Kendisi çok küçük olan mikroçip yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Evcil hayvanların boynunun arkasındaki omuz bıçaklarının arasına deri altına implante edilmek suretiyle kullanılabilmektedir. Her çipin, bir mikroçip tarayıcı kullanmak suretiyle geliştirdiği ve algıladığı benzersiz bir numarası bulunur.
Günümüzde kedi ve köpeklere takılan mikroçipler veteriner kliniklerinde ya da barınaklarda takılmaktadır. Bu takılan mikroçipler, mikroçip okuma cihazı ile kolayca okunarak evcil hayvanınızın sahip olduğu kimlik numarası görünür hale gelir.
Mikroçip bir Pirinç tanesi büyüklüğünde okuyucu cihaz tarafından belleğindeki numarayı okuyucuya gönderen mikro cihazlardır. Canlı vücuduna tamamen uyumludur. Hiç bir yan etkisi ve zararı yoktur. Kedi ya da Köpeğinize bir rahatsızlık vermesi veya onun tarafından hissedilmesi mümkün değildir.
Peki, çip taktırmama cezası var mı? Evet, 31.12.2022 tarihine kadar uygulamaya dahil olmayan kedi, köpek ve gelincik sahipleri; 5199 sayılı Kanun gereği 10 bin TL cezai yaptırım uygulanacaktır.
Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleriyle (mikroçip okuyucular) yapılacak. Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları il/ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerine bildirilecek. Müdürlüklerce idari para cezası uygulandıktan sonra hayvanlar mikroçiple kayıt altına alınacak.
İlgili 27 soru bulundu
Çipsiz hayvanlar tedavi edilebilecek
Herhangi bir aşı ya da tedavi uygulaması sırasında mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek ve sahibine para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilecek, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
Çip, implante edildiğinde düşmemelidir. Ancak, çipin yerleştirildiği alanı EN AZ 24 saat boyunca ovmamanız kesinlikle çok önemlidir, aksi takdirde yerinden çıkma riski vardır. Çip yerinden oynar mı? Mikroçip, hareket etmesini önlemeye yardımcı olmak için özel bir biyo-uyumlu kasa içine yerleştirilmiştir.
SORU: Sahip değişikliği nasıl yapılacak? CEVAP: Ev hayvanlarının sahip değişikliği işlemi için "Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi" ile 60 gün içerisinde hayvanın yeni sahibinin, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek veri tabanı ve pasaportuna sahip değişikliğinin işlenmesi gerekmektedir.
Her bir gelincik, kedi ve köpek için belirlenen mikroçip numarası sayesinde evcil hayvanın aşı bilgileri, sahip değişikliği, operasyon bilgileri ile kayıp durumu gibi bilgilerin tümü kayıt altına alınmaktadır. Evcil hayvanın terk edilmesi durumunda terk eden kişiye cezai yaptırımlar uygulanmasına karar verilmiştir.
Bu arada belirtmekte fayda var, mikroçipler takip cihazı değildir. Yani kaybolan ya da çalınan kedi veya köpeğinizin yerini belirlemede kullanılamazlar. Mikroçip tercih edilmesinin bir diğer sebebi de yine çipe kayıtlı sağlık bilgileri idi.
- Kayıtlı ev hayvanının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde hayvan sahibi durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler onu sahiplenmek isterse, başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Mikroçip üzerinde sadece “tanımlama” numarası bulunuyor ve mikroçip okuyucular tarafından okutularak, bu numaraya tanımlanmış olan bilgilere PETVET kayıt sistemi üzerinden ulaşılıyor.
CEZASI NE KADAR? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital kimliklendirme projesi kapsamında 31 Aralık tarihine kadar evcil kedi ve köpeklere çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.
Evcil hayvanınızı her hangi bir sebepten dolayı başka birine vermek zorunda kaldınız. Bunun için İl/İlçe Tarım ve Orman müdürlüğüne gitmeniz gerekiyor. Tarım ve Orman Müdürlüğünde size ev hayvanı sahip değişiklik formunu doldurmanız istenecektir. Bu form altta yer almaktadır.
Mikroçip ile evcil hayvanların kimlik bilgileri elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. Terk edilen ya da kaybolan hayvanların sahipleri kısa sürede bulunabiliyor. Mikroçipler veteriner hekimlerce uygulanıyor.
Evcil hayvanın kaybolması halinde şayet mikroçip takılı ise yeniden bir araya gelme olasılığınız oldukça yüksektir. Mikroçip işlemi, kayıp bir hayvanı tespit etme ve onu sahipleriyle yeniden bir araya getirme açısından fayda sağlayabilir.
Çiplenme yolu ile her hayvan kimliklenecek fakat çipi olmayan hiçbir hayvana veteriner bakamayacak, o çipin numarasına göre ilaç yazacak, tedavisini ona göre yapacak.
Birçok ülkede evcil hayvanlara çip zorunluluğu bulunur. Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi.
Evde yaşayan kediler, köpekler ve gelincikler için hayvanlara çip takma zorunluluğu için tanınan süre 31.12.2022 tarihinde dolacak. Bu sürenin sonuna kadar uygulamaya dahil olmayan evcil hayvan sahiplerini cezai yaptırımlar bekliyor. Belirlenen süre içerisinde mikroçip taktırmayanlara idari para cezası uygulanacak.
Çip taktırdıktan sonra evcil hayvanını sokağa bırakanlara da 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.
Hayvanların kaybolması durumunda, bakıcılarının iletişim ve adres bilgilerine erişim sağlar. Böylelikle kaybolan hayvan, veteriner kliniğine ya da barınağa götürüldüğünde özel okuyucu ile çipteki kimlik numarası öğrenilerek veritabanındaki iletişim bilgilerine ulaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri