Gelen anne ve babasının mensup olduğu etnik köken, gerekse 'Sina' ismi üzerinden yapılan incelemeler bunun en önemli kanıtıdır. Tarihsel açıdan etnik köken olarak yapılan inceleme ve araştırmalar, İbn-i Sina'nın Türk olduğunu günümüzde ortaya çıkarmıştır. Yani İbn-i Sina'nın bir Türk olduğunu ifade etmek mümkün.
Avrupa ve batı ülkeleri Avicenna olarak anılıp kitaplarını okullarda ders olarak müfredatlarına alsalar da bizler İbn-i Sina adı ile dünya için önemli bir Müslüman Türk bilim adamı olarak biliriz. Türk Dünyası için önemli ilk 100 bilim adamı listesinin başında yer alır.
Hüseyin Ebu Ali b. Abdullah b. Sina bin yıl önce 980 yılında Buhara yakınlarında Afşan'da köyünde doğmuştur. İbn Hallikan (1211-1282) diyor ki, onun babası Belh'den ve Buhara'ya göçmüştü. Annesinin adı Setare idi, o da Afşan'da bir köyden idi.
İbn Sina müslüman mı? Kesin olmamakla birlikte büyük ihtimalle müslüman değildi ancak deist olduğunu söyleyebiliriz. Kaynak olarak kendi yazdığı kitaplar örnek gösterilebilir, ayrıca Gazali, İbni Sina ve Farabi'nin dini yorumları nedeniyle müslüman olmadıklarını söylemektedir.
İbn-i Sînâ, 980 yılında Buhara (Özbekistan) yakınındaki Efşene'de dünyaya geldi. Daha 10 yaşlarında Kuran'ı ezberleyerek hafız olur.
İlgili 16 soru bulundu
İslâm Meşşâî okulunun en büyük sistemci filozofu, Ortaçağ tıbbının önde gelen temsilcisi.
Fars tıp adamı, astronom, yazar ve filozof İbn-i Sina,buhara yakınlarındaki Efşene köyünde 980 yılında dünyaya gelmiş ve Hamedan şehrinde 1037 tarihinde vefat etmiştir. Tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kitap yazmıştır. İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı.
Kanın besinleri taşıyan bir sıvı olduğu fikrini ileri süren İbn-i Sina, şeker hastalığını idrardaki şeker varlığı ile de kanıtlar. Ayrıca kızıl hastalığı, şarbon hastalığı ve karaciğer hastalıkları ile hepatitin keşfi İbn-i Sina buluşları arasında yer alır.
1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
XI. yüzyırda İslam dünyasında yaşamış olan ve daha çok bir hekim ola- rak ad yapmış olan İbn Sina simya ve kimya ile ilgilenmiştir. İbn Sina'nın kimya ile ilgili iki makalesi vardır.
Celal Şengör'ün dediğine göre İbn-i Sina da kendi gibi dışkısını tatmış.
İbni Sina özellikle tıp alanında yapmış olduğu çalışmalar ile bilinmektedir. İslam filozofu olan alim Batılılar tarafından da yakından tanınır. İbni Sina'nın çalışmaları ve makaleleri günümüzde hala kullanılmaktadır. Bu açıdan oldukça değerli bir Türk ve İslam filozofudur.
İbn Sînâ'nın asıl adı “Hüseyin”dir. “Ebû Ali” künyesiyle de bilinir. "En bü- yük otorite" demek olan eş-Şeyhü'r-reîs unvanıyla daha çok anılmaktadır. Ba- tı'da ise Avicenna olarak bilinmekte ve filozofların prensi diye nitelenmektedir.
Farabi (870 - 950) Ebu Nasır Muhammed İbn el-Farah el-Farabi, (İS. 870)'de Türkistan'da Farab yakınında küçük bir köy olan Vasic'te doğdu. Ebeveynleri aslen İranlı soyundandır, fakat ataları Türkistan'a göç etmişlerdir. 8. ve 13. yüzyıllar arasındaki İslam'ın Altın Çağı'nda yaşamış ünlü filozof ve bilim adamıdır.
İbn Sînâ'nın Tıp hocalarından herkesten önce, Ebû Abdullah en-Nâtilî ve Ebû Mansûr el-Kumrî'yi zikretmek gerekir. Bilindiği üzere, Nâtilî, İbn Sînâ'nın evdeki hocasıydı; ona Mantık, Geomet- ri, Astronomi ve Felsefenin ilkelerini öğretiyordu.
İbn-i Sina bu bilge kişiyi ziyaret etti. Vezir iyi bir maaşla İbn-i Sinayı devlet memurluğuna atayıp, korumasına aldı. Birkaç ay sonra İbn-i Sina'yı Muhammed Harzemşah huzuruna kabul etti.
İbni Sina Gazneli Mahmut döneminde yaşamıştır. İBNİ SİNA NELER YAPMIŞTIR? İbn Sînâ döneminin en önemli doktorlarından, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilir. Polimat ve "polimerik erken tıbbın babası" olarak bilinen hekimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri