Kamu sektöründe başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık ve kurumda, il ve ilçe belediyelerinde, yüksek okul ve üniversitelerde, proje, satın alma, restorasyon gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilirler.
İç Mimarlık ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı mezunlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Teknik Hizmetler Sınıfında yer alıp “Dekoratör” olarak atanmaları uygun görüldüğü belirtilmiştir.
Kamuda iç mimar alımı 2010 Yılında gerçekleştirilmiş, buna karşın kamuda çalışan iç mimarların kendi alanlarında çalışmalarına sıkça rastlanmamaktadır. İç mimarlar kamuda çalışabilirler, bunun için KPSS sınavına girmeli ve P3 puan türünde yeterli puana sahip olmaları gerekir. İç mimarlar kamuda çalışabilirler.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
iç mekan düzenlenmesini gerektiren her işte projelendirme yapabilirler. Ama belediye işi ihale ile bir özel sektöre vermişse. Yapılan işin usulune uygun (beyan edilen projenin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı) olup olmadığı vs. durumlarda denetçi görevinde bulunurlar.
İlgili 32 soru bulundu
Mimarlar Kamuda Nerede Çalışır? Mimarlar, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na bağlı Bayındırlık müdürlüklerinde, il ve ilçe belediyelerinde, Devlet Su İşleri bünyesinde, kamu kurumlarının inşaat dairelerinde ve devlet üniversitelerinde akademisyen olarak çalışabilir.
Kamu sektöründe başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık ve kurumda, il ve ilçe belediyelerinde, yüksek okul ve üniversitelerde, proje, satın alma, restorasyon gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilirler.
eleman.net verilerine göre, İç Mimar 2023 yılında ortalama 24.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İç Mimar , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.528 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Bu yüzden İç mimarlık ve çevre tasarımı mezunları, gerek kamu gerek belediyeler gerekse özel sektörde etkin olarak çalışabilirler. Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler.
Devlette çalışan iç mimar maaşı 13 bin TL'den başlayıp meslekte geçirilen süreye göre 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörün fiyat politikası farklıdır. Çalışma süresi, proje sayısı, yan haklar maaşa etki eder. En düşük iç mimar maaşı özel sektöre 9 bin TL iken bu miktar 25 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Bu itibarla, fakültelerin iç mimarlık bölümünden mezunu olup halen dekoratör unvanlı kadrolarda görev yapan personelin açılacak unvan değişikliği sınavına girip başarılı olmaları halinde iç mimar kadrolarına atanmalarının mümkün olduğu değerlendirilmektedir.
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
Türkiye genelinde İç Mimarlar Odaları'nın yaklaşık yedi bin üyesi bulunuyor. Türkiye'de kaç İç Mimar var biliyor musunuz? Yaklaşık 60.000 İç Mimar bulunuyor.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (EA) lisans programı mezunlarının KPSS-1 : Genel Yetenek - Genel Kültür Başarıları
İç Mimarlık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir.
İhtiyaç duyulan mekanların tasarımını yapan ve tasarım sırasında gerek duyulan diğer iş kollarının (iç mimar, jeoloji mühendisi, peyzaj mimarı, elektrik mühendisi, inşaat mühendisi, harita mühendisi vb.) organizasyonunu sağlayan kişilere yüksek mimar denir.
Mezunlar, iç mimarlık firmalarında, mimarlık stüdyolarında, tasarım şirketlerinde veya kendi bağımsız pratiklerinde iç mimar olarak çalışabilirler. Ayrıca, ticari ve konut projelerinde iç mekan tasarımı yapabilir, müşterilerle çalışabilir ve projelerin tasarım ve uygulama süreçlerini yönetebilirler.
Mekan organizasyonuna ekonomik, yeni çözümler üreterek tasarım yapan kişiye iç mimar denilir. Bu unvanı alan kişi bina içerisindeki mekanların hacim ve yüzeylerini değerlendirebilecek kapasiteye sahiptir. Aynı zamanda aydınlatma, fiziksel çevre kontrolü, yapı sistemleri, mekan konforu, ısıtma gibi konulara hakimdir.
İç mimarlık da bu alanları, mekanları sizin ihtiyacınıza en uygun olabilecek hale getiren, sadece ihtiyacı karşılamakla kalmayıp estetik anlamda da en ince detaylara kadar düşünerek hayatımızı güzelleştiren bir meslek alanı. Bu meslekte yapılan işlerin de böylesine renkli oluşu birçok kişi için oldukça ilgi çekici.
eleman.net verilerine göre, Proje Mimarı 2023 yılında ortalama 29.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Proje Mimarı , Ocak 2023 yılında ortalama 23.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.388 TL maaş alıyordu.
Yükseköğretim Kurulu ( YÖK ), 06 Temmuz 2017 tarihinde almış olduğu kararla İÇMİMARLIK PROGRAMI MEZUNLARININ kamu kurumlarının Mimar kadrolarına atanamayacaklarına karar verdi.
Şantiyelerde üretim faaliyetiyle ilgili olarak iç mimarlar tarafından yapılan çok sayıda çalışma söz konusudur. Bunlar temelde, uygulamanın yürütülmesi ve kontrolü, kalite kontrolü, hakediş, metraj, kesin hesap, geçici ve kesin kabul, temin ve kaynak planlaması ve benzeri işlerdir.
İç Mimarlık Sertifika Programı 2 yılda tamamlanmaktadır. Her akademik yil icinde 3 dönem yapılmaktadır. Sertifika programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Beykoz Üniversitesi Eğitim Sertifikası ve Lasalle College Montreal tarafından gönderilen İç Mimarlık Diploması almaya hak kazanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri