Yıkanan elmaların sap ve çekirdek kısımlarını ayıklayarak bir kab içerisine doğrayın. Kavanozu yanınıza alın ve yarısına gelecek şekilde suyu doldurun. Kavanoz içerisindeki suya balı ilave edin ve karıştırın. Bal eriyene kadar karıştırdıktan sonra kavanoz içerisine tuzu da ekleyerek 1-2 tur daha karıştırın.
Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz. Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Asidik özellikler içeren elma sirkesi vücutta yağ toplanmasının da önüne geçer. Aç karnına tüketilen elma sirkesi, vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Çünkü metabolizmayı harekete geçirir. Vücutta biriken ödem ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Elma sirkesi yüz üzerinde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Daha sonra ise bu soğuk su ile durulanır.
İlgili 15 soru bulundu
1 çay kaşığı şeker ve tuz ekleyip karıştırılır. Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
- Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir. - Sirkeli su kolesterolü de düşürmeye etki eder. - Sirkeli su tok tuttuğu için diyet listelerine de mutlaka eklenmelidir. - Sirkeli suyu düzenli bir şekilde içmek kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.
Elma sirkesi Türk Mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Salatalar başta olmak üzere yemeklerde tüketilmektedir. Ayrıca vücuda faydalı olduğundan sabah ve akşam günde 2 kez tüketilmesi uygundur. Ancak içerisinde çok fazla asit bulundurmasından dolayı seyrelterek içmek ve aşırı tüketmemek gerekir.
Güçlü asitli yapısı nedeniyle dezenfektan görevi de görür. Bu sebeple özellikle temizliklerde de tercih edilir. Elma sirkesi aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. Aşırı tüketiminde mide asit dengesini olumsuz etkileyerek reflü, ülser gibi mide sorunlarına sebebiyet verebilir.
Tuz daha da yavaşlatıyor. Fermentasyonu uzatıyor. 4- Sirkeye tuz atılmazsa şarap ya da alkol olması mümkün değil.
İlk önce elmaları hazır hale getirin Daha sonra elmaları yıkayıp 4'e bölerek kavanoz içerisine düzgün bir şekilde dizin. Daha sonra üzerine nohut, toz şeker, tuz, sirke ilave edin. Ardından kavanozu ağzına kadar içme suyu ile doldurup ağzını bir bezle kapatın.
Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
Suyun içme suyu olması önemli. Altın oran denen karışımda, su, sirke ve tuz olmalı. Bir litre suya bir çay bardağı sirke, iki buçuk çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu konmalı. Tuz iyice eriyene kadar karıştırmalısınız, bu sudan kavanozunuz ne kadar alırsa o kadar koyun.
Bir bardak suya bir kaşık elma sirkesi katıp günde iki defa tüketebilirsiniz. - İlerleyen yaşlarda ve kemik hastalıklarının etkisi ile yaşanan kramp ağrıları azaltmada da sirke oldukça etkilidir. Bir ılık su bardağının içerisine bir tatlı kaşığı bal katıp günde bir defa içerek ağrıları azaltabilirsiniz.
En basit sirkeli su tarifi 250 ml kadar ılıtılmış su içerisine 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi eklenmesidir. Alternatif bir tarif de sirkenin tadını nötralize eden bal içerir. Bu tarif 1 bardak su, 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal ile hazırlanır.
Sabahları sirke tüketimi, genellikle kahvaltılardan önce aç karnına tercih ediliyor. Aç karnına sirke içmek, özellikle de metabolizma üzerinde birtakım olumlu etkiler yaratabiliyor. Bu etkilerin ise sirkenin uzun süreli tokluk hissi yaratmaya ve ödem atmaya yardımcı olmasından kaynaklandığı biliniyor.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Aşırı derecede sirkeli su tüketenlerde bir süre sonra alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar gastrit ve reflü gibi hastalıklara sahip olanlar bir hekime danışmadan sirkeli su tüketmekten kaçınmalıdır. Sirkeli suyun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarını kötü etkileyebilir.
Sirkeli su özellikle grip, nezle, boğaz enfeksiyonu, cilt güzelliği, saç sağlığı gibi alanlarda Çok etkili ve sağlıklı bir besin maddesidir.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez. Eğer saf halde içerseniz midenizde ekşimeye neden olur.
Doğal bir sirke ilave edilmediği zaman sirkeniz tutmayabiliyor ve çabuk bozulabiliyor. Ardından toz şeker veya bal ekleyin. Doğal olmasını ve lezzetinin yumuşak olmasını istiyorsanız doğal bir bal kullanmanızı öneririz. Bal veya şekerin miktarı da çok doğru ayarlanmalı ki meyveniz rahatlıkla sirkeye dönüşebilsin.
Elma sirkesi, yaşlandıkça puslu bir hale gelmeye başlayabilir. Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur.
Sirkenin doğrudan bozulabileceği yönünde bir bilgi yoktur. Aslında sirke serin ve karanlık bir yer de muhafaza edilirse çok uzun yıllar bozulmadan bekleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri