Öğrencilerin staj başvurusu yapabilmeleri için, bölümde son okudukları yarıyılda 2. Sınıf veya sonrasına kayıtlı olmaları gerekir. Yatay geçiş, Dikey geçiş ve benzeri sebeplerle bölümümüzde düzensiz ders alan öğrenciler için ise 2. Yıldan en az 1 ders almış olmak ile birlikte staj yapabilme önşartı sağlanmış olur.
Staj Nedir? Mimarlık Fakültesi'nde Zorunlu Staj, II. yarıyıl sonundan başlayarak mezuniyete kadar olan sürede, kamu ya da özel işyerlerinde, MİMARLIK ile ilgili alanlarda uygulamalı olarak yapılan çalışmadır.
MADDE 15 – Öğrenciler staja ancak dördüncü yarıyılın sonundan itibaren başlayabilir. Staj, esas olarak eğitim öğretimin yapılmadığı yaz aylarında yapılır. Ön lisans diploması alarak fakülteden ayrılmak isteyen öğrenciler 2.sınıf stajlarını (4. yarıyıldan sonraki 20 iş günü stajlarını) yapmakla yükümlüdürler.
* İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden mezun olmadan önce Atölye (20 iş günü), Şantiye (20 iş günü), Ofis (20 iş günü) staj yapma zorunluluğu vardır.
1 – Ofis Stajı:
Büro stajı, staj komisyonu tarafından uygun görülen ve onaylanan kamu ve özel sektörde hizmet vermekte olan mimarlık, iç mimarlık ve tasarım bürolarında / firmalarında yapılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Stajyer mimarların görevi, aksilikleri kısa sürede fark ederek üstüne iletmek ve günlük işlerin takibini özenli bir şekilde yerine getirmektir. Ek olarak, tasarımın şantiyede uygulama ile görevli kişilere net ve anlaşılır bir şekilde iletilmesi gerekir.
Bölümde şantiye ve büro stajı olmak üzere zorunlu 2 staj vardır. 2.3. Staj Fakülte uygulama esasları ile belirlendiği üzere akademik tatillerde gerçekleştirilir. Derslerini tamamlamış, mezun olabilecek durumda olan öğrenciler akademik yarıyıl içerisinde kalan stajlarını tamamlayabilirler.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi altında yer alan dört yıllık bir lisans bölümüdür. Bu alandan mezun olmuş yetkin kişiye “İç Mimar” unvanı verilir.
STAJ SÜRESİ VE AŞAMALARI
Yarıyılın sonundan itibaren başlar. Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir.
1. Yaz Dönemi : Öğrenim görenler için staj dönemi TEMMUZ – AĞUSTOS ayları olmak üzere iki dönemdir. a) 1. Sınıf öğrencileri bu dönemlerin sadece birinde 20 iş günü staj yapabilir. b) 2. sınıf öğrencileri 1. Sınıfta 20 iş günü staj yapmışsa diğer 20 iş gününü bu dönemde yapar.
Madde 2- Mimarlık Bölümü öğrencilerinin lisans diploması almaya hak kazanabilmeleri için eğitim süresi içinde staj yapmaları zorunludur. Toplam staj süresi 70 iş günü veya 14 haftadır.
Bölümde şantiye ve büro stajı olmak üzere zorunlu 2 staj vardır. 2.3. Staj Fakülte uygulama esasları ile belirlendiği üzere akademik tatillerde gerçekleştirilir. Derslerini tamamlamış, mezun olabilecek durumda olan öğrenciler akademik yarıyıl içerisinde kalan stajlarını tamamlayabilirler.
Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin staj sistemi birbirinden farklıdır. Anadolu Meslek Liseleri sadece 12. sınıf kış döneminde staj görürlerken Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. ve 11. Sınıf yaz aylarında staj görürler.
Giriş yılına göre 2. sınıf sonunda sadece yaz stajı I en az 20, en fazla 25 gün yapılabilir. Daha sonraki yıllarda ise herhangi bir kısıt yoktur.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
2023 MESLEK STAJI GENEL BİLGİLER (Başlama Tarihleri Güncellendi) STAJLARINI YÜZYÜZE YAPACAK TÜM ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE: Staj başlama tarihleri olarak 03 Temmuz 2023 yada 17 Temmuz 2023 seçilebilir.
İç Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İç Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
İşverenin başvurusu üzerine öğrencinin durumu değerlendirilir ve gerektiğinde öğrencinin stajı veya uygulamalı eğitimi süresi dolmadan sonlandırılır veya başarısız sayılır. # Staj yerini kim seçer? Staj yeri, öğrenci tarafından belirlenerek Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörünün değerlendirmesine sunulur.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir.
Yapılan stajlar iş deneyimi olarak sayılır ve bunları özgeçmişinize eklemek, tam zamanlı iş bulmanıza daha fazla yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri