Pil araştırmacıları ve mühendisleri, “Hızlı şarj batarya ömrünü kısaltır mı?” sorusuna, “Bataryanın veya şarj aletinin elektronik aksamında herhangi bir sorun olmadığı sürece, yüksek amperli şarj aleti kullanmanın telefona ya da bataryaya herhangi bir zararı olmaz.” şeklinde yanıt veriyor.
Yeni nesil piller, yani lityum iyon piller, hızlı şarj olmaya uyumlu oldukları için herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. İPhone telefonlarda bulunan pil sağlığını takip ettiğiniz takdirde, hızlı şarj adaptörüyle şarj olduğunda pil sağlığının hızlı bir şekilde düşmediğine şahit olacaksınız.
Hızlı şarj bataryaya zarar vermez, ancak bataryanın ömrünü azaltabilir. Bataryanın ömrünü artırmak için, bataryayı aşırı yüklememeli, düzenli olarak güncellemeli, sıcak ortamlarda kullanmamalı ve bataryayı tamamen boşaltmamalısınız.
- Her telefonun pil kapasitesi farklıdır. 20 dakika içerisinde pili boş olan apple telefonları %20-25, Android işletim sistemli yüksek pil akımına ship telefonları %15-20 arası şarj eder. Pilbull şarjmatik telefonuma zarar verir mi? - Hayır. Akıllı anakart sayesinde cihazın ihtiyacına uygun akım göndererek şarj eder.
İlgili 35 soru bulundu
En nihayetinde pilin yönetim sistemi başarılı olduğu sürece, hızlı şarjın bataryaya herhangi bir zarar vermediği söylenebilir.
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Çinli teknoloji devi Xiaomi, geliştirdiği 120W şarj teknolojisinin akılllı telefon pillerine zarar vermediğini örneklerle açıkladı.
Kaynaklar. Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Telefonu 20 watt şarj aleti ile şarj etsem telefona zarar verir miyim? Evet zarar verir. Yani telefona bir şey olmaz ama batarya kısa sürede ölür.
Battery University'e göre, pil voltajındaki her 0.1V'luk düşüş, döngü ömrünü iki katına çıkarır. Bu nedenle telefonunuzu %30 - %80 aralığında şarj etmeniz voltajı daha düşük tutar ve pilin ömrünü biraz uzatabilir. Li-ion piller için daha kısa ancak düzenli doldurma uzun tam şarj döngülerinden çok daha iyidir.
Telefon Yüzde Kaçta Şarj Edilmeli? Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Hızlı şarj adaptörü 18W, 30W, 45W, 55W ve 120W seçenekleri ile cihaz türlerine göre çeşitlilik gösterir. Elektronik cihazınızın performansını artıran üstün özelliklere sahip olan bu ürünleri tercih edebilirsiniz.
Eğer şarj aleti orjinalse bir sıkıntı olmaz. O şarj aletleri bağlandıkları cihazla iletişim kurarak o cihazın destekleyeceği kadar akım veriyorlar. Orjinal şarj aletlerinde cihazın desteklediği maksimum akımdan fazla akım verme durumu pek görülmez çünkü üreticiler bunun için önlem alıyorlar.
Hectopat. Takarsın telefon alabildiğini alır bir şey olmaz. Zararı da yoktur adaptörler farklı frekanslarda çalışır 67W adaptör zaten sürekli 67 vermez işlemci güç kaynağına göre kendisini sürekli ayarlar.
S-link IP-G17 10000mAh Powerbank Taşınabilir Pil Şarj Cihazı ; Tam dolu batarya ile iPhone ve diğer mobil telefonlarınızı 4 sefer tam olarak şarj eder. Mp3 & Mp4 oynatıcılarınızı tam dolu batarya ile 8 sefer şarj eder. iPad'inizi ise tam dolu batarya ile % 100 şarj edebilir.
Hızlı Şarj, şarj cihazının marifeti!
Normalde bu akım taşıma değeri 1A(1 amper) ve 1,5A arasında değişkenlik göstermekteydi. Firmalar şarj cihazlarındaki bu akım taşıma seviyesini 2A ve üstüne yükselterek, bunun adına Hızlı Şarj dediler. Böylelikle Hızlı Şarj terimi, son günlerde en sık duyulan tabirinden olmuş oldu.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Şarj etmek için de şarjınızın çok azalmasını beklemenize gerek yok. 40-60-70 gibi seviyelerde gördüğünüzde sık sık şarj edebilirsiniz. 80 üstündeyken tekrar şarja takmayın.
Ortalama olarak pilinizi %30-70 şarj kapasitesinde tutmanız faydalı olacaktır. Bu oranı kendinizce %40-80 bandında da belirleyebilirsiniz. Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız.
Cihazın tam olarak şarjını bitmeden şarj etmeye başlamak gibi, cihazın ne zaman şarjdan çıkarılacağı da oldukça önemlidir. Cihazın şarjı tam olarak dolmadan şarjdan çıkarılması da batarya kapasitesinin zamanla azalmasına neden olacaktır.
İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız.
Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri