Özellikle yaz aylarında yeni alınan bikini, iç çamaşırı, şort, gömlek gibi giysilerin mantar ve bakteri açısından yüksek risk taşıdığı, yıkanmadan giyilmemesi gerektiği bildirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.
Konunun uzmanlarından Lana Hogue'nün aklımızı karıştıran bu soruya verdiği cevap “evet”. Kumaş üretim uzmanı olan Hogue, özellikle tene direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerektiğini söylüyor.
Yeni alınmış, paketinden yeni çıkmış bir kıyafetin yıkanması zorunluluğu gereksiz gibi gelebilir. Fakat uzmanlara göre yeni kıyafetleri yıkamadan önce giymek cilt sorunlarına davetiye çıkarabilir.
Sağlığınız ve hijyen sağlamanız için pamuklu iç çamaşırları da dahil kullandığınız tüm iç çamaşırı çeşitlerini günde bir kez ya da iki günde bir kez değiştirmelisiniz. Kadınların regl dönemlerinde yoğunluğa bağlı olarak külotlarını günde birkaç kez değiştirilmesi önerilir.
Uzmanlar uyarıyor, uyurken iç çamaşırınızı çıkarın!
Uzmanlara göre aslında iç çamaşırıyla uyumak hiç de sağlıklı değil. Özellikle de vajinanız hassas ise… Michigan Eyalet Üniversitesinden Nancy Herta iç çamaşırı uyuma ile ilgili yaptığı açıklama ise şöyle: “Uyurken, ter ve havasızlık yüzünden vajinanız nemleniyor.
İlgili 34 soru bulundu
Jinekolog Donnica Moore'a göre aralıksız iç çamaşırı giymek vücut için sağlıklı değil. Vücudunuzun her bölgesi gibi özel bölgenizin de hava almaya ihtiyacı var. Aksi halde ısı ve nem yoğunluğundan mantar ya da enfeksiyon gibi sorunlara açık hale gelebilirsiniz.
İşte kafamızı kurcalayan soruların cevabı. Bunu beklemiyor olabilirsiniz ama bu küçük ceplerin gerçekten bir işlevi var. Bu ekstra kumaş parçası, kalın dikişleri olması nedeniyle özellikle dar kot veya pantolon giyerken genital bölgenizi korumaya yardımcı oluyor. Ve cinsel organınızın daha iyi nefes almasını sağlıyor.
Çünkü varolan akıntı kişinin hareketi, ayakta durması gibi nedenlerden dolayı yerçekiminin etkisiyle vajinadan dışarı akacak ve iç çamaşırında veya pedinde bir ıslaklık oluşturacaktır. Ve bu salgılanma herhangi bir hastalık veya sıkıntı yoksa sağlıklı bir kadında süreklidir.
İç çamaşırı temizliği yapılırken tüm bakteri ve mikropların ölmesi için 90 derecelik sıcaklıkta su kullanılması tavsiye edilir. Ancak bu durum kumaş türüne ve çamaşırların dokusuna göre değişiklik gösterir. Pamuklu çamaşırlar, temizlik talimatlarına uyulması şartıyla 80-90 derecelik sıcaklıkta yıkanabilir.
Panty külot
Genelde düşük beldir. Son derece rahattır ve günümüzde artık birçok farklı çeşidi bulunur.
Yeni alınan giysiler, giyilmeden önce mutlaka yıkanmalı! Peki ama neden? Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymemeniz için 3 önemli neden var: Kullanılan boyalar, kimyasal maddeler ve bulaşıcı cilt hastalıkları.
Özellikle iç çamaşırı ve pantolon gibi deriye direkt temas eden giysilerin kullanılmadan önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Karaoğlu, şöyle konuştu: "Burada amaç öncelikle derimize geçebilecek ekstra boyaların arındırılmasıdır. Bugün birçok kişide egzama türlerinin yaygın olarak ortaya çıktığını görmekteyiz.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
Uygun hijyen ve sağlık için iç çamaşırlarınızı günde en az bir kez değiştirmelisiniz. İç çamaşırı değiştirmek için en iyi zaman sabah uyandıktan sonradır. Genel fikir birliği, bakteri üremesini ve olası enfeksiyonu önlemek için iç çamaşırınızı günde en az bir kez değiştirmeniz gerektiğidir.
Bu sebeple, çocuğa, bir başkasının onun vucudunun özel kısımlarına bakmasının veya dokunmasının ya da bunu istemesinin doğru olmadığını söyleyin. İç Çamaşırı Kuralı, çocuklara çok açık, anlaşılır ve hatırlanması kolay bir sınırı öğrenmelerinde yardımcı olur; bu sınır iç çamaşırıdır.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Özellikle masa başı işte çalışan, hareketli iş temposu bulunan, gün içerisinde koşturan veya spor aktivitesi yapan kadınlar genital bölge sağlığı için çamaşırlarını mutlaka günde en az bir kez değiştirmelidir. Genital bölgenin nemli kalması kadınları birçok hastalığa karşı korumasız bırakmaktadır.
Genital bölgenin tıraşı temizlik için önemlidir. Tüyler çok uzadığında bakteri birikmesi yapabilir ve aşırı terlemeye neden olabilir. Bu bölgenin temizliği jilet, tüy dökücüler, lazer epilasyon ve ağda ile yapılabilir.
Vulvanın temizlenmesi için yalnızca ılık su kullanılmalıdır. Sabun da dahil olmak üzere herhangi bir ürün kullanmak gereksizdir. Temizlik işleminin ardından vulva durulanmalı ve kurutulmalıdır.
Vajinal ıslanma ya da vajinal lubrikasyon, ovülasyon döneminde veya cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinal salgı bezlerinin çalışmasıyla vajinanın kaygan duruma gelmesidir. Vajinal kuruluk, ıslanmanın yetersiz olduğu durumdur ve bazen onu güçlendirmek için yapay kayganlaştırıcılar kullanılır.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Fiziksel ve psikolojik uyarılma söz konusudur. Kadın uyarıldığında vajina (hazne) ve diğer cinsel organlarda kan dolaşımı artar ve vajina ıslanır.
Kadınların hayatlarının bir noktasında karşılaştıkları mantarlar da ısı nedeniyle ölen bir tür mikroorganizma çeşididir. En azından genital bölgemize karşılık gelen kısım için iç çamaşırları ütülenmeli çünkü su sıcaklığıyla ölmeyen mikroorganizmaları öldürür ve bakteri üremesini engeller.
En sağlıklı erkek iç çamaşırı pamuklu boxerlardır. Naylon ve sentetik kumaştan üretilen ürünlere kıyasla daha sağlıklı ve konforlu olan pamuklu boxerlar, kişinin gün boyu rahat hissetmesini sağlar. Havayı geçirdiği için cildin nefes almasına yardımcı olur. Egzama, alerji, pişik ve kaşıntı gibi rahatsızlıkları engeller.
Külot alırken mümkün olduğunca nefes alan ve pamuklu kumaşlardan üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Kullanılan kumaşa verilen renk ve desen için kimyasal boyalar tercih edildiyse sağlığınız etkilenebilir. Olabildiğince düz renklerde külotlar tercih etmeniz gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri