Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
Özellikle 5 mm'den ince çeliklerde, galvanizli sac ve borularda, tanker ve kazan imalatında, boru tesisatlarında, astar boyalı ve hafif paslı çeliklerin kaynağı için uygundur. Yukarıdan aşağı da dahil her türlü pozisyonda çok kolay kullanılır.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Magmaweld 2.5 elektrot çeşidi yüksek dinamik mukavemet sağlayan yapıları ile çelik konstrüksiyonlar, gemi yapımı, köprü, tank, basınçlı kap ve makine imalatında kullanımı mümkün kılar.
Rutil bazlı elektrotlar (RB) daha ince ve özel karakteristiği nedeniyle, PF pozisyonundaki kaynaklarda ve kök paso kaynaklarında çok iyi sonuç vermektedir.
İlgili 43 soru bulundu
GENEL AMAÇLI RUTİL ELEKTROD. Hafif çelik imalatlar, demir doğrama, ferforje, tarım makineleri, kazan, muhtelif araç şasi karoseri imalatları ve bunların tamir-bakım kaynakları için uygundur. Yukarıdan aşağı hariç her türlü pozisyonda kullanılır. Özellikle yatayda köşe kaynakları için çok uygundur.
Kullanıldığı Yerler ve Özellikleri. 20m su derinliğine kadar genel kaynak uygulamaları için tasarlanmış rutil örtülü kaynak elektrotudur. Geçici bakım ve onarım işlerinde tercih edilir.
Parça kalınlığına göre elektrod çapının seçilmesi.
Bunun aksine küçük çaplı elektrodlarla kalın parçaların kaynağı ve hatta dolgusu hiç tavsiye edilmez, zira azami amperajları ile bile bu elektrodlar iyi bir nüfuziyet elde etmek imkânını vermezler.
Makina, köprü konstrüksiyonları ve kazan üretimi, karoseri imalatı, çelik mobilya, demir doğrama işleri, ince sacların kaynağı, şasi, oto gövde saclarının kaynağı ve küçük ölçekli onarım uygulamaları diğer kullanım alanlarıdır.
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Kalınlığı 16 mm veya daha ince elemanlar içinde teşkil edilen dairesel ve oval dolgu kaynakların kalınlıkları, eleman kalınlıklarına eşit alınacaktır. Kalınlığı 16 mm'yi aşan elemanlarda, kaynak kalınlığı en az eleman kalınlığının yarısı kadar alınacaktır; ancak bu değer 16 mm'den da az olamaz.
ASKAYNAK 2.50x350 mm Elektrod (100'lü Paket)
KAYNAK EDİLEBİLEN MALZEMELER
Çelik boru kaynaklarında yüksek nüfuziyet ve elektrot çalışma kapasitelerinden dolayı selülozik elektrotlar kullanılır.
Rutil elektrotlar
Bunlar örtülerinde esas madde olarak çoğunlukla rutil seklinde bulunan titandioksit veya ilmenit(demir ve titan oksidi) içerirler. Bu elektrotlar ile, doğru(genellikle eksi kutupta) ve dalgalı akımla ve her pozisyonda kaynak yapılır.
Elektrod örtüleri erimiş metali atmosferden bir gaz ve cüruf örtüsü meydana getirmek suretiyle korurlar. Selülozik ve bazik elektrodlarda gaz örtüsü daha etkin cüruf ise diğer elektrod tiplerine nazaran daha incedir. Rutil tip elektrodlarda ise daha kalınca bir cüruf örtüsü, az miktarda da gaz koruyuculuğu mevcuttur.
Elektrot seçimi malzeme kalınlığına, cinsine ve ebatlarına göre değişmektedir. Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur.
Elektorod ile Boru Kaynağı,
Saha da daha çok selülozik elektrod seçilir. Açık hava koşullarından kaynaklı oluşabilecek zararlı durumları ortadan kaldırır. Selülozik elektrod ile kök ve paso uygulamaları birbirinden farklıdır.
Rutil elektrodlar, ergimi metali ta Ûyan lüzucetli (viskoz) bir cüruf hasÛl etmekle duvarda yatay ve dik kaynaklara uygun olurlar. Bu elektrodlar do₣ru (genellikle eksi kutupta) ve alternatif akÛmla ve her pozisyonda kaynak eder.
TIG Kaynağında erimeyen bir tungsten elektrot kullanılır. Kaynak bölgesine hiç ilave metal verilmeden yapılabileceği gibi, ilave metal verilerek de bu kaynak yapılabilir. TIG kaynağında adından da anlaşılacağı üzere INERT gaz yani asal gazlar kullanılır.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
%13 Cr'li feritik paslanmaz çelikler, yüksek karbonlu 304 veya stabilize edilmiş 347 kaliteler vb. çeliklerin kaynağında kullanılır. Kimya ve gıda endüstrisinde kullanılan depolama tankları, kazanlar, boru ve donanımları, buhar vanaları, su ve süt depolama tankları ve boruları gibi alanlarda kullanılır.
Özellikleri ve Uygulama Alanları Paslanmaz çeliklerle alaşımsız çeliklerin birleştirme kaynaklarında ve alaşımsız çelikler üzerinde paslanmaz kaplama uygulamalarında kullanılan rutil örtülü bir elektrodtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri