Hemedan (Farsça: همدان, Hamadan), İran'ın aynı isimli
Hamadan, IRNA- Hamadan'da bulunan İbni Sina'nın türbesi sanat ve tıbbın birleşimidir. İran'ın milli eserler listesinde yer alan bu eserin yapımın bu büyük bilim insanının yaşadığı yüzyıldan ilham alınmıştır.
İbn Sina genellikle Sünni Hanefi düşünce ekolü ile ilişkilendirilir.
İbn-i Sînâ, 980 yılında Buhara (Özbekistan) yakınındaki Efşene'de dünyaya geldi. Daha 10 yaşlarında Kuran'ı ezberleyerek hafız olur.
Celal Şengör'ün dediğine göre İbn-i Sina da kendi gibi dışkısını tatmış.
İlgili 45 soru bulundu
Aslen Belh'li olan ve Samani hanedanı döneminde, İslam dünyasının kültürel başkenti olarak Bağdat'a rakip olan Buhara'ya yerleşen İbni Sina'nın babası Abdullah, iyi bir eğitim görmüştü ve evi felsefe, geometri ve Hint matematiğiyle ilgili konuların tartışıldığı, dönemin alimlerinin sohbet etmek için toplandığı bir ...
Bu süreçte 'Tıbbın Kanunu' kitabını yazdı. Hamedan Emiri; İbn-i Sina'nın İsfahan valisiyle yaşamasından rahatsız olduğu için batılıların tabiri ile Büyük Üstada hapis cezası verdi. Savaş bitene kadar hapis edilen İbn-i Sina bu süreçte fazlasıyla sefalet ve zorluk yaşadı.
Bin yıl önce, Ağustos 980 tarihinde, bugünkü Özbekistan sınır ları içinde Buhârâ şehrinin Afşene köyünde dünyaya gelen ve Ha ziran 1037 tarihinde Hemedan (veya İsfahan)'da1 elliyedi yaşında vefat eden İbn Sînâ, sâdece filozof olarak değil, ayni zamanda bilgin olarak ta, hem İslâm dünyasında hem de Ortaçağ Hristiyan ...
Buhara doğumlu olan ünlü Türk bilgini İbni Sina, Geometri, mantık, tıp, doğabilim ve İslam üstüne dersler aldım ve çalışmalar yaptı. 19 yaşında doktor olan İbni Sina, ücret almaksızın hastalarını tedavi ederdi. İbni Sina Buhara'da doğdu.
Kayıtlara göre 980-1037 yılları arasında yaşamış İbn-i Sina, sadece 57 yıl süren ömrünün henüz yarısına bile ulaşmamışken “dönemin en iyi hekimi” unvanına kavuşmuş bir bilim insanıdır. Filozof, fizikçi, astronom ve yazardır da aynı zamanda… Orta Çağ Batı dünyasında modern bilimin kurucularından kabul edilen kişidir…
XI. yüzyırda İslam dünyasında yaşamış olan ve daha çok bir hekim ola- rak ad yapmış olan İbn Sina simya ve kimya ile ilgilenmiştir. İbn Sina'nın kimya ile ilgili iki makalesi vardır.
İbn Sînâ'nın babası Sina oğlu Abdullah, Belh'li olup Şaman oğullarından ikinci Nuh ibn-i Mansur zamanında Buhara'ya gelmiş güvenilir ve kıymetli bir iş adamı idi. Kısa süre sonra terfi ederek Buha- ra yakınındaki bir kasabaya maliye memuru olarak görevlendirilmişti.
Viyana'daki Birleşmiş Milletler binasının bahçesinde yer alan 4 heykel; İbn Sina, Ömer Hayyam, Biruni ve Zekeriyyâ er-Râzî.
980 yılında İran'ın Buhara şehrinde doğmuş ve 1037 yılında Hamedan'da vefat etmiştir. 57 yıllık yaşamında Tıp alanında özellikle "el-Kanun fi't-Tıb" (Tıp Kanunu) adlı kitabı ile ünlü olan İbn-i Sina matematik, astronomi, mantık, psikoloji, kimya ve metafizik alanlarında da önemli eserler kaleme almıştır.
Gelen anne ve babasının mensup olduğu etnik köken, gerekse 'Sina' ismi üzerinden yapılan incelemeler bunun en önemli kanıtıdır. Tarihsel açıdan etnik köken olarak yapılan inceleme ve araştırmalar, İbn-i Sina'nın Türk olduğunu günümüzde ortaya çıkarmıştır. Yani İbn-i Sina'nın bir Türk olduğunu ifade etmek mümkün.
İbn Sina müslüman mı? Kesin olmamakla birlikte büyük ihtimalle müslüman değildi ancak deist olduğunu söyleyebiliriz. Kaynak olarak kendi yazdığı kitaplar örnek gösterilebilir, ayrıca Gazali, İbni Sina ve Farabi'nin dini yorumları nedeniyle müslüman olmadıklarını söylemektedir.
İbni Sina, M.S 980 yılında doğmuş, Orta Çağ'da bilim ve felsefeye önemli katkılar sağlamış bir bilim insanıdır. Hekimlerin önderi olarak tanınır ve 1037 yılında vefat etmiştir.
Sonun¬da İsfahan'da, Kâkûyi Hükümdarı Alaü'd- Devle'nin sarayına girdi. Hükümdarla çıktığı bir sefer sırasında 10 Temmuz 1036 tarihinde mide rahatsızlığından Hemedan'da öldü. İbni Sina'nın en büyük yapıtlarından biri Kitabu'ş-Şifa'dır ("Sağlık Kitabı").
İbn-i Sinâ güzel ahlâkı dinin bir gereği olarak kabul etmiştir ve kötü ahlâklı bir insanın iyi bir dindar olamayacağını savunmuştur. Asıl adı Hüseyin olan İbn-i Sinâ Buhara'da doğmuştur. Tıp ve felsefe alanında birçok önemli eseri vardır.
Hicrî 373 (M. 980) de Buhara'da Seci' adlı köyde ikiz iki oğlan doğmuştur. İbni Sîna ile kardeşi Ebulhâris. İki kardeş küçük yaşta ciddî öğrenim görürler.
Bu İslâmî geleneğin ışığında ye- tişen önemli şahsiyetlerden birisi de Ebu Ali el-Hüseyin bin Abdullah İbn Sîna'dır (980 Afşana köyü, Buhara-1037 Hemedan).
İbn Sînâ, otobiyografisinde kendi adını “Ebû Alî el-Hüseyin İbn Abdullah İbn Sînâ” olarak verdiğine göre, Sînâ yakın veya daha uzak dedelerinden birisinin adı- dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri