Bir santrifüj pompanın üç temel parçası çark, gövde ve mildir. Çark, enerjiyi radyal olarak dışa doğru hızlandırarak sıvıya aktaran dönen bir bileşendir.
4.4.
Hareketli parçalar pompa mili, çark ve çarka bağlı sızdırmazlık bileziklerinden meydana gelmektedir.
Hidrofor Sistemi Parçaları Nelerdir? Hidrofor sistemi, su deposu, hidrofor pompa ünitesi, basınç şalteri, basınç tankı ve boru hatlarından oluşur. Su deposu, suyun depolandığı bir haznedir. Hidrofor pompa ünitesi, suyu emerek ve basınçlı hale getirerek hidrofor sisteminin çalışmasını sağlar.
Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
İlgili 41 soru bulundu
Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur. Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar. Genel olarak pompa, akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya ve gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazların boşaltılmasına yarar.
Bazı insanlar bu iki cihazı karıştırabiliyor. Hidroforlar su basıncını yükseltmek için kullanılan cihaz tipleridir. Fakat pompalar mevcut olan bir suyu herhangi bir alana basmak için kullanılır. Bu iki cihaz arasındaki en fark budur.
Hidrofor çeşitlerini 3 bölümde inceleyebiliriz; otomatik hava sağlayan hidroforlar, kompresörlü hidroforlar, membran basınçlı dengeleme tanklı hidroforlar.
Hidrofor, şehir şebekesinin yetersiz kaldığı durumlarda, yüksek binalarda ya da su kesintisine karşı su deposu bulunan binalarda kullanıcıya suyun konforlu bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan pompa ve kontrol ekipmanlarından oluşan bir sistemdir.
Ani yük değişimlerinde sistem üzerinde yer alan deflektör, henüz iğne durumunu almadan, harekete geçerek huzmeyi saptırır ve huzmenin çarka çarpmasını engeller. Şekilde görüldüğü gibi çark tamamen suyun dışında bulunur.
Pompa şaftı sızdırmazlığı, iki halkadan ve halkaları birbirine bastıran bir yaydan oluşan mekanik salmastra ile sağlanmaktadır. İnce bir su filmi salmastrayı yağlamakta ve soğutmaktadır.
Isıtma sistemlerinde kazanda ısınan suyun tesisattaki dirençleri yenerek ısı yayıcılara iletilmesi pompa yardımıyla gerçekleşir. Suyun kalorifer sistemlerindeki dolaşımını sağlamak için sadece santrüfüj pompalar uygundur.
Pompalar, endüstrinin hemen her alanında kullanılan ve sıvıların transferini gerçekleştiren mekanik cihazlardır. Bu bağlamda, endüstriyel ısıtma ve soğutma sistemleri, petrol tesisleri, atık su tahliyesi ve buna benzer uygulamalarda pompaları görmem mümkündür.
İnfüzyon sıvılarının pompa aracılığıyla vücuda aktarımı sırasında kullanılan setlerdir. Spike tarafı sıvı kaynağına, diğer ucu da katetere bağlanır. Aradaki hortum pompa cihazına uyumlu materyalden üretilmektedir. Kullanım yerine göre farklı tasarımlarda üretilebilir.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
Hidroforun çalışma prensibi şebeke sularının yetersiz olduğu noktalarda anında ve otomatik olarak devreye girerek suyu yukarıya pompalamaktır. Otomatik olması ve kullanıcıyı yormaması ile bu pompalar, su tankında bulunan suyu en kısa süre içerisinde hava ile basınçlandırıp istenen noktaya taşır.
Hidrofor su basmıyorsa…
Bu gibi durumlarda öncelikli olarak akla gelmesi gereken depodaki suyun bitmiş olma ihtimalidir. Depoyu su ile doldurarak sıkıntıyı giderebilirsiniz. Ancak deponun dolu olmasına rağmen hala hidrofor arızası mevcut ise bu durumda hidrofor emme hattından hava alıyor olabilir.
Farklı Kapasitelerde Hidrofor Tankı Seçenekleri
Alan genişliğine ve ihtiyaç duyulan su akışına bağlı olarak 8 lt, 24 lt, 50 lt, 100 lt, 300 lt hidrofor tankı seçeneklerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Tanklara üretim sırasında 1-2 bar civarında hava basılır. Ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir. Ayrıca tank uzun süre stokta beklediyse havası kaçmış da olabilir.
Basınçlı su pompaları, suyun düşük basınçlı olduğu durumlarda daha yüksek bir basınç elde etmek için kullanılır. Bu pompalar, suyun bir boru veya hortum vasıtasıyla akışını artırmak için bir mekanizma kullanır.
Hidroforlar için su deposu şart mı? Hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır. Su tankının bir diğer amacı ise üstünde yardımcı elemanları taşımasıdır. Su ile orantılı hava basıncının artması için kapalı depo su tankına su verilmelidir.
Su pompası, suyun basıncını bir noktadan diğer noktaya taşımak için kullanılan elektromekanik bir makinedir. Bir su pompasının temel amacı, motor yardımıyla dönme enerjisini veya kinetik enerjiyi dönüştürmektir.
Atık suyun tahliye edileceği alandan suyu alarak, taşınacak alana aktarma işlevini yerine getiren atık su drenaj pompası, öncelikle atık suyu çalışma odasına alır. Bütün pompalarda olduğu gibi bir pervane yardımıyla basınç farkı oluşturarak, atık suyu çıkış borusuna doğru yönlendirir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri