Kur-an'da " nefis" kelimesi 295 " şeytan" kelimesi 88 , "iblis" kelimesi ise 11 yerde geçer .
Kur'an'da ve tefsiri
Kur'an'da "şeytan" kelimesi, "İblis"'ten daha fazla (88 kez) kullanılmıştır. “Aynı şekilde insan ve cin şeytanlarını, her peygambere düşman yaptık. Bunlar inananları aldatmak için yaldızlı sözler fısıldar, telkinlerde bulunurlar. Eğer Rabbin isteseydi onlar bunu yapamazlardı.
Sebe Suresi, 20. ayet: Andolsun, İblis, kendileri hakkında zannını doğrulamış oldu, böylelikle iman eden bir grup dışında, ona uymuş oldular. Sad Suresi, 74. ayet: Yalnız İblis hariç.
Bakara / 34. Ayet.
Çünkü o, size apaçık bir düşmandır. Bakara Suresi, 268. ayet: Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin -hayasızlığı emrediyor. Allah ise, size Kendisi'nden bağışlama ve bol ihsan (fazl) vadediyor.
İlgili 33 soru bulundu
Hz. İbrahim, “büyük şeytan”a üç kez taş atıp onun gözünü kör eder.
İblis, Tanrı'ya isyan ettiğine inanılan ruhani bir yaratıktır. İbrahimî dinlere göre, o birincil kötü varlıktır. İslam mitolojisinde, kötü cinler İblisten önce de var olmuştur, ancak İblis ilk şeytandır.
İblis “Allah'ın düşmanı” ve/veya sadece “Düşman” diye de isimlendirilir. Fakat genellikle “Şeytan” diye anılır. İblis Kur'an'da âlemin yaratılışıyla ilgili olarak iki noktada karşımıza çıkar. Şöyle ki Allah Adem'i çamurdan yaratır ve ona hayat nefesini üfler.
Azâzîl, Allah'ın rahmetinden ümidini kestiği için İblis adını aldığı söylenir. Azâzîl ancak Allah katından kovulduktan sonra şeytan olur: "Mücahid ve Tavûs da, onun: "İblis'in günahı işlemeden önce, Azâzîl adında bir melek olduğunu ve O'nun ahalisinden olduğunu söylediğini rivayet etmişlerdir.
Şeytan genellikle, insanların en zayıf olduğu noktalarından yakalayıp ve onları zaaflarından vurup onları kandırmayı kendisine esas almaktadır. Kur'an-ı Kerim'de ise insanların şeytanı görmediği halde, şeytanın onu her yerde gördüğünden ve onlara ummadıkları taraflardan sokulup kandırdığından söz edilmektedir.
Allah'a, meleklere cinsiyet yakıştırması yapılır ama ilginçtir ki Şeytan cinsiyetten münezzehtir. Kimse Şeytan'ı erkek ya da dişi olarak algılamaz. Kur'an'da Şeytan'ın cinlerden olduğu yazılıdır ama ne hikmetse meleklerle beraberdir hatta meleklerin başıdır.
Yedinci soru şudur: Hak Teala beni yaratıp mutlak ve mukayyet surette mükellef kıldı. Emrine itaat etmediğimde ise bana lanet ederek kovdu. Cennete girmek istediğimde ise bana izin verdi ve beni ona musallat etti. İşimi gördükten sonra beni cennetten tekrar çıkardı ve Adem oğluna musallat etti.
Bütün melekler Allah'ın (cc) secde emrini yerine getirdi. İblis ise kendince akıl yürütüp, kendisinin ateşten, Âdem'in (as) ise çamurdan yaratılmış olduğunu ileri sürerek, bu durumun kendisini üstün kıldığını söyledi ve isyan etti.
Kur'an'da şeytanla insan türü arasındaki ilişkiye veya mücadeleye temas eden birçok âyet bulunmaktadır. Âdem'e melekler secde ettiği halde şeytan kibirlenip ilâhî emre karşı çıkmış, gerekçe olarak da kendisinin ateşten, Âdem'in çamurdan yaratıldığını ileri sürmüştür.
Şeytanderesi Mersin ilinde düzensiz rejimli küçük bir akarsudur.
Kullanıldığı her yerde tehlikenin en üst noktasındabulunduğuna ve şeytanın vesvesesinden bile daha tehlikeli olduğuna delalet eden manaları içerir. Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz nefis kötülüğü çokça emredendir.” Şeytanıninsana kurduğu tuzak ise nefse kıyasla zayıftır.
Mammon, şeytanın oğlu olarak bilinir.
Beelzebub için İncil'de İblislerin Prensi denilmekte. Ayrıca, Sineklerin Efendisi olarak da kabul edilir çünkü genellikle bir sinek gibi görünür. Aynı zamanda Cehennemin Yüce Şefi olarak da bilinir ve güç ile suç kavramlarının arkasındaki şeytan olarak kabul edilir.
Rabbimiz de hikmeti gereği şeytana kıyamete kadar mühlet vermiştir. Şeytan Hz. Âdem (a.s.)'e secde etmediği için ilahi rahmetten kovulmuştur. Şeytanın kendi arzusu üzerine bir ilahî hikmet olarak, kendisine kıyamete kadar insanlara musallat olma, onları yoldan çıkarmak için çalışmaya izni verilmiştir.
Allah'ın emrine karşı gelerek Hz. Âdem'e secde etmediği için ilâhî rahmetten kovulan; isyanın, küfrün, kötülüğün, fesadın, kısacası bütün olumsuzlukların ilişkilendirildiği, gözle görülmeyen, insanları saptırmaya çalışan inkârcı, azgın ve kibirli (bkz. Kehf 18/50), ruhanî varlığın adıdır.
Cinlerin atası Ebu Cân'dır, şeytanların atası ise İblis'tir. Cinler arasında da insanlar gibi evlenme vardır. Onlar da Allah'a iman ve ibadetle mükelleftirler. Bazıları isyankar olup kâfir, bazıları da itaatli mümindirler.
Kıssanın farklı bölümlerinde meleklerin aksine, kibir ve inadından dolayı iblisin Hz. Âdem'e secde etmemesi, Hz. Âdem ve Havvâ'yı avret yerlerinin açığa çıkması için kandırması, lanetlenmesi, insanları Hak yoldan uzaklaştırmak için kıyamete kadar izin alması, bu hedefine ulaşmak için farklı metotlarla mücadele edeceği, ...
İslâmî literatürde şeytan veya iblisin bir diğer adı. Azâzîl yahudi ve hıristiyan kaynaklarında azazel, azael, hazazel şeklinde geçer. Kur'an'da ve Wensinck'in tasnifini yaptığı hadis eserlerinde bu kelimeye rastlanmaz.
Bu mücadele sürecinde unutmamız gereken temel kural, müsriflerin, İblisin yoldaşı, şeytanların kardeşi olduğu gerçeğidir: “Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma. Çünkü saçıp savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür.” (17/26-27).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri