a) Vakfe Yeri.
Vakfenin yapıldığı Arafat ve Müzdelife bölgelerine mevkıf denilir (Müslim, "Ḥac", 149). Hacda gerçekleştirildiği mekâna nisbetle anılan iki vakfe vardır: Arafat ve Müzdelife vakfeleri.
Haccın en önemli rüknü olan Arafat vakfesi, Arafat'ta gerçekleştirilir. Hacda ayrıca Müzdelife vakfesi de vardır.
Gecelemenin ve vakfenin Müzdelife sınırları içinde yapılması gerekmektedir. Hanefî mezhebine göre Muhassir vadisinde vakfe yapmak tahrîmen mekruh görülmüş ve burada yapılan vakfenin geçersiz olduğu ifade edilmiştir.13 Hz. Peygamber'in “Arafat'ın tamamı vakfe mahallidir, Urene ovasında vakfe yapmaktan sakınınız.
Hacda Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı yer. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etme, İslâm'ın beş şartından biri.
İlgili 30 soru bulundu
Arafat'ta vakfe zamanı, arefe günü (9 Zilhicce) güneşin zevalinden sonra başlar, ertesi gün şafak vaktine kadar devam eder.
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
Vakfe nedir? Mekke civarındaki Arafat dağının bulunduğu yerde bir miktar durmaya vakfe denir ki, haccın rükünlerindendir. Bu rükün yerine getirilmezse hac bozulur, sahih olmaz. Nitekim Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): “Hac, Arafat'tır” buyurmuştur.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş "Vakfe duası" yaptı
Hacı adayları Arafat'ta vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor.
Haccın en önemli rüknü "vakfe"nin yapıldığı yer olan Arafat, Mekke'nin 25 kilometre doğusunda, ova görünüşünde bir alan. Cebel-i Rahme, yaklaşık 14 kilometrekare alana sahip Arafat'ın kuzey kesiminde bulunuyor.
Mekke. Aralarında Türklerin de bulunduğu hacı adaylarının bir kısmı bugün saat 16.30'dan itibaren kafileler halinde Mekke'ye 25 kilometre mesafedeki Arafat'a hareket etti. Bazı hacı adayları Arafat'a hareketleri öncesinde ailelerini arayarak helallik istedi.
Umre, belirli bir zamana bağlı olmaksızın (Arefe günü ile Kurban Bayramının ilk dört günü hariç) ihrama girip tavaf ve say yaptıktan sonra, tıraş olup ihramdan çıkarak yapılan ibadettir. “ Umrenin hacdan farkı, Arafat ve Müzdelife vakfesi, kurban kesme, şeytan taşlama görevlerinin umrede bulunmamasıdır.
Hac ibadetini yerine getirmek üzere orada bulunan müslümanlar Terviye'den (yani Zilhicce'nin sekizinci günü sabah namazını Mekke'de kıldıktan) sonra Mina'ya, sonra Arefe günü sabah namazını kıldıktan sonra Arafât'a çıkarlar.
Arafat'ta vakfe yapılır.
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir.
Bu dağda Müslümanlar hep beraber günahlarının affedilmesi için dua etmektedir. Bu ziyaretin ardından Müslümanların günahlarından arındığı kabul edilmektedir. Bunun yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (SAV) Hac, Arafat'tır ifadelerini kullanmıştır.
Sözlükte “durmak, ayakta durmak, bir yerde beklemek” anlamındaki vakfe (vukūf) terim olarak hac ibadetini yerine getiren kişinin belirli bir zaman diliminde belirli yerlerde bir süre durmasını ifade eder. Vakfenin yapıldığı Arafat ve Müzdelife bölgelerine mevkıf denilir (Müslim, “Ḥac”, 149).
1890), Cebelirahme'nin güney eteğinde 30 ayak uzunluğunda ve 28 ayak eninde Mescid-i Cebeliarafat bulunduğunu, Mekke mollasının arefe günü hutbeyi burada okuduğunu kaydeder. Bugün Cebelirahme'de, tepesine çıkılan bir merdiven ve tepe noktasındaki dikili taştan başka hiçbir şey bulunmamaktadır.
Vakf ve ibtidâ çeşitleri de mana esasına dayalı olarak, anlam bütünlüğünün oluşmasındaki derecesine göre genelin kabulünü kazanan tertiple tâm vakf, kâfî vakf, hasen vakf ve -anlam bütünlüğü oluşturamaması hasebiyle yapılması uygun bulunmayan- kabîh vakf şeklinde sıralanmıştır.
Ali Erbaş'ın, 2023 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke'den yapacağı “Arafat Vakfe Duası” canlı olarak 27 Haziran 2023 Salı günü saat: 13.30'da Diyanet TV ekranlarından yayınlanacak.
Arafat'ta vakfe için, abdest, setr-i avret, kıbleye yönelmek ve niyet şart değildir. Abdestsiz, cünüp, hayızlı veya nifaslı kimsenin yapacağı vakfe de geçerlidir. Kıbleye karşı durup Allah'a [celle celaluhu] ayakta dua edilmesi daha faziletlidir.
“Hacda, asıl olan, Müzdelife vakfesinden sonra Akabe cemresine yedi taş atılması ve ardından tıraş olunup ihramdan çıkılmasıdır.
Duruma göre haccın süresi 10 gün, 15 gün, 20 gün, hatta bazen 40 – 45 güne kadar dahi uzatılabilmektedir. İslam dinine göre Müslümanların hac yapabilmesi için belirlenen tarihler Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür.
Arefe gününü bayram gününe bağlayan geceyi burada geçirirler. Hz. Peygamber, Arafat'tan dönünce Müzdelife'de akşam namazı ile yatsı namazını birleştirip kıldırmıştır. Bu yüzden Hacılar da Arafat'tan gelirken akşam namazını yolda kılmayıp Müzdelife'de yatsı namazıyla cem ederek kılarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri