Acı biberler doğal bir antibiyotik olarak Orta Amerika'da Mayalar tarafından uzunca bir süre kullanıldıktan sonra, kıtanın Avrupalılar tarafından keşfedilmesiyle dünyaya yayılmışlardır.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Enfeksiyon giderici özelliklere sahiptir. Kış aylarında boğazda meydana gelen enfeksiyonların giderilmesinde acı biber etkili şekilde kullanılabilir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
İltihabı ve enfeksiyona büyük etki eder
Acı biber, antibakteriyel özellikleri sayesinde bir yaralanma durumunda enfeksiyonu önleyebilir. Ayrıca antifungal özelliklere sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
Acı biberin midede mikropları öldürme özelliği vardır. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına sebep olan mikropları öldürmek için acı biber tüketebilirsiniz. İştah açıcı özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Bu dezavantaj gibi görünse de acı biberin metabolizma hızlandırma ve kabızlığı önleme etkisi daha fazladır.
Acı Biber Tüketin!
Acı biberin içerisinde bulunan beta karoten, antioksidan ve C vitamini sayesinde vücudu kanser ve kalp krizine karşı da koruma altına aldığı yapılan araştırmalar ile ortaya konuldu. Acı biber yenildiğinde vücutta dolaşımı hızlandırır. Bu sayede felç riskine karşı da koruma sağlar.
Mide ve hemoroit şikayeti olan hastaların kesinlikle tüketmemesi gereken bir yiyecektir. Acı biberin zararları ile karşılaşmamak için midesinde problem olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Aynı zamanda yaralı bağırsak problemleri ve basur hastalıklarında da kesinlikle tüketilmemelidir.
Yemeklere lezzet katan acı biber, cinsel hayatı da olumlu etkiliyor. Afrodizyak etkisi ile libidoyu yükseltiyor.
Acı biber; birçok faydası bulunan bir besindir. Ancak her besin gibi aşırı tüketildiğinde bazı zararları ortaya çıkmaktadır. Aşırı tüketildiğinde; hemoroid, ülser gibi hastalıkları tetikleyebilmektedir. Acı biber esansından yapılan krem gibi ürünler de kesinlikle hekim önerisi alınıp, kullanılmalıdır.
Çünkü yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu yüzden uzmanlar kişilerin aşırı acı olan biberlerden günde 3 tane orta düzeyde olanlarda ise 5 tane daha hafifleri ise 8 tane tüketilebileceğini vurguluyor.
Acı biberin özü olan ''capsaicin'' beynin endorfin salgılamasına yol açar. Bunlar doğal ağrı kesicilerdir ve vücutta bir mutluluk-iyilik halinin oluşmasını sağlarlar. Sinirlerin yumuşaması ile salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etki yapar.
Aynı zamanda güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi zararlı oksidatif hasardan korur. Dahası, yeşil tatlı biberlerin kalorisi ve karbonhidratı nispeten düşüktür. Ayrıca, iyi bir lif kaynağıdırlar. Biber, bağırsak sağlığı için gerekli olan iyi bir lif kaynağıdır.
*İçerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur. Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini en aza indirir. *Midedeki mikropların ölmesinde etkili olan acı biber mide rahatsızlıklarında en çok görülen ülserin ilerlemesini önler.
GRİBE KARŞI KORUR
Vücudun betakaroten ihtiyacını tek bir besinle sağlayan acı biberden günde 1 kez yemeniz yeterlidir. C vitamini açısından zengin olan acı biber vücudun dayanıklılığını arttırarak gribe karşı vücudunuzu koruma altına alır.
Acı biber, soğuk algınlığı belirtilerini hafifletebilecek bir bileşen olan kapsaisin içerir.Bu bileşen, bir nefes açıcı ve balgam söktürücü gibi çalışır. Yani mukusu parçalayabilir, öksürüğü ve tıkalı bir burnu rahatlatabilir.
Doğal Cinsel Gücü Arttırıcı Besinler Tüketmek
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Bitter çikolatanın ana maddesi olan kakao içeriğindeki feniletilaminin seks sırasında endorfin hormonlarını harekete geçirdiği bilinmektedir. Bu da cinsel isteği arttırmaya yardımcı olur. Bitter çikolatanın enerji verici özelliği de cinselliğe iyi gelir.
Acı biber turşusu bağırsakları temizler mi? Acı biber turşusu lif bakımından zengin bir besindir. Bundan dolayı da bağırsak sağlığının korunmasında oldukça etkili bir rolü vardır. Sindirim sistemini destekleyen bir etkiye sahip olan acı biber turşusu kabızlığın giderilmesine de yardımcı olur.
Kırmızı acı biber; özellikle Güney Doğu'da yemeklere ekstra tat vermesi ve iştah açması amacıyla kullanılan bir bitkidir. Ancak kırmızıbiberin içindeki kapsaisin adlı madde kanın pıhtılaşmasını bozabilir.
Yüksek tansiyonlu laboratuar fareleri üzerinde yapılan deneylerde, acı biberdeki 'kapsasin' adlı maddenin tansiyonu düşürdüğü belirlendi. Bibere acılığını veren bu maddenin damarları gevşeterek kan basıncını düşürdüğü kaydedildi.
Acılık vermenin yanı sıra oldukça sağlıklı. Bol miktarda A ve C vitamini içeriyor. Sıcaklarda terleterek doğal klima, soğukta ise vitamin deposu görevi görüyor. Son araştırmalar kapsaisinin özellikle prostat kanserine ve şeker hastalığına da iyi geldiğini gösteriyor.
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir. Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır. Su ise soğukluğundan dolayı ancak geçici bir etki sağlar.
Acı biberin birçok faydası olsa da, bazı durumlarda tüketilmemesi önerilir. Özellikle reflü, ülser ve mide yanması sorunu çekenlerin acı biber tüketmekten kaçınması gerekir. Bununla birlikte acı yemekler hemoroit hastalığını da tetiklediği için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri