesi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı,kemik ağrısı, davranış bozuklukları, eklem bölgelerinde şişme, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermekte güçlük çekme ve sürekli üşüme diğer yaygın belirtilerdir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri