Mülkiye başmüfettişinin görevleri Müfettişlik sıfatını kazanmış olanlar arasından atanan bir başkanla, derece ve unvanları kadrolarında belirtilen yeteri kadar müfettişten oluşan mülkiye müfettişliği, teftiş, denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar.
MADDE 5 – (1) Kurul, doğrudan Bakana bağlıdır. Müfettişler; denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar. (2) Müfettişlere Bakan, Başkan ve iş bölümü çizelgesine göre yetkilendirildikleri alanlarda başkan yardımcıları dışında hiçbir yerden emir verilemez.
Kurul doğrudan Genel Müdür'e bağlıdır., Müfettişler denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturmaları Genel Müdür adına yaparlar. Müfettişlere Genel Müdür ve Kurul Başkanı dışında hiç bir yerden emir verilemez.
Müfettiş Ne Demek? Müfettiş kimdir sorusuna genel olarak kamu veya özel kuruluşlarda çalışanları denetleyen meslek grubu çalışanıdır cevabı verilebilir. Müfettiş, bağlı olunan kurumun işleyişini inceler ve denetler. Gerekli görürse çalışanlarla veya müdürlerle ilgili soruşturma başlatabilir.
(2) Kurul, doğrudan Bakana bağlıdır. (3) Müfettişler, görevlerini Bakan adına yapar. (4) Müfettişlere; Bakan ve Başkan dışında hiçbir makam veya merci emir ve talimat veremez. (5) Kurulun iş ve işlemleri, Başkan tarafından yapılan görev dağılımı ve emirler çerçevesinde yürütülür.
İlgili 40 soru bulundu
Devlet memuru olarak çalışan müfettişlerin maaşları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre belirlenir. 2023 yılı itibariyle, müfettişlerin maaşları 30.000 TL ile 62.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar net maaşları göstermez ve çeşitli kesintilerle birlikte hesaplanır.
a) Kurum ve kuruluşların iş, işlem ve hesaplarını teftiş etmek ve denetlemek. b) Kurum ve kuruluşların personeli ile mahalli idarelerin organları ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili olarak araştırma, ön inceleme, soruşturma ve/veya disiplin soruşturması yapmak.
1) Müfettişler teftiş, inceleme, ön inceleme ve soruşturma sırasında kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen Devlet Memurları Kanununa tabi personeli geçici önlem niteliğinde görevden uzaklaştırabilirler.
Bakanlık ile Bakanlık kuruluşlarının her türlü faaliyet, iş ve işlemleriyle ilgili olarak inceleme ve soruşturma işlerini yürütmek. Bakan tarafından belirlenen konularda araştırma ve incelemeler yapmak.
Müfettiş olmak için öncelikle lisans düzeyinde bir eğitim almak gereklidir. Müfettişler genellikle; işletme yönetimi, maliye, muhasebe, hukuk, kamu yönetimi, ekonomi, işletme ve benzeri alanlarda eğitim almış kişilerden seçilir. Müfettiş olmak isteyenlerin belli başlı özelliklere sahip olmaları gerekir.
(2) Müfettişler zorunluluk hallerinde ve gerek gördüklerinde kişilerin ifadelerini yazılı olarak da isteyebilirler. (3) Yazılı ifade istemlerinde ilgili personelin kendisi ile ilgili olarak iddia olunan suçun neden ibaret olduğu yazı ile bildirilir ve ifade için yedi günden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.
Üçüncü sınıfta, bağımsız genel müdürlük ve başkanlık müfettişleri ile yardımcıları, genel müdürlük kontrolörleri, stajyer kontrolörler, iş müfettişleri, Emniyet dernek denetçileri yer alacak.
MÜFETTİŞ, genellikle devlet kurumlarında çalışan ve yönetim sisteminin düzgün bir şekilde işlediğini ve kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanıldığını kontrol eden bir memurdur.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan okullarda eğitim öğretim faaliyetlerini denetlemeden sorumlu olan maarif müfettişleri, aynı zamanda bu kurumlarda valilikler veya Milli Eğitim Bakanlığı adına, inceleme ve soruşturma gibi diğer görevleri de yerine getirmektedirler.
Adalet Bakanı, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin görevler hariç olmak üzere hakim ve savcılar üzerinde gözetim hakkını haizdir. Hakim ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar.
Ağır ceza mahkemesi Cumhuriyet başsavcısının; ağır ceza mahkemesinin yargı çevresinde görevli Cumhuriyet başsavcıları, Cumhuriyet başsavcıvekilleri, Cumhuriyet savcıları ile bağlı birimler üzerinde gözetim ve denetim yetkisi vardır.
Milli Eğitim Bakanlığının görevlendirdiği müfettişler de sınıf defterlerini inceleyerek ders kazanımlarına bakar.
Milli Eğitim Bakanlığının 24.05.2014 tarih ve 2909 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı İle Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde de maarif müfettişlerinin ders denetimi görevi yer almamıştır.
Dalı, Eğitim Yönetimi, Teftişi Planlaması ve Ekonomisi tezsiz yüksek lisans programı mezunu. denetimi yer almamaktadır. Dolayısıyla, öğretmenlerin ders denetimi işleri daha önce belirlenen mevzuat gereğince okul müdürlerine bırakılmıştır (MEB, 2000).
Danıştay 3 üncü Dairesinin 29/05/1973 gün, E.1972/272, K.1973/269 sayılı kararında “soruşturmayı yapan” sözünden müfettiş veya muhakkikin (soruşturmacının) değil, disiplin cezası vermeye yetkili amir olarak disiplin amirinin anlaşılması gerektiği vurgulanmıştır.
Yönetmeliğe göre müfettişlerin veya muhakkiklerin soruşturma sürecinde savunma almaları mümkün değildir.
Müfettişler öğretmenlerin amiri konumundadır. Soruşturma yürütüneler izin vermeye yetkili makamı temsil eder ve yazılı bir kısıtlama olmadığı sürece o makamın yetkilerine sahiptir.
Mülkiye başmüfettişi, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışır ve genel denetim, gözetim ve inceleme yetkilerine sahiptir. Vali ise bir ilin en üst düzey yöneticisi olarak görev yapar ve devletin il düzeyindeki temsilcisidir. Her iki pozisyonun da kendi içinde önemli yetkileri ve sorumlulukları vardır.
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre; 15 icracı bakanlığın (Milli Savunma hariç) müfettiş sayısı, tabloda belirtildiği gibi, yalnızca 1070'dir.
Başmüfettiş, görevlerini Müfettiş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı olarak yürütür. Görev yaptığı kurumda denetim ve sorgulamadan sorumlu en üst düzey yetkili olarak ifade edilebilirler. Müfettişin, personel üzerindeki denetim yetkisini kanun ve usule uygun bir biçimde kullanıp kullanmadığını takip eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri