Yahudi geleneğinde kırmızının son derece önemli ve karmaşık anlamları vardı. Sadece insan anlamında değil –İbranice'de “Adam” (Türkçe:Adem) kırmızı demektir. “Açık kırmızı” kanını feda etmenin rengiydi.
s.47 “İbranicede לחכ mavi demektir.
Şalom (İbranice: שָׁלוֹם), İbranicede 'barış, uyum, bütünlük, refah, ve huzur' anlamlarına gelen bir sözcüktür. İbranice konuşanlar (İsrail'de ve diasporada) arasında selamlaşmada veya bazen vedalaşmada kullanılmaktadır.
Tanah'da, elohim (İbranice: אֱלֹהִים) veya ha'elohim, tek bir Tanrıya, özellikle İsrail'in Tanrısına atıfta bulunan İbranice sözcüktür. Diğer zamanlarda ise çoğul tanrıları ifade etmek için kullanıldı.
Dalet, İbrani Alfabesi'nin 4. harfidir - ד. Sayısal değeri 4'tür. Latin alfabesinde "D,d" , Kiril alfabesinde "Д,д", Yunan alfabesinde "Δ,δ" ve Arap alfabesinde Dal (د) harflerine eş değerdedir.
İlgili 36 soru bulundu
Etimoloji ve tarihî kullanım. Allah, aslen Arapça bir kelimedir. Bazıları İbranicedeki “İyl” veya Süryanice ve Kildancadaki “İlaha” kelimelerinden türediğini ileri sürmüşlerdir.
Bilimsel isminin ikinci kısmı olan leo, Latince ve Grekçede yer alan aslan manasındaki leo ve λέων (leon) kelimelerine dayanmaktadır. Leo kelimesi ve türevleri, pek çok Avrupa dili ile muhtemelen İbranicede (לָבִיא; lavi) aslanları tanımlamak için kullanılan bir isimdir.
"Kan" (İbranice: כאן, Türkçe: Burada), 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'in temsilcisi Duo Datz tarafından seslendirilen İbranice şarkıdır.
İbranice'de iyi günler.
İbranice “Yeuda” ismi יהודה şeklinde yazılır. Annesi Lea, Yeuda'ya bu ismi verdiği zaman, “A-Şem'e teşekkür edeceğim” (Bereşit 29:35) demiştir. Bu isim Leodot yani “teşekkür etmek” fiilinden geldiği gibi, aynı zamanda Tanrı'nın Dört Harfli İsmi'nin tüm harflerini de içerir.
Türkiye'de kaynakların bulunmaması sebebi ile öğrenilmesi zor diller arasında olan İbranice, kendi yabancı kaynaklarımdan yararlanarak, sizlerle paylaştığım 'Kaynaklar' kısmındaki alıştırmalar ile daha kolay. Kesinlikle zor bir dil değildir.
Şalom aleihem (İbranice: שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם, romanize: Şālóm ʻalêiḥem), Yahudiler'in kendi aralarında kullandıkları ve İbranicede "barış seninle olsun" anlamına gelen sözlü selamlamadır. Bu selamlamaya karşılık ise aleihem şalom ( עֲלֵיכֶם שָׁלוֹם; lit.
Mavi, deniz ve gökyüzünün rengidir. Gökkuşağında da yer alan mavi, ana renklerdendir. Ayrıca bu renk birçok alanda kullanılır. Bunların başında kurumsal logolar, resmi kıyafetler gelir.
Yahudilikte mavi (veya lacivert) (İbranice: thelet), gök ve deniz mavi olduğundan tanrısallık vasfını simgeler. Ayrıca, thelet rengi gün ile gece arasındaki geçişin renk tonu olduğu için denkliği simgeler.
İbranicede Yudit 'Tanrı'nın övdüğü kul', 'Namer ise 'kaplan' demek.
Kuran'da geçme durumu söz konusu olan isimlerin ise İslam dininde farklı anlamları bulunmaktadır. Fakat Aslan ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında bulunmamaktadır. Her ne kadar Aslan ismi Kuran'da geçmiyor olsa da, İslam dininde çocuklara verilmesi caiz olarak kabuk edilen isimler arasında yerini almaktadır.
Arslan, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, "cesur", "güçlü" ve "korkusuz" anlamına gelen bir kelime olarak tanımlanır. Aynı zamanda gerçek bir hayvan olan aslanı temsil eder ve bu hayvanın vahşi doğadaki güçlü ve lider konumuna atıfta bulunur. Arslan Diğer İsminin/Anlamları: Batur, bahadır, kahraman, alp, yiğit.
„Tanrın Yehova'nın (יהוה [YHVH]) adını boş yere ağza almayacaksın. “ Çünkü Yahveh onun adını boş yere ağza alan kişiyi cezasız bırakmayacaktır. (Çıkış 20:7)
Adonai YHVH şeklinde, “efen- dim/rabbim” anlamında kullanılır. YHWH tarihin belli bir anından sonra telaffuz edilmediği için, onun geçtiği yerler Adonai diye telaffuz edilmeye ve böylece de Tanrı'nın bir sıfatı olarak kabul edilmeye başlanmıştır31.
Rab (Arapça: رَبٌّ, İbrânice: Rabi רב, İngilizce: Lord) "Efendi" veya "kral" anlamına gelen İbranice kökenli bir sözcük. Bir diğer anlamı da öğretmen veya usta'dır.
Lamed (ל) İbrani alfabesinin 12. harfi olup Arap alfabesinde Lam, Yunan alfabesinde Lamda (Λ), Latin alfabesinde L ve Kiril alfabesinde El (Л) harflerine denktir. Ebced hesabındaki değeri otuzdur. Bu harf kısaltma olarak kullanıldığında litre anlamına gelir.
Sameh (ס) İbrani alfabesinin 15. harfi olup Yunan alfabesindeki karşılığı Ksi (Ξ, ξ) ve Kiril alfabesinde Ѯ'dir. Ebced hesabındaki değeri 60'tır. Arap alfabesi'nde bu harfin muadili yoktur ve /s/ harfi için Sin harfi kullanılır. Ebced hesabında 60 sayısını elde etmek için Şin'den türemiş Sin harfi kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri