Yapı denetim kuruluşları, faaliyet göstermeleri için gereken izni Merkez Yapı Denetim Komisyonu'ndan alıyor olup denetimlerini ise İl Yapı Denetim Komisyonları gerçekleştirir.
Yapı Denetim Şirketi Yapı Sahibi adına Müteahhidi denetler. 4708 Sayılı Yapı Denetim Hakkındaki Kanun kapsamında meslek hayatında en az 12 yıl fiilen çalışan ve bunu resmi olarak belgeleyen Mimar ve Mühendisler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetim Komisyonuna başvurur.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
MADDE 14 – (1) Yapı denetimi kuruluşu, denetimini üstlendiği proje ve yapım işlerinde, Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri ile belirlenmiş görevlerini denetçi mimar ve denetçi mühendisler eliyle yürütür.
Bu madde kapsamında denetim görevini mevzuata uygun şekilde yerine getirmeyen yapı denetim kuruluşları, bu nedenle ortaya çıkacak yapı hasarlarından dolayı denetimi yaptığı tarihten itibaren beş yıl süreyle yapı sahibine karşı sorumludur.
İlgili 34 soru bulundu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi.
Esasen, İmar Kanunu gereği, denetim yapma yükümlülüğü (fenni mesuliyet) idareye ait iken, yapı denetim şirketi onun yerine denetim yapan konumunda olduğu için 4708 sayılı Kanununun 3. Maddesi gereği yapı denetim şirketi fenni mesuliyeti idareye karşı üstlenir.
Yapı denetim firması, inşa sürecinde yapının hukuk kurallarına, proje ve imar planlarına uygunluğunu; mühendislik ve mimari standartları taşıdığını ve güvenli olduğunu kontrol etmek için müteahhidi denetleyen kuruluştur. Yapı denetimi işi arsa maliki olan yapı sahipleri adına yapılmaktadır.
Türkiye genelinde yapı denetim sistemine kayıtlı 2476 adet Yapı Denetim Şirketi bulunmaktadır. Bu şirketlerde elektrik mühendisi olarak çalışan denetçi sayısı 656. Bunlar güncel rakamlardır.
Denetim, bir kuruluşun mali kayıtlarının ve şirket tarafından gerçekleştirilen finansal işlemlerin gerçeği yansıtacak şekilde belgelendiğinin kontrol edildiği bir süreçtir. Denetim uzmanı ise, belirtilen görevler kapsamında firma denetimini gerçekleştirmekle sorumludur.
Bazı hallerde il özel idaresi yahut belediye encümeni tarafından, yapı denetim firmalarına İmar Kanunu kapsamında para cezası verilmektedir. Yapı denetim firmalarına verilen bu cezalar dava konusu edilebilmektedir.
Yapı denetim şirketi kurmak için ön koşullardan biri şirket ortaklarının her birinin mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi veya elektrik mühendisi olması. Yapı denetim kuruluşu, çekirdek kadro dediğimiz denetçiler ve yardımcı kontrol elemanlarından oluşuyor.
Bağımsız denetimin amacı; finansal tabloların finansal raporlama standartları doğrultusunda bir işletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun ve doğru bir biçimde gösterip göstermediği konusunda bağımsız denetçinin görüş bildirmesini sağlamaktır.
660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu tüzel kişiliğini haiz ve idari özerkliğe sahip, Başbakanlıkla ilişkili Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu kurulmuştur. Bağımsız denetimlerin tüm kontrolü bu kurula aittir.
Türkiye'de bağımsız denetim konusunda yetkili organ, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK)'dur.
Büyükşehir belediyesinde yapı kontrol işleri genel olarak ilçe belediyelerin bu konudaki hizmetlerinin denetlenmesi şeklinde olmakta, bu işlemler Yapı Kontrol Şube Müdürlüğü eliyle yürütülmektedir. Asıl iş ve işlemler ilçe belediyeler eliyle yürütülmektedir (URL2).
Liste Deloitte, Ernst & Young, KPMG ve PricewaterhouseCoopers'tan oluşur. Dört ağ genellikle birkaç nedenden dolayı birlikte gruplandırılır: bunların her biri, hem gelir hem de işgücü açısından pazarın geri kalanına göre boyut olarak karşılaştırılabilir.
Genel kural olarak yapılaşmalar imar planları ve ruhsata uygun olmak zorunda olup bu hususun denetimi idareye aittir. Ancak idare bu yükü özel sektörle işbirliği içerisinde üstleniyor olup, yapı denetimin uygulama bulduğu alanlarda idareye karşı olan fenni mesuliyet Yapı Denetim Kuruluşlarına aittir.
d) 2 nci maddenin dördüncü fıkrasının (d) veya (e) veya (h) veya (ı) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmediğinin tespiti hâlinde, tespite konu yapının yapı denetimi hizmet sözleşmesi bedelinin %30'u kadar idari para cezası verilir.
Bu madde metnine ilişkin birkaç ayrıntıya yer vererek özetlemek gerekirse; a) Yapı denetim sistemi 200 m2 ve üstü yapılarda geçerli olacaktır. Dolayısıyla tek parseldeki Bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar yapı denetimine tabi değildir.
Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inşaat alanıdır. b) Proje ve uygulama denetçisi inşaat mühendisi, zemin etüdü raporuyla birlikte yapı statiği, betonarme-çelik-ahşap-yığma yapı hesabı, projelerin ve yapının denetimi ile görevlidir. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inşaat alanıdır.
(9) Yapı denetim kuruluşunda çalışan yardımcı kontrol elemanları, bu görevi sürdürdükleri süre içinde, başkaca mesleki ve inşaat işleriyle ilgili ticari faaliyette bulunamazlar. Denetçi mimar ve denetçi mühendisler için Kanunda öngörülen hüküm ve yükümlülükler, yardımcı kontrol elemanları için de geçerlidir.
İnşaat Bölümü, Yapı Denetimi ön lisans programı, 2 yıllık bir eğitimi kapsar. Örgün Öğretim olarak eğitim ve öğretime devam etmektedir. 4 yarıyıl süresince, öğrenciler öğretim planlarında belirtilen 120 AKTS zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 30 günlük yaz stajını tamamlamak zorundadır.
Denetçi Belgesini Kimler Alabilir? Denetçi belgesini yönetmelikte verilmiş olan şartları sağlayan mimar ve mühendisler tarafından alınır. Bunun haricinde kontrol mühendisleri tarafından alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri