Kıtlama şeker nasıl içilir diye endişe etmeyin. Çünkü oldukça zevkli bir tüketimi vardır. Kıtlama şekeri bir miktar büyük boyutta olduğu için çayınızdan bir yudum alın ve ardından şekerden ufak bir parça ısırın. Şeker, ağzınızdaki çayla beraber eriyerek damağınıza dağılacaktır.
Kıtlama şeker ile çay içilirken öncelikle kıtlama şeker ağza atılır ve akabinde çaydan bir yudum alınır. Sonra ise şekeri dilinin altından çıkarıp ağız içerisinde bir tur dolaştırıp tekrar dil altına alınmalıdır. Genel olarak kıtlama şeker bu şekilde tüketilmektedir.
sıf. ve zf. (ses taklidi kırt'tan kırt+lama, “r” düşmesiyle kıtlama) Çayı içine şeker atmadan, kesme şekeri dişle küçük küçük kırıp ağzı tatlandırmak sûretiyle (içme usûlü): “Kıtlama çay.” “Çayı kıtlama içerim.”
Şeker bir bütün halindedir.
Şekerler küçük parçalar halinde kırılır ve çay içerken dilin altına konulur. Erzurum kıtlama şekerinin daha uzun ve sert oluşu çay keyfini katlar. Sert uzun ve ağızda geç eriyen beyaz renkli bir şekerdir.
Kıtlama usulü, şekerden bir parça ağza alınarak ve üstüne çay içilerek olmaktadır. Şeker, çayı içtikçe ağızda yavaş yavaş erir. Bu sebeple Erzurum'da kahvehanelerde çayla birlikte şeker kaşığı gelmez.
İlgili 42 soru bulundu
Önce hemen belirtmeliyim ki sadece Erzurumlular değil; Erzincanlılar, Bayburtlular, Vanlılar, Muşlular, Bingöl, Kars ve Ağrılıların da özellikle ovalarında oturanlar çayı kıtlama içerler.
Kıtlama şekerinin sık sık tüketildiği illerde çay bardaklarının yanında çay kaşığı eklenmemektedir. Bir gelenek olduğu için; şeker ağızda eriyerek tüketilmektedir.
Çay ne şekersiz ne de şekerli, çay kıtlama içilir. Tabi limonu da ihmal edilmez" dedi. Erzurum'da genelde şekerli çay içilmediğini beirten Yücel Öztürk, "Erzurum'un öz çocukları kıtlama çay içmeyi bilir, dışarıdan gelenler pek bilmez. Biz şekeri bardağın içine atıp tatlı çay içmeyiz.
Erzurum çevresinde demlikten, yaprakları süzülmeden doldurulur, genellikle açık renkli ve kaşıksız olarak sunulur ve çay içerken ufak şeker parçaları ağız içinde tutulup eritilir. Bu yönteme, kıtlama denilir.
[1] küçük parçalara ayrılmış şekeri ağızda tutarak çay içme biçimi, kırtlama.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Çay mümkün olduğu kadar yemeklerden sonra tüketilmelidir. Yemekle birlikte tüketilmesini ise tavsiye etmiyoruz. Günlük beslenmemiz sağlıklı ve dengeliyse çay; sudan sonra, su ihtiyacımızın tamamlanmasında iyi bir alternatif olabilir.
Yapısı itibariyle çayla birlikte ağızda ağır ağır erir. Genellikle çok büyük bloklar halinde olan şeker, taka tuka ismi verilen bir makine ile kırılarak kıtlama şeker haline getirilir. Taka tuka isimli şeker kırma makinesi, yerel esnaf arasında şeker makası olarak da bilinir.
Türkiye'de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, “Şekerli çay metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor. Ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden oluyor.
Çayı şeker ile tüketenlerde akciğer, yemek borusu ve kolon kanseri riski daha fazladır. Bu nedenle çayı şekersiz tüketmek vücutta kanser hücrelerinin oluşmasını önler. Şeker kullanımı dişlere de zarar verebilir. Şekersiz çay dişlerde çürük oluşmamasını sağlar.
- Şeker ilavesiz çayın içerisinde bulunan teobromin ve reofilin maddeleri böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına destek olur. ZARARI VAR MIDIR? Aşırı ve bilinçsiz tüketildiğinde her besin gibi çayında zararı vardır. Özellikle kandaki demir emilimini engeller.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.
Gece Çay İçmek Kilo Aldırır Mı? Gece ya da gündüz çay içmenin kilo almaya bir etkisi yoktur.
Bazı insanlar vücuda verdiği zararlardan dolayı şekeri çayından eksik etmeye çalışsa da bunu pek beceremez. Halbuki şekersiz çayın ağızda bıraktığı acılığı sevmeyen kişiler, şeker yerine çayına bir miktar bal dökerek bu ihtiyacını karşılayabilir.
Düzenli tüketilen şeker, kısa zamanda kilo olarak beliriverecek ve şişmanlamaya neden olacaktır. Gün içerisinde vücudunuza aldığınız kalori miktarı, yaktığınız kalori miktarından fazlaysa kilo alımı gerçekleşecektir. Çayın içine atılan şeker sayısına oranla o kadar fazladan kalori yakmak gerekecektir.
barutu çinlilerin bulmasına rağmen ilk kez türkler kullandığına göre, çaya şekeri ilk atanlar da romenlerdir diye cevaplanabilecek sorudur.
Erzurum'da çay genelde , açık içilir (Çok fazla demlenirse çayın acıyacağı düşünülür. Ayrıca çok içebilmek için de renginin açık olması gerekir.) Çay, her bardakla içilmez (İlle de ince belli cam bardak, tercihen beline altın yaldızlı şerit çekilmiş "helli bardak" olması gerekir.)
Tokluk kan şekeri, yemek yedikten iki saat sonra kişilerin parmağından damla kan alınması yada damardan kan alınması şeklinde ölçülmektedir. Bu test sonucunda tokluk kan şekeri referans aralıklarına bakılarak kişilerin kan şekeri değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri