kendisiyle ve etrafiyla barisik olmaktir. insanlara sevgi ve saygiyla yaklasmaktir. sinirlenmemeyi bilmek, veya caktirmadan sinirini gecirebilmektir.
İÇ RAHATLATAN DUA
Bir kişi, gece uyumadan önce 7 defa ve sabah uyandıktan sonra da 7 defa şu duayı yaparsa, o kişinin her anlamda içinin rahatlayacağı ve kendisini gerçek anlamda huzura sevk eden ilahi bir esintiyle ödüllendirileceği ifade edilmektedir: "Hasbunallah ve ni'mel vekil, ve ni'mel mevla, ve ni'men nasîr."
Saf Suresi'ni okumak da aile içerisinde huzuru sağlayacaktır. Salaten Tefriciye günde 100 kere okunduğunda ve aile huzuru için dua edildiğinde etkisini gösterecektir. Ayrıca ev ahalisi için Ayet-el Kürsi okumak da daha anlayışlı ve huzurlu insanlar olmalarını sağlayacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
İnsanlar iç huzuru bulabilmek için yaptıkları dualar ihlas suresi ruhsal sıkıntılardan korunmak için okunmaktadır. Kehf suresi kaza ve bela gibi husumetlerden arınmak için okunan dualardandır. İnşirah suresi ise şifa kazanma ve zor durumlardan sonra gelebilecek sıkıntılar için okunan dualardan sadece biridir.
''La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim.'' Anlamı itibari ile sıkıntıdan kurtulmak için Allah'a sığınmayı ve Allah'tan yardım istemeyi kapsamaktadır. Sıkıntılı iken okunan bu duanın üzüntüyü de giderdiği söylenir.
Araştırmalara göre, mutlu bir yaşamın 4 temel anahtarı var; cinsiyet, karakter, dış etmenler ve yaş.
Huzur kelimesin Türk Dil Kurumuna göre olan anlamları; makam, yamaç, ön, yan, erinç, başın rahat olması, herhangi bir yerde ya da ortamda bulunma, padişah gibi devlet büyüklerinin karşısına çıkma, ve gönül ferahlığı, gönül rahatlığı gibi birden fazla anlamı olacak şekilde açıklanmaktadır.
Manevî huzur, Allah'ı anmanın, O'nun emirlerini yerine getirmenin ve aklî mekanizmaları kullanarak tefekkür etmenin sonucunda inanan insanın kalbinde meydana gelen bir rahatlıktır. Kalbin, Yaratan'ı anmak suretiyle manevî haz almasıdır, manevî huzur.
Huzur bir “durma, mola verme, dinlenme, anlam yükleme ve bunları bir yaşam tarzı haline getirme” sanatıdır. Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
Halktan gāib olan sâlikin Hakk'ı kalbinde hazır bulması anlamında tasavvuf terimi.
İtmînân kelimesinin sözlük anlamı, sıkıntıdan sonra sükunete ermek, karışıklıktan sonra düzelmek şeklinde ifade edilebilir. Kur'an'da isim ve fiil olarak hemen on üç yerde geçen bu kavram, kalp ve gönlün bir şeye güvenip bağlanması ve bu güvenle huzura ermesi demektir.
Kendimizi daha rahat ifade eder, ortaya koyabiliriz. Güçlü bir kişilik yapısına sahip olabiliriz. Empati ve sosyal duyarlılıklarımızı arttırırız. Huzur'u, yaşamımızdaki sakinlik, dinginlik ve düşüncelerimizin rahatlığı olarak tanımlayabiliriz.
Kalp, maarif-i ilahiyeye, envar-ı samedaniyeye kavuştuğu zaman, üstünde daha başka bir mertebe olmadığı için -değişmez bir konumda- itminan ve huzura kavuşur. İşte, “Kalpler ancak Allah'ı anmakla / zikretmekle huzur bulur.” (Rad, 13/28) mealindeki ayetin ifadesi, bu hakikate işaret etmektedir.
Yapılan araştırmalar mutluluğun genetik ve kalıtsal faktörlere bağlı olduğu kadar eğitim, gelir düzeyi, sosyallik gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu bildirmektedir. Duygu olarak mutluluğun içsel (endojenik) ve dışsal (ekzojenik) faktörler arasında genel bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Mutluluk ya da öznel iyi olma, bireyin yaşamına dair olumlu düşünce ve duygularının miktarca üstünlüğüdür (Myers ve Diener, 1995) başka bir deyişle bireylerin yaşamlarından aldıkları doyum ve olumlu duyguların toplamıdır. Kavram bireyin kendi yaşamını değerlendirmesi ve yargı bildirmesi anlamına gelmektedir.
Gönül rahatlığı, iç dirliği vermek; dinlendirmek.
Manevî yükselme yaşamış bir kişi, elinden gelen her şeyi yapar ama bütün bunları yaparken Allah'a ve kadere imanı onu huzurlu ve sakin hareket etmeye yönlendirir. O Allah'a güvenir, başarı için ihtiyaç duyduğu sebeplerin etrafında toplanmasına Allah'ın yardım edeceğini bilir.
(bkz: huzura doğru) dini programlarda imana gelmek olarak tanımlanan olay... evlenince, bosaninca, çocuk sahibi olunca, çocuk evden ayrılınca gunun ilk kahvesi içilince vb durumlarda erilinen durum.
Mutluluk hormonunun vücutta pek çok işlevi bulunur. Ruh halinin düzenlenmesi, uyku ve uyanıklık döngüsünün sağlanması, sindirim sisteminin işleyişi, mide bulantısı, kan pıhtılaşması, kemik metabolizması, yara iyileşmesi ile doku tamiri ve cinsel istek serotoninin anahtar rol oynadığı başlıca konulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri