Mukuslu (sümüksü yapışkan salgılı) dışkılama da irritabl bağırsak sendromunun bir belirtisi olabilir.
Tüm dünyada her beş kişiden birinde bu rahatsızlık mevcut olup her hastada ise farklı şikayetler görülebilir. Hastaların yarısında salya veya sümüksü akıntı içeren dışkılama olur.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılır. Toplumun yaklaşık %15'ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir.
Karın ağrısı veya rahatsızlık: IBS'nin en yaygın semptomu karın ağrısıdır. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinin alt kısımlarında veya göbek çevresinde yoğunlaşır. Kabızlık, ishal veya kabızlık ve ishal karışımı: IBS'li bireylerde bağırsak hareketleri düzensiz olabilir.
Bağırsakların tamamen boşaltılmadığı hissi, şişkinlik, gaz şikayetinde belirgin artış, dışkıda mukus, sinirlilik hali ve yorgunluk, huzursuz bağırsak sendromunun bazı belirtileridir.
İlgili 25 soru bulundu
İltihabi bir süreç mukus tabakasını parçalarsa dışkınızda mukusla karşılaşırsınız. Bu durum da kalın bağırsağınızdaki patojenlerin vücudunuza daha kolay erişmesini sağlar ve hasta olma riskinizi artırır. İshal ve kabızlık durumlarında da dışkınızda mukus artışıyla karşılaşabilirsiniz.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) en belirgin semptomları karın ağrısı, gaz, kramp, midede yanma, acil tuvalete çıkma ihtiyacı ve bağırsak hareketlerinde gerçekleşen ishal ya da kabızlık gibi değişiklikler ile bunun yarattığı şişkinlik hissidir.
IBS semptomları günlük yaşamınızı etkileyecek kadar rahatsızlık verici olabilir. Hangi gıdaların sindirim sisteminizde rahatsızlığa yol açtığını bulabilmeniz ve diyetinizi buna göre oluşturabilmenizi sağlamak için YorkTest 35 yıldır IgG bazlı gıda intolerans test programları sunmaktadır.
İrritabl Bağırsak Sendromu Şikayetlerin Süresi
Son 3 aydır ortalama haftada en az 1 gün yineleyen karın ağrısı ile birlikte dışkılama sıklığında, dışkılama formunda yani görünümünde değişiklikler olması IBS'i düşündürmektedir.
Tanı araçları
IBS tanısı için belirli bir laboratuvar testi yoktur. Yapılan testlerin amacı alternatif tanıları dışlamaktır. Tam kan sayımı dışında hastalardan çölyak hastalığı için serolojik testler; enfeksiyon ya da giardia için gaita tahlili istenebilir.
Zayıflama ve kilo kaybı yoktur.
İBS en sık rastlanan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır.İrritabl barsak sendromu kelimelerinin baş harfleri kullanılarak kısaca İBS olarak adlandırılan bu hastalık; fonkiyonel (işlevsel) bir bozukluktur. Yani bu hastalıkta yapısal bozukluk,yara-bere, iltihabi ya da tümöral bir durum söz konusu değildir.
Bağırsaklarda yara oluşumunun en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi birçok belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü senaryolar getirir.
IBS için en tipik bulgu, “dışkılama ile hafifleyen karın ağrısı” dır. Dışkı kıvamı ve dışkılama sıklığında değişikliklere çok sık rastlanmaktadır. Kabızlık, diyare veya ara ara kabız ve ishal atakları şaklinde dışkılama olabilir. Ayrıca çok sert kıvamlı dışkılama ve buna bağlı ağrı görülebilir.
İnce ya da kalın bağırsağın etkilendiği durumlarda bağırsak krampları, ishal ya da kabızlık, ağrı, dışkılamada kanama, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gözlenir. Anüs çevresinde ortaya çıkan iltihaplı ve akıntılı fistüller, çatlak ve apseler de hastalığın belirtileri arasındadır.
Antibiyotikler virüsleri öldürmediğinden dolayı pek çok ishal vakasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Fakat mukus ile kan içeren kanlı ishal vakalarında veya ateş ve şiddetli karın ağrısı ile beraber görülen ishal vakalarında antibiyotik alımı gerekebilmektedir.
Alışılanın dışında bir beslenme düzenine geçmek, hava değişimi ya da grip gibi bazı hastalıklar bağırsaklardaki mukus salgılamasını artırabilir. Dolayısıyla mukus gözlenmesi her zaman ciddi bir sağlık problemine bağlı değildir. Sağlıklı insanlarda da dönem dönem mukus salgılanmasında artış olabilir.
İshalle birlikte kusma ve ateş de varsa, dışkıda kan ve mukus tespit edildiyse bu tür ishallerde sıvı kaybı hızlı ve şiddetli olacağından vakit kaybetmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır. '' dedi.
Dışkıda kan veya mukus nadir olarak görülür. Basilli dizanteride belirtiler bazen çok hafif olabilir. Hastalık doktora gitmeden birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.
Dışkıda mukus fark edilmesi belirleyen nedenler arasındadır. Aşırı miktarda gaz, ishal ve kabızlık gibi bağırsaktaki değişiklik rektum kanserinin belirtileri arasındadır. Bağırsağın boş olduğuna dair his ya da sıkça tuvalete gidilmesine rağmen yeteri kadar dışkı olmaması da görülmektedir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri