Bu noktada sürece mimarınız yada iç mimarınız dahil olur. Villa tasarımı konusunda uzman mimarlar genellikle tasarladıkları villaların iç mimari tasarımı konusunda da oldukça başarılı işler çıkarmaktadırlar.
Mimarlar iç mimarlık, iç mimarlar mimarlık yapabilirler mi? En çok sorulan sorulardan birisi. Evet, yapabilirler.
İç mimar, mekan gereksinimlerini belirleyip, renk ve aydınlatma gibi dekoratif öğeleri seçerek iç mekanı işlevsel, güvenli ve güzel hale getirir. Binaların iç mekan tasarımlarını, işlevsel ve estetik düzenlemesini yapar.
ölçek farkı değil. dahası iç mimarlar da uygulama projesi çizebiliyor. ek olarak her mimar veya iç mimar uygulama projesi çizemez. bu çok büyük ve önemli bir iştir. uzmanlık alanıdır.
Bu yüzden İç mimarlık ve çevre tasarımı mezunları, gerek kamu gerek belediyeler gerekse özel sektörde etkin olarak çalışabilirler. Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, İç Mimar 2023 yılında ortalama 24.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İç Mimar , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.528 TL maaş alıyordu.
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
Devlette çalışan iç mimar maaşı 13 bin TL'den başlayıp meslekte geçirilen süreye göre 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörün fiyat politikası farklıdır. Çalışma süresi, proje sayısı, yan haklar maaşa etki eder. En düşük iç mimar maaşı özel sektöre 9 bin TL iken bu miktar 25 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Artık yapılacak olan her türlü iç mekan tasarımında ve müteahhitlik hizmetlerinde iç mimarın imzasının bulunması şartı koşulacak. Bir bina projesinde iç mimarın imzası olmadan bu binanın inşaatına başlanamayacak.
Yüksek Mimar Olmak İçin Gerekenler
Çeşitli üniversitelerin mimarlık fakültelerine bağlı 4 yıllık eğitim veren mimarlık bölümünü bitirenler, mimar unvanına sahip olur. Yüksek mimar olmak için ise 4 yıllık mimarlık eğitiminin üzerine 2 sene yine mimarlık alanında yüksek lisans yapılması gerekir.
İç mimarlar bu mobilyaların tasarımında daha farklı bilgilere sahip olmak zorundadır. Bu bilgiler, malzeme özelliklerini, üretim bilgisini ve tasarımcı-üreten diyaloglarını içerir. İç mimar tekil bir mobilyayı tasarlar ve ürettirirken belli zanaat kollarını yönet- mek ve onlarla ilişki kurmalıdır.
Devlette çalışan iç mimar maaşı 13 bin TL'den başlayıp meslekte geçirilen süreye göre 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörün fiyat politikası farklıdır. Çalışma süresi, proje sayısı, yan haklar maaşa etki eder. En düşük içmimar maaşı özel sektöre 9 bin TL iken bu miktar 25 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
iç mekan düzenlenmesini gerektiren her işte projelendirme yapabilirler. Ama belediye işi ihale ile bir özel sektöre vermişse. Yapılan işin usulune uygun (beyan edilen projenin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı) olup olmadığı vs. durumlarda denetçi görevinde bulunurlar.
Kültür kalıtı ya da tarihi eser olarak belirlenmiş eski yapıların iç mekânları ve bu mekânlarda yer alan öğelerin (mobilya, yapı elemanları vb.) saptanması ve restorasyonunu yapar. Geleneksel sanat ve kültürümüzün benimsetilmesi ve tanıtılmasına böylece aracı olmak iç mimarın çalışma alanı içindedir.
Şantiyelerde üretim faaliyetiyle ilgili olarak iç mimarlar tarafından yapılan çok sayıda çalışma söz konusudur. Bunlar temelde, uygulamanın yürütülmesi ve kontrolü, kalite kontrolü, hakediş, metraj, kesin hesap, geçici ve kesin kabul, temin ve kaynak planlaması ve benzeri işlerdir.
ODALARA ÜYE OLMAK ZORUNLUDUR
"Anayasamızın 135. Maddesine göre meslek odasına üye olunması yasal zorunluluktur. İçmimarlık faaliyeti, bireysel sonuç doğuran mesleki hizmetlerden olmayıp kamu güvenliği ile yakından ilgili bir görevdir.
Bir kuruluşa bağlı olmayı tercih etmeyenler, kendi özel ofislerini açarak bağımsız olarak da çalışabilirler.
Mimarlar Kendi Ofisini ve Şirketini Açabilir Mi? Evet, mimarlar kendi bağımsız mimarlık ofislerini veya şirketini açabilirler. Bağımsız bir mimarlık ofisi sahibi olmak, mimarların kendi tasarım projelerini yönetmelerini ve kendi müşteri portföylerini oluşturmalarını sağlar.
Yıllardır farklı kurum ya da mimarlık ofislerinin bünyesinde çalışarak uzmanlaşan ancak yüksek maliyetlerden ötürü kendi işini kurma cesaretini gösteremeyenler, sanal ofisler aracılığıyla kendi markalarını yaratabiliyor.
İçmimarlar Odası | www.tmmob.org.tr.
eleman.net verilerine göre, Mimar 2023 yılında ortalama 48.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mimar , Ocak 2023 yılında ortalama 40.040 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 24.992 TL maaş alıyordu.
Türkiye konumunda Mimarlık Ofisi için çalışan bir İç Mimar ne kadar kazanıyor? Mimarlık Ofisi şirketinin Türkiye konumundaki İç Mimar işi için aylık ortalama ödemesi yaklaşık 4.844TRY tutarındadır ki bu da ulusal ortalamanın %26 altındadır.
Dolayısı ile bu bölümden mezun olan kişiler, özel dekorasyon şirketleri, mimarlık ve mühendislik ofisleri, maket atölyeleri ve restorasyon projelerini üstlenen firmalarla çalışabilecekleri gibi kendi ofislerini de açabilme yetkisine sahiptirler.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri