İç Kanama Nasıl Anlaşılır? İç kanama, yaralı olan bölgede ağrı, mide bulantısı, kusma, nefeste darlık, susuzluk ya da bilinçsizlik şeklinde kendini gösterir.
İç kanama, genel olarak kan damarlarının duvarında meydana gelen bir hasar sonucu ortaya çıkabilir. Küçük çaplı kanamalarda damar çeperleri pıhtı oluşturarak kendini düzeltebilir. Ancak büyük kanamalarda kan hücreleri damarlarda tıkaç oluşturamayacağı için, damarlardan vücut boşluğuna kan pompalanır.
İç kanamalar: Kanama vücut içine olduğu için gözle görülemez ( zaman içinde kanama ile ilgili yan belirtiler görülebilir ). Doğal deliklerden olan kanamalar: Kulak, burun, ağız, anüs, üreme organlarından olan kanamalardır.
İç kanama şüphesi olanlarda aşağıdaki uygulamalar yapılmalıdır: Hasta / yaralının bilinci ve ABC si değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112) Üzeri örtülerek ayakları 30 cm yukarı kaldırılır, Asla yiyecek ve içecek verilmez, Hareket ettirilmez (özellikle kırık varsa), Yaşamsal bulguları incelenir, Sağlık kuruluşuna ...
İç kanama şüphesinde hayati fonksiyonlar kontrol altında tutulur ve hastanın durumu kısa aralıklarla not edilir. Hastayı sırt üstü yatırıp , başı sağ veya sola çevirip kusma öksürme durumlarında soluk borusuna kan gibi yabancı maddelerin kaçması engellenir.
İlgili 17 soru bulundu
Atardamar kanaması: Kalp sıkıştıkça, kan ileri doğru fışkırır, açık kırmızıdır. En tehlikeli damar kanamasıdır.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Tam kan tahlili de dahil olmak üzere tüm kan tahlillerinin yapılması iç kanama nedeninin anlaşılmasına yardımcı olur. Bu sayede varsa hem anemi hem de malignite tespit edilebilir. Röntgen ve ultrason ile karın bölgesinde yer alan sıvılar, kitleler, hematomlar ya da ülserler teşhis edilebilir.
Göğüste, karında, retroperitoneal alanda, pelviste ve uylukta şiddetli iç kanama, eğer uygun tıbbi tedavi hızlı bir şekilde alınmazsa hemorajik şoka veya ölüme neden olabilir. İç kanama tıbbi bir acil durumdur ve tıbbi uzmanlar tarafından derhal tedavi edilmelidir.
Hematemez olarak tanımlanan kırmızı ya da koyu renkli kan kusmak, dışkılama sırasında kan görülmesi, siyah renkte dışkı varlığı da mide kanamasına işaret eden belirtiler arasındadır.
Göz içi kanamalarında en sık belirti bulanık görme ve sinek uçuşmaları veya örümcek ağı şeklinde lekeler görülmesidir. Göz içi kanamalarında ağrı olmaz. Bazen ışık çakmaları görülebilir. Altta yatan hastalığa bağlı olarak kanama öncesi dönemde görme azalması olmuş olabilir.
Bu anlamda, kanamalar iç kanama ve dış kanama olarak ikiye ayrılabildiği gibi; iç kanamalar lokalizasyonla ilişkili şekilde plevral kanama, beyin kanaması, abdominal kanama gibi alt tiplere ayrılabilir.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Bu da uzman hekimlerimizin yapacağı müdahale ve uygulayacakları akciğer kanaması tedavisi için büyük önem arz eder. Hastalarda görülen kanlı balgam, ses kısıklığı, yutma güçlüğü çekme, kilo verme, iştah kaybı, hırıltı solunum, nefes darlığı, şiddetli öksürük gibi durumları sıralamak mümkündür.
Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Ancak kişinin ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir.
Makattan kan gelmesi ne zaman tehlikeli olur? Makattan kan gelmesi ve bunun yanında dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler yaşandığında en kısa sürede vakit kaybeden doktora başvurulması ve hastalığın teşhisi yapılarak tedaviye başlanması gerekir.
Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır:
Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.
Kas-Doku İçi Kanamaları 6. Önerilen doz tablosuna göre tedavi edilmelidir. İzlemine göre, 2-3 gün tedavi gerekebilir. Bazı kanamalar nörovasküler basıya neden olabilir.
İç kanama ortaya çıktığında yine ultrasonda karın boşluğu içerisinde kan saptanabilir.
Hemogram, esas olarak kanın üç bileşenini, yani kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri test eder. Yakınmalarınızı dinleyen ve muayenenizi yapan doktorunuz yaşadığınız sağlık sorununun vücudunuzda ne gibi değişiklikler yarattığını bu kan tahlili ve diğer bulguları birleştirerek anlamaya çalışır.
Kusmukta kan olması, anormal bir durum olarak kabul edilir. Çok küçük bir miktar dahi olsa ciddi komplikasyonlara işaret edebilir. Kusmanın ölüme neden olması düşük bir ihtimal olsa da kanamanın çok fazla olması durumunda organ yetmezliği ya da hipovolemik şok görülebilir.
Koyu Kırmızı Kan: Çoğunlukla ince bağırsakta ya da kalın bağırsağın üst kısmında olan kanamaların işaretçisidir. Siyah Kan: Katran şeklinde görülebilen siyah renkteki kanama, mide ya da ince bağırsağın üst kısmındaki kanamaları gösterebilir.
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır.
Makattan Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir? Tuvalet sırasında dışkıda kan görülüyorsa ve ayrıca peçetede veya iç çamaşırında kan varsa bu belirtiler makattan kan geldiğinin işaretidir. Genellikle kırmızı renkli olan kan, kırmızıdan kestane rengine ve siyah veya katran rengi de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri