Parazitler, birçok sorunun yanında tüy dökülmesi de meydana getirirler. İç parazitler bağırsaklarda kedilerinizin besinlerine ortak olarak, kedilerinizde hastalığa ve tüy dökülmesine neden olur. Dış parazitler ise deride, kıl köklerinde ve kıllarda tahribat yaparak tüy dökülmesine neden olur.
Kedilerin beslenmesinde aşırı proteinli gıdalar, vitamin ve mineral eksikliği içeren kedi mamaları ile beslenmeleri ya da dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökümüne yol açar. Ayrıca kediler bozulmuş gıda, bayat mama ya da sofra yemeği ile beslendiklerinde de tüy dökümü yaşanır.
Kedinizi düzenli aralıklarla duşa sokmak ölü tüylerin ortadan kalkmasına yardımcı olacağı gibi evin içerisinde dağılan tüylerin azalmasını sağlayacaktır. Kedinizin tüylerinin daha az dökülmesini istiyorsanız banyoya alternatif bir diğer yöntem de onu düzenli olarak kedi tarakları kullanarak taramak.
Her kedi bir oranda mutlaka tüy döker. Ancak az tüy döken kedi cinsleri de vardır. Cornish Rex, Russian Blue, Siyam kedisi, Sibirya kedisi, Exotic Shorthair gibi kedi cinsleri en az tüy döken kedilerdir.
İlgili 24 soru bulundu
Bilindiği üzere sağlıklı kediler tüy döker ve bu durum etrafta kedi tüylerinin bulunmasına neden olur. Kediler tüy değişimini sağlayabilmek adına bahar aylarında iki kez tüy dökmektedir. Tüy dökme durumunun sağlıklı kediler açısından normal olduğunu ifade edebiliriz.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
B vitamini eksikliği de kedilerde tüy dökme sorununa yol açar. B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır.
Aşırı tüy dökme, cilt sorunları ya da hava sıcaklıklarındaki değişimlerin kediler üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle kedilerin düzenli olarak tıraş edilmesi gerekir.
Kedilerde mevsimsel tüy dökülmeleri ortalama 2-4 ay arası sürer. Ancak bu süre uzuyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrolü olması şarttır. Kedinizin farklı sağlık sorunları olabilir.
Biofeline plus+B multivitamin kedilerin biotin ve çinko ihtiyacını karşılar. Kedinizin sağlıklı deri ve tüy yapısına sahip olması için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Kuru ve mat tüylere canlılık verir. Dermatolojik problemlerin giderilmesinde destek olur.
Kedilerin kısırlaştırılması ise alternatif bir çözümdür ancak kesin sonuç vermez. Çünkü operasyon sürecine bağlı olarak stres ya da endişe atakları gözlemlenebilir ki bu durumda da tüy dökülmesi artabilir. Bazı kedilerde ise kısırlaştırma işlemi sonrasında neredeyse hiç dökülme yaşanmaz.
Stres. Kediler de insanlar gibi strese girerler ve stres tüy dökmelerine neden olabilir. Kedileri en çok stres altında bırakan durum, uzun süre yalnız kalmaktır. Evde diğer bir evcil hayvanın varlığı da kedinizi mutsuz ediyor olabilir.
Kedilerde bölgesel tüy dökülmelerinin temel nedenleri ise parazitlerden kaynaklı, dengesiz ve yetersiz beslenmeden, mantar oluşumlarından, aşırı stres durumları, oluşan bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemlerin olan sorunlar kedilerde bölgesel tüy kayıplarına sebep olmaktadır.
Kedilerde tıraş genellikle yaz aylarında tercih edilen bir durumdur çünkü çok yoğun tüy dökümü başlar bahardan sonra tüylerin değişim zamanı gelir ve bu esnada uzun tüylü kedilerde evde çok fazla tüy dökümü olabilir. Hem hayvanın yazın rahat etmesi hem de evdeki tüy dökülmesi problemini çözmek için tıraş gereklidir.
Tüy dökülmesini azaltmanın en etkili ve en hızlı yolu kedileri düzenli olarak taramaktır. Bu işlem, uzun tüylü kediler için gün aşırı, mevsim geçişlerinde ise her gün yapılabilir. Orta ve kısa uzunluktaki tüylere sahip kedinizi ise haftada en az iki, mevsim geçişlerinde en az dört kez taramanız da fayda vardır.
Evde kedi tüyü temizliği yapmak için çamaşır makinenizin deterjan haznesine yarım su bardağı beyaz sirke dökebilirsiniz. Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir.
Günlük Tüketim Miktarı; Yetişkin kedilere günde 5 cm (2,5 gr) verilmesi önerilir.
Kedilerde iç parazit tedavisi: Kedilerde iç parazit meydana gelmesi durumunda oral yolla alınan ilaçlar kullanılarak tedavi planlanması yapılır. Macun, tablet, toz ya da şurup formundaki ilaçların düzenli kullanımı ile iç parazit tedavisi yapılabilmektedir.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Kedilerde iç parazit olduğu tespit edildikten sonra veteriner kontrolünde ilaç kullanımına başlanılmalıdır. Bu noktada ilk aşamada oral yol ile kullanılan ilaçlar ile parazitlerin ölmesi sağlanır. Bu ağız yoluyla alınan ilaçlar şurup, macun ya da tablet şeklinde kedilerde kullanılabilir.
Hemen panik yapmanıza gerek yok fakat uzun süreli ve aşırı tüy dökümü kanser habercisi olabilir. Tüy dökümü çoğu zaman kedi sahipleri tarafından önemsenmez ve kanser gibi kötü sonuçların sonradan ortaya çıkmasına sebep olabilir.
TÜY DÖKÜLMESİ
Kediler ilk 6 ayın ardından, her mevsim değişişikliğinde 15-20 gün boyunca tüy dökerler. Buna engel olmanın en kolay yolu tüylerini etrafa dökmeden onu fırçalamak.
Kediler çoğunlukla aşırı miyavlama kozlarını oyun başlatmak, sevilmek ya da sizin onlarla konuşmaya başlamanızı sağlamak için kullanırlar. Eğer ilgi çekmeye çalışan miyavlamaları azaltmak istiyorsanız bu miyavlamalar gerçekleşmeye başladığında tepki vermeyi bırakmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri