Bazı kişiler kabızlık yaşarken, bazıları da ishal yaşar. Bazı kişilerde ise kabızlık ve ishal bir arada görülebilir. Gaz veya şişkinlik: IBS'li bireylerde gaz ve şişkinlik sık görülen semptomlardır.
Sinir sistemine bağlı olarak gelişen anormallikler: Sinir sistemi vücudun sindirim sürecinde meydana gelen değişikliklere tepki verebilir. Bu da ağrı, ishal ve kabızlığa neden olur. Bağırsak kaslarında kasılma: Normalden daha uzun süren ve şiddetli oluşan kasılmalar gaz, şişkinlik ve ishale sebebiyet verebilir.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS'de görülen kabızlığa iyi gelir. Azar azar ve sık yemek yemek şikâyetleri hafifletmede etkilidir. Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikâyetine iyi gelir.
Bağırsak ağrısı dışında midede yanma, erken doyma, bulantı, kusma, sık idrara çıkma, idrar torbasını tam boşaltamama hissi, sancılı adet görme, iktidarsızlık, yaygın kas ağrısı, bel ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, uykusuzluk ve konsantrasyon bozukluğu da İBS ile birlikte görülen birkaç semptomdur.
Bu kriterlerde İBS tanısı için en az 3 aydır devam eden ve haftada en az bir gün görülen karın ağrısı olması gerekir. Ayrıca tanı için hastada; dışkılama ile ilgili ağrı veya rahatsızlık hissi, dışkılama sıklığında değişim veya gaita (dışkı) kıvamında değişim olarak belirlenen üç maddeden ikisinin var olması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
İrritabl Bağırsak Sendromu Şikayetlerin Süresi
Son 3 aydır ortalama haftada en az 1 gün yineleyen karın ağrısı ile birlikte dışkılama sıklığında, dışkılama formunda yani görünümünde değişiklikler olması IBS'i düşündürmektedir.
İrritabl Bağırsak Sendromu(IBS) Tanı Yöntemleri
Sigmoidoskopi veya kolonoskopi: Bağırsaklarınızda tıkanıklık veya iltihap olup olmadığını anlamak için yapılır. Endoskopi: Mide ekşimesi veya hazımsızlığınız varsa bu işlem uygulanabilir.
Hastanın tipik belirtileri hekimi İBS'ye yönlendirir. Özellikle kabızlığı olan hastalarda" Lavman opaklı kolon grafisi" bu hastalığın tanısında oldukça yararlıdır. Ancak, benzer belirtilere neden olabilecek başka hastalıkları elemek için bazı kan tahlilleri, ya da endoskopik teşhis yöntemleri kullanılır.
Tanı araçları
IBS tanısı için belirli bir laboratuvar testi yoktur. Yapılan testlerin amacı alternatif tanıları dışlamaktır. Tam kan sayımı dışında hastalardan çölyak hastalığı için serolojik testler; enfeksiyon ya da giardia için gaita tahlili istenebilir.
Lifli yiyecekler (işlenmemiş lifli gıdalar çok çeşitlidir, besin değeri yüksek ve çok ucuzdur), meyveler (üzüm, portakal, erik…), salatalar (ıspanak en iyisidir) ve sebzeler (brokoli, yeşil fasulye vb) hem sağlıklı hem de barsağın dostu yiyeceklerdir.
Bunlar lahana turşusu ve yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunur. Yemek yedikten sonra yürüyüşe çıkmak, bağırsaklarda oluşan gazın hareketini kolaylaştırabilir. Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Büyük porsiyonlu, yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafein ve alkol, kramp ve ishale neden olacağından kısıtlı tüketilmelidir. Fasulye, lahana, karnabahar, karalahana, brüksel lahanası, soğan gibi gaz yapıcı bazı gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
İrritabl barsak sendromu psikosomatik bir hastalık olarak ele alınır. İBS semptomları meydana gelirken psikososyal birçok faktöründe önemli ölçüde rol oynadığı düşünülmektedir (18). Literatürde İBS tanısı olan bireylerde ruhsal bo- zuklukların varlığı ve hastalıkla ilişkisi tartışma konusu olarak yer almaktadır (19).
Zayıflama ve kilo kaybı yoktur.
İBS tedavisinde 2 tip antidepresan kullanılır:1- Trisiklik antidepresanlar (TCAs), 2- Selektif seratonin reuptake inhibitörleri (SSRIs). Antispazmodiklerle kontrol altına alınamayan ağrı ve kramp gibi semptomların tedavisinde amitriptilin gibi TCAs'lar önerilir.
Kızartılmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yemekler çok sıcak ve soğuk tüketilmemeli, meyveler oda sıcaklığında olmalı. • Bunlar dışında yemeklerinizi haşlama, fırınlama , buğulama gibi yöntemlerle pişirmeniz de hastalık belirtilerinizin azalmasını sağlayacaktır.
Bağırsak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Bağırsaklar sindirim sisteminin bir parçasıdır. Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisine bakan bölüm gastroenteroloji bölümüdür.
2.İBS kansere yol açar mı? Kesinlikle hayır. İBS tanısı kesin tanı ise, tanı öncesi kolonoskopi yapılmış ise şunu rahatlıkla söyleyebilirim. İBS kansere dönüşmez.
Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen ve yaygın olarak görülen bir hastalıktır. İshal, kabızlık, kramp ve şişkinlik gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık, bağırsakta yapısal bir bozukluğa neden olmaz. Bu nedenle, bağırsak kanseri gibi ciddi hastalıkların riskini artırmaz.
Çalışmalara göre obezite ve IBS'nin birlikte olduğu hastalarda reflü, dispepsi gibi diğer belirtiler de anlamlı olarak daha sıktır. Yine obezite ve IBS'si olan hastalarda bitkinlik, anksiyete, depresyon ve düşük yaşam kalitesi daha fazla oranda görülmektedir.
Aşırı gaz yapan yiyecekler hariç tutulmalıdır.Su alımının artırılması uygundur. Ayrıca spor yapmanın yararı vardır.Hastalara yaşına uygun spor yapmalarını öneriyoruz.Özellikle günde 30-45 dakika tempolu yürüyüş kabızlık olan hastalarda çok yararlıdır.
IBS ayrıca genellikle diğer kabızlık nedenleriyle ilişkili olmayan dışkıda mukus birikmesine neden olabilir. Dışkıda kan görülebilir. Görülen kan kırmızı olabileceği gibi genellikle çok koyu veya katran kıvamında siyah görünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri